Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές εν μέσω αισιοδοξίας για διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές εν μέσω αισιοδοξίας για διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας

Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι βασικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με ώθηση από το θετικό κλίμα που πηγάζει από τον Λευκό Οίκο για τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας όσον αφορά την πρώτη φάση της μεταξύ τους εμπορικής συμφωνίας.

Ειδικότερα, εν μέσω δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για αδιέξοδο, ο κ. Κούντλοου υποστήριξε χθες ότι η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομικών του πλανήτη «είναι κοντά».

Από την πλευρά του, το εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου επανέλαβε τη σημασία της άρσης των δασμών, που έχουν επιβάλλει εκατέρωθεν οι δύο χώρες. «Ο εμπορικός πόλεμος ξεκίνησε με την εισαγωγή δασμών και θα έπρεπε να τελειώσει με την άρση του», ανέφερε ο κ. Γκάο Φενγκ, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό είναι μια σημαντική συνθήκη και για τις δύο πλευρές, προκειμένου να φτάσουμε σε συμφωνία».

«Εάν και δύο πλευρές καταλήξουμε στην πρώτης φάσης της συμφωνία, το ύψος των δασμών που θα αρθούν θα αντικατοπτρίζει πλήρως τη σημασία της», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις για το θέμα.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,40% στις 406,04 μονάδες και ο EuroStoxx 50 κατά 0,60% στις 3.710. 

Θετικά έκλεισαν τη συνεδρίαση ο γερμανικός DAX κατά 0,45% στις 13.239 μονάδες, ο γαλλικός CAC κατά 0,65% στις 5.939 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,12% στις 7.301 μονάδες.

Με θετικά πρόσημα κινήθηκαν τόσο ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,46% στις 23.590 μονάδες, καθώς και ο ισπανικός IBEX 35 κατά 0,93% στις 9.259 μονάδες.

Όσον αφορά τις επιχειρηματικές μετοχές, η μετοχή της Moller-Maersk σημείωσε άνοδο κατά 6% και η βρετανική εταιρία Whitbread είδε τη μετοχή της να σημειώνει άνοδο επίσης κατά 5%.

Αντιθέτως η μετοχή της SEB σημείωσε πτώση 12%, μετά από ρεπορτάζ σουηδικού τηλεοπτικού σταθμού ότι η τράπεζα είχε συμμετοχή σε ξέπλυμα χρήματος στη Βαλτική.