Θετικές κινήσεις στις ευρωαγορές

Θετικές κινήσεις στις ευρωαγορές

Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν σήμερα τις συναλλαγές τους οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω μειωμένων προσδοκιών για μια επιθετική μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενώ στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται και οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης, Τζον Ουίλιαμς, ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να ενεργούν γρήγορα όταν η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται. «Είναι προτιμότερο να λάβουμε προληπτικά μέτρα από το να περιμένουμε να εκδηλωθεί η καταστροφή», τόνισε στην ετήσια συνάντηση της Ένωσης Ερευνών Κεντρικών Τραπεζών.

Δήλωση που οι επενδυτές μετέφρασαν ως σήμα για μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ κατά τη συνεδρίασή της στο τέλος Ιουλίου, από το εύρος 2,25% - 2,50% που βρίσκονται σήμερα.

Παράλληλα, η αγορά έχει επηρεαστεί από το νέο επεισόδιο στα Στενά του Ορμούζ όπου δυνάμεις του Ιράν κατέσχεσαν βρετανικό δεξαμενόπλοιο. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέες εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν, με τον Λευκό Οίκο να δηλώνει πως θα συνεγαστεί με τους συμμάχους του για να υπερασπιστεί την ασφάλεια και τα συμφέροντά ενάντια στη συμπεριφορά του Ιράν.

Σ'' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,13% στις 387.74 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να έχουν κινηθεί σε θετικό έδαφος.

Στα ταμπλό, αύξηση ύψους 0,08% στα κέρδη του κατέγραψε ο βρετανικός FTSE 100 στις 7.491 μονάδες όπως και ο DAX της Γερμανίας που κέρδισε κατά 0,24% στις 12.236 μονάδες.

Προχωρώντας στη Γαλλία, ανοδικά κινήθηκε και ο CAC 40 με κέρδη 0,26% στις 5.545 μονάδες.

Στην περιφέρεια σε θετικό κλίμα κινήθηκε η Ιταλία με τον FTSE MIB να ενισχύεται στο «κλείσιμο» κατά 0,44% στις 21.587 μονάδες ενώ απώλειες σημείωσε η Ισπανία με τον IBEX 35 να χάνει κατά 0,08% στις 9.137 μονάδες.

Τέλος, αρνητικό πρόσημο εμφάνισε ο PSI 20 στην Πορτογαλία που υποχώρησε κατά 0,40% στις 5.174 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, η ολλανδική εταιρεία τεχνολογίας υγείας, η Philips, έφτασε στην κορυφή του δείκτη μετά από μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη αύξηση πωλήσεων κατά 6% στο δεύτερο τρίμηνο.

Η εταιρεία ανέφερε ισχυρή ζήτηση για τον νοσοκομειακό της εξοπλισμό στην Κίνα και τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της τρίμηνης περιόδου. Οι μετοχές της ενισχύονται 4%.