Θετική αντίδραση στο Χρηματιστήριο μετά την 4ήμερη διόρθωση

Θετική αντίδραση στο Χρηματιστήριο μετά την 4ήμερη διόρθωση

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με το διεθνές κλίμα να συνεχίζει να είναι λίαν θετικό και κομβικές παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές στα ιστορικά υψηλά τους, ή πλησίον αυτών, το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα αντιδρά ανοδικά, μετά από την τετραήμερη διόρθωση που έφερε πτώση 7,33% στον τραπεζικό δείκτη και 2,58% στο Γενικό Δείκτη.

Το αν έχει ολοκληρωθεί η διόρθωση μένει να φανεί στη συνέχεια της σημερινής συνεδρίασης αλλά και προσεχώς, καθ' ότι η πτώση σε επίπεδο Γενικού Δείκτη – αναλογικά ήταν εξαιρετικά μικρή σε ποσοστό, οπότε μένει να δούμε ποιες δυνάμεις θα επικρατήσουν. Θυμίζουμε πως χθες ο Γ.Δ. διόρθωσε έως το χαμηλό των 856,61 μονάδων όμως έκλεισε λίγο υψηλότερα, οπότε μένει να δούμε αν αυτό είναι – τουλάχιστον βραχυχρόνια – το χαμηλό.

Σε κάθε περίπτωση εφόσον τον Χ.Α. δεν μπόρεσε να κατοχυρώσει άμεσα τη ευρύτερη περιοχή των 880-890 μονάδων, «γύρισε» χαμηλότερα ώστε να υπάρξει καλύτερη συγκέντρωση και να μπουν περισσότεροι «παίκτες» και νέα κεφάλαια στο σύστημα.

Η μεγάλη εικόνα της αγοράς δεν έχει αλλάξει επ' ουδενί, καθώς πρόκειται για μια ρηχή, περιφερειακή μικρή αγορά του ευρωπαϊκού νότου, που όμως έχει τα περισσότερα κέρδη σε όλη την υφήλιο φέτος. Έτσι, ακόμη και η μικρή διατάραξη ισορροπιών από τις πωλήσεις κάποιων funds, είναι ικανή να φέρει αναδίπλωση σε ακόμη περισσότερα χαρτοφυλάκια.

Από εκεί και πέρα, είναι εύλογο να υπάρχει κόπωση στο momentum που έδωσε το σχέδιο «Ηρακλής» δεδομένου ότι οι διαδικασίες παίρνουν χρόνο, υπάρχουν πολλά επιμέρους ζητήματα που πρέπει να λυθούν, ενώ τα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο κάθε άλλο παρά λυμένα πρέπει να θεωρούνται.

Με τους δείκτες της Wall Street χθες να κάνουν στάση στα ιστορικά υψηλά τους, με πολύ μικρή διακύμανση, τις ασιατικές αγορές σε νέα άνοδο και τις ευρωπαϊκές επίσης σε νέα ανοδική κίνηση, με τον DAX της Φρανκφούρτης κοντά στις 12.300 μονάδες (!!), το ελληνικό χρηματιστήριο αντιδρά θετικά σήμερα.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 866 μονάδες με άνοδο 0,79%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 22 εκατ. ευρώ κινούμενη σε ικανοποιητικό τέμπο.

Οι τράπεζες αντιδρούν θετικά καθώς ενισχύονται και οι τέσσερις συστημικές άνω του 2%, ενώ ξεχωρίζουν οι Eurobank και Πειραιώς με κέρδη 3,61% και 2,70% αντίστοιχα.
Θυμίζουμε πως χθες η Eurobank υποχώρησε κατά 5,21%, η Εθνική είχε πτώση 4,92%, η Alpha Bank -4,58% και η Πειραιώς -4,55%.

Στον ευρύτερο Large Cap θετικά με κέρδη άνω του 1% κινούνται τίτλοι όπως ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Jumbo, Titan και EXAE, ενώ ηπιότερη άνοδο σημειώνουν οι Viohalco, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola HBC, Cenergy Holdings κ.α. Πτωτικά στο χώρο του FTSE 25 κινούνται μόνο οι ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΕΛΠΕ και Σαράντης.
Θετικά αντιδρούν σήμερα και σχεδόν όλες οι μετοχές του Mid Cap, όπου κέρδη άνω του 2% έχουν οι Attica Bank, MLS, Intralot και AVAX, ενώ άνω του 1% ενισχύονται οι MIG, Πλαστικά Θράκης, Παπουτσάνης, Κέκροπας και Έλτον. Στο σύνολο της αγοράς τα στατιστικά είναι υπέρ των long, καθώς 78 μετοχές ενισχύονται έναντι 23 που υποχωρούν.