Θετικά πρόσημα στη Wall Street με ώθηση από τη Fed

Θετικά πρόσημα στη Wall Street με ώθηση από τη Fed

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν θετικά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Fed, που διατήρησε μεν σταθερά τα επιτόκια της όπως αναμενόταν, αλλά επιβεβαίωσε παράλληλα την πρόθεσή της να δράσει αν κλιμακωθούν οι εντάσεις στην εμπορική διένεξη με την Κίνα.

Επίσης, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, ξεκαθάρισε ότι σκοπεύει να εξαντλήσει τη θητεία του, απαντώντας εμμέσως στις αιτιάσεις που του έχει απευθύνει ο πρόεδρος της χώρας Ντόναλντ Τραμπ. Επισήμανε ακόμα ότι η Fed δεν στοχεύει σε μια αφύσικη ενίσχυση των ισοτιμιών του δολαρίου, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε αρκετή υποστήριξη στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) για μείωση επιτοκίων.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων αν η οικονομία της χώρας δείξει σημάδια κόπωσης, ή αν κλιμακωθούν οι εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα και άλλους εταίρους των ΗΠΑ. Προς το παρόν πάντως, θεωρεί ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, ότι υπάρχει επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας και η ενίσχυση του πληθωρισμού συνιστά την πιθανότερη εξέλιξη.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,15% και έκλεισε στις 26.227 μονάδες. Ο διευρυμένος S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,3% και ολοκλήρωσε στις 2.926 μονάδες, ενώ ακόμα καλύτερα κινήθηκε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq που έκλεισε στις 7.987 μονάδες με κέρδη 0,42%.

Στα εταιρικά νέα, άνοδο 3,45% κατέγραψε η μετοχή της Oracle έπειτα από τα θετικά αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου που παρουσίασε η εταιρεία.

Νωρίτερα, με μικρές διακυμάνσεις είχαν κινηθεί οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, μετά τα σημαντικά κέρδη που κατέγραψαν χτες στον απόηχο των δηλώσεων του Μάριο Ντράγκι, καθώς οι επενδυτές στη Γηραιά Ήπειρο ανέμεναν τις ανακοινώσεων της Fed.