Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές εν μέσω γεωπολιτικής έντασης

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές εν μέσω γεωπολιτικής έντασης

Με θετικά πρόσημα διαπραγματεύονται οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά την κατάρριψη αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) από το Ιράν.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 βρίσκεται στις 386,61 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,13%, με τους περισσότερους κλάδους του να κινούνται σε θετικό έδαφος, έστω και με οριακά κέρδη.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,2% και κινείται στις 5.545 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 εμφανίζει επίσης κέρδη 0,17% στις 7.437 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στις 12.350 μονάδες με οριακά αρνητική τάση.

Παρόμοια εικόνα επικρατεί και στις αγορές τις περιφέρειας, όπου στο Μιλάνο ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,05% και κινείται στις 21.370 μονάδες, ενώ την καλύτερη επίδοση της ημέρας παρουσιάζει ο ισπανικός IBEX 35 που καταγράφει άνοδο 0,3% και βρίσκεται στις 9.235 μονάδες.

Τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στο Ιράν και στις εξελίξεις μετά τη νέα ένταση που προέκυψε με την κατάρριψη μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροσκάφους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, ο πρόεδρος Τραμπ ενέκρινε χθες την διεξαγωγή πληγμάτων εναντίον του Ιράν, αλλά ακύρωσε άμεσα τη διαταγή του.

Η επιχείρηση ξεκίνησε κανονικά, στρατιωτικά αεροσκάφη είχαν απογειωθεί και πλοία είχαν λάβει θέσεις, αλλά η διαταγή Τραμπ ανακλήθηκε προτού εκτοξευθεί κάποιος πύραυλος, τονίζει η εφημερίδα. Ωστόσο, παραμένει ακόμα ασαφές το εάν θα γίνουν αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν, καθώς δεν έγινε γνωστό εάν η ακύρωση των επιδρομών έγινε λόγω αλλαγής γνώμης του Τραμπ ή εξαιτίας επιφυλάξεων αναφορικά με επιχειρησιακούς λόγους.

Πάντως, στον απόηχο των πρώτων δηλώσεων Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε την ιρανική ενέργεια «πολύ μεγάλο λάθος», οι τιμές του πετρελαίου είχαν ενισχυθεί κατακόρυφα, καταγράφοντας άνοδο σχεδόν 6%.

Παράλληλα, σε νέα υψηλά συνεχίζει να κινείται ο χρυσός σήμερα Παρασκευή, ξεπερνώντας τα 1.400 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά από το 2013 καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve και τις άλλες κεντρικές τράπεζες.

Νωρίτερα σήμερα, με μικτά πρόσημα είχαν κινηθεί οι ασιατικές αγορές, μετά τα αδύναμα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τον μεταποιητικό κλάδο της Ιαπωνίας.