ΓΔ: 902,04 2,14 (0,24 %)

Τζίρος: 72,38 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1991η
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021

ΓΔ: 902,04 2,14 (0,24 %)

Τζίρος: 72,38 εκατ. €   RT

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά τη Fed

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά τη Fed

Με θετικά πρόσημα διαπραγματεύονται σήμερα οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, διατηρώντας το momentum από τα νέα υψηλά της Wall Street μετά τα πρακτικά της Fed που έδειξαν ότι δεν πρόκειται να βιαστεί να προχωρήσει σε αναθεώρηση της πολιτική της, ενώ παράλληλα οι επενδυτές εξετάζουν τις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο της Astrazeneca.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 συνεχίζει την ανοδική του πορεία και ενισχύεται κατά 0,4% έχοντας διευρύνει το ιστορικό υψηλό του στις 436,66 μονάδες, με ώθηση από τον κλάδο των πρώτων υλών που ενισχύεται 1%.

Στα υπόλοιπα ταμπλό, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,2% και κινείται στις 15.208 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,4% στις 6.168 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που σημειώνει άνοδο 0,3% και βρίσκεται στις 6.907 μονάδες.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στην περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,1% και κινείται στις 24.770 μονάδες, όχι όμως και ο ισπανικός IBEX 35, που διέγραψε τα αρχικά του κέρδη και πέρασε σε αρνητικό πρόσημο με απώλειες 0,2% στις 8.582 μονάδες.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Μαρτίου, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, οι αξιωματούχοι της Fed παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τους κινδύνους της πανδημίας και δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν την οικονομία έως ότου η ανάκαμψη της είναι πιο ασφαλής.

Σε αυτό το πλαίσιο η ισχυρότερη κεντρική τράπεζα του πλανήτη σχεδιάζει να διατηρήσει τον ρυθμό με τον οποίο αγοράζει assets για αρκετό καιρό, ενώ επανέλαβε την εκτίμηση ότι το πρόσφατο ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων αντανακλά τις πιο ισχυρές προοπτικές της ανάπτυξης.

Στις υπόλοιπες εξελίξεις που παρακολουθούν οι επενδυτές, χωρίς κοινή απόφαση ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συγκλήθηκε για το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που αποφάνθηκε ότι το σκεύασμα σχετίζεται με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Παρά το γεγονός ότι ο ΕΜΑ επανέλαβε ότι τα πλεονεκτήματά του υπερτερούν του κινδύνου και συνέστησε να μην τεθούν περιορισμοί στη χορήγησή του, όσον αφορά την ηλικία ή το φύλο των εμβολιασθέντων, οι ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να κινηθούν ξεχωριστά στο ζήτημα.