Θετικά πρόσημα για τις ευρωαγορές χωρίς φόβους για «άτακτο» Brexit

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019, 19:25
-A +A

Θετικές τάσεις ακολούθησαν σήμερα οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά την ολοκλήρωση των συναλλαγών τους με τους επενδυτές να αξιολογούν θετικά το γεγονός ότι το βρετανικό κοινοβούλιο δεν στάθηκε υπέρμαχο μέσω ψηφοφορίας για ένα άτακτο Brexit, για τους επόμενους τρεις μήνες.

Σημειώνεται ότι την παράταση του άρθρου 50, που ρυθμίζει την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενέκριναν το βράδυ της Πέμπτης οι Βρετανοί βουλευτές με 412 ψήφους υπέρ έναντι 202 κατά. Έτσι, το πιθανότερο πλέον είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, όπως αρχικά προβλεπόταν. 

Ταυτόχρονα και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία, η βουλή τάχθηκε την Πέμπτη κατά της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος. Αιτία είναι το γεγονός πως ούτε οι Εργατικοί στήριξαν τη συγκεκριμένη τροπολογία, με το επιχείρημα ότι είναι «άκαιρη» -υπονοώντας ότι το συγκεκριμένο θέμα θα επανέλθει στο άμεσο μέλλον. 

Παράλληλα, επενδυτές και αναλυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τη διευθέτηση των μεταξύ των εμπορικών σχέσεων που έχουν διαταραχτεί το τελευταίο διάστημα με την εκατέρωθεν επιβολή δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα.

Μάλιστα, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, ο αντιπρόεδρος της Κίνας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ κάτι που μπορεί να σημάνει εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις. Χτες μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα επέλθει συμφωνία μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Σ' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,68% στις 381.10 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να έχουν κινηθεί σε θετικό έδαφος.

Στα ταμπλό, αύξηση στα κέρδη του κατέγραψε ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,60% στις 7.185 μονάδες όπως και ο DAX της Γερμανίας που κέρδισε κατά 0,85% στις 11.575 μονάδες.

Προχωρώντας στη Γαλλία, άνοδο 1,04% σημείωσε ο CAC 40 στις 5.351 μονάδες.

Στην περιφέρεια σε θετικό έδαφος κινήθηκε η Ιταλία με τον FTSE MIB να ενισχύεται στο «κλείσιμο» κατά 0,80% στις 20.876 μονάδες όπως και η Ισπανία με τον IBEX 35 να κερδίζει κατά 1,44% στις 9.216 μονάδες.

Τέλος, αρνητικά πρόσημα εμφάνισε και ο PSI 20 στην Πορτογαλία με απώλειες ύψους 0,60% στις 5.236 μονάδες.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 17/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα