7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Θετικά πρόσημα στη Wall Street με το βλέμμα στραμμένο στον Λευκό Οίκο

Θετικά πρόσημα στη Wall Street με το βλέμμα στραμμένο στον Λευκό Οίκο

Με κέρδη διαπραγματεύονται οι κυριότεροι δείκτες της αμερικανικής αγοράς στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, την ώρα που οι επενδυτές έχουν στραμμένα τα βλέμματά στο επερχόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν που φημολογείται ότι φέρνει σημαντική αύξηση του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών για τους πλουσιότερους Αμερικανούς.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 0,15% στις 33.869 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κερδίζει 0,5% κινούμενος στις 4.155 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq που σημειώνει άνοδο 0,84% κινούμενος στις 13.935 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ωστόσο και οι τρεις δείκτες εκτός απροόπτου θα κλείσουν με αρνητικό πρόσημο, καθώς ο Dow Jones βρίσκεται στο -1%, ο S&P 500 στο -0,75% και ο Nasdaq στο -0,89%.

Η προσοχή των επενδυτών πάντως είναι στραμμένη στον Λευκό Οίκο, και συγκεκριμένα στο νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να εισηγηθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για το οποίο δημοσιεύματα αναφέρουν ότι θα περιλαμβάνει μεγάλη αύξηση του φορολογικού συντελεστή επί των κερδών κεφαλαίου στο 39,6% από 20%, σε πρόσωπα που κερδίζουν πάνω από 1 εκατ. δολάρια το έτος. 

Ωστόσο, από την πλευράς του αναλυτές της Goldman Sachs ανέφεραν σε σημείωμα προς τους πελάτες τους ότι «πιστεύουμε ότι το Κογκρέσο θα περάσει μία ηπιότερη έκδοση αυτής της αύξησης του φόρου. Αναμένουμε ότι θα συμβιβαστεί με μία μικρότερη αύξηση, πιθανώς περίπου στο 28%».

Σημειώνεται ότι στον απόηχο των δημοσιευμάτων, το bitcoin έπεσε για πρώτη φορά εδώ και ένα μήνα κάτω από τα 50.000 δολάρια, καθώς οι επενδυτές ρευστοποίησαν τις πρόωρα τις θέσεις τους υπό το φόβο της επερχόμενη αύξησης της φορολογίας, ενώ συνολικά τα κρυπτονομίσματα έχασαν το τελευταίο 24ωρο πάνω από 260 δισ. δολάρια της κεφαλαιοποίησής τους.

Σε εταιρικό επίπεδο, οι μετοχές της Snap ενισχύονται περίπου 8% αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα και νέους χρήστες που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της Wall Street.

Αντίθετα, η American Express βλέπει τον τίτλο της να υποχωρεί άνω του 3,5%, παρόλο που ανακοίνωσε κέρδη που ξεπέρασαν το τις εκτιμήσεις των αναλυτών, έχοντας αποδεσμεύσει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια από τα αποθεματικά που διατηρούσε για χρεώσεις πανδημίας.