Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε ΗΠΑ-Κίνα

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε ΗΠΑ-Κίνα

Σε θετικό έδαφος κινούνται στην πλειοψηφία τους οι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών, με τους επενδυτές να εξετάζουν τις εξελίξεις στη σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα. 

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,62% και κινείται στις 365,64 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους του να εμφανίζουν θετικά πρόσημα και τις μετοχές των εταιρειών της ενέργειας να ηγούνται των κερδών.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, στην Γερμανία ο DAX καταγράφει άνοδο 0,7% και βρίσκεται στις 12.366 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,7% στις 4.993 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που κινείται στις 6.255 μονάδες με κέρδη 0,5%.

Παρόμοια εικόνα εμφανίζει και η περιφέρεια, όπου στο Μιλάνο ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,8% στις 19.644 μονάδες, ενώ στην Μαδρίτη ο ισπανικός IBEX 35 βρίσκεται στο +0,75% και τις 7.446 μονάδες.

Το θετικό κλίμα της ημέρες οφείλεται κυρίως στην είδηση ότι η Κίνα θα αυξήσει τις αγορές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων ώστε να ανταποκριθεί στην πρώτη φάση της εμπορικής της συμφωνίας με τις ΗΠΑ, όπως προέκυψε έπειτα από τις συνομιλίες που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών στη Χαβάη αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με πηγές που αναφέρει το Reuters η κινεζική κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους κρατικούς αγοραστές γεωργικών προϊόντων να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθούν στους στόχους της πρώτης φάσης της συμφωνίας.

Η προοπτική αυτή φαίνεται να ανακουφίζει τις αγορές που ανησυχούσαν για τις επιπλοκές στο διεθνές εμπόριο, αφού ΗΠΑ και Κίνα αντάλλαξαν πυρά για κάθε πιθανό θέμα, από την προέλευση του νέου κορονοϊού μέχρι τον δείκτη Stoxx 50.