Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Υψηλότερα κινούνται οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες την Παρασκευή, μετά την απρόσμενη βελτίωση που εμφάνισαν τα στοιχεία για τη μεταποίηση στην Κίνα, ωστόσο το βλέμμα των επενδυτών παραμένει στραμμένο στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,4%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης, όπως και ο CAC στο Παρίσι. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κερδίζει 0,2% όπως και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,3% ανοδικά.

Άνοδο σημείωσε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα τον Οκτώβριο, λόγω της νέας δύναμης που έδειξαν οι εξαγωγές, σύμφωνα με δείκτη ιδιωτικής εταιρείας που έρχεται σε αντίθεση με τα επίσημα στοιχεία της χώρας, τα οποία εμφανίζουν συρρίκνωση για έκτο διαδοχικό μήνα.

Ο δείκτης Caixin China για τον τομέα της μεταποίησης αυξήθηκε στις 51,7 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 51,4 τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Caixin Media και το δημοσίευμα του MarketWatch. Ηταν το πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 32 μηνών και αρκετά υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Στο «μέτωπο» του εμπορίου, «η Κίνα και οι ΗΠΑ εργάζονται για την επιλογή ενός νέου χώρου, όπου θα υπογραφεί η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας, η οποία είναι το 60% της συνολικής συμφωνίας, μετά την ακύρωση (της Συνόδου) APEC στη Χιλή, λόγω μη σχετικών περιστάσεων. Η νέα τοποθεσία θα ανακοινωθεί σύντομα. Ο πρόεδρος Σι και ο πρόεδρος Τραμπ θα υπογράψουν!», σημείωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.

Προηγήθηκαν δημοσιεύματα που εμφανίζουν τους Κινέζους να μη βλέπουν κλείσιμο μακροπρόθεσμης εμπορικής συμφωνίας μαζί του.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, σε ιδιωτικές συνομιλίες που είχαν με επισκέπτες στο Πεκίνο και άλλους συνομιλητές τις τελευταίες εβδομάδες, οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα υποχωρήσουν στα πιο ακανθώδη ζητήματα, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση του θέματος.