Θεμιτή εβδομαδιαία διόρθωση 5,36% στο Χρηματιστήριο

Θεμιτή εβδομαδιαία διόρθωση 5,36% στο Χρηματιστήριο

Εβδομάδα σημαντικών αναταράξεων ήταν η τρέχουσα για τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές που διέκοψαν μερικώς το εξαιρετικό ράλι αντίδρασης άνω του 40% από τα χαμηλά, επηρεάζοντας και το ΧΑ που υποχώρησε σε εβδομαδιαίο επίπεδο κατά 5,36%, κρατώντας όμως την επαφή με τη ζώνη των 650 μονάδων.

Ήταν η πρώτη πτωτική εβδομάδα για το ΧΑ ύστερα από τρεις διαδοχικά ανοδικές, που είχαν φέρει κέρδη περί το 15% στο Γενικό Δείκτη και άνω του 40% στις τράπεζες, οπότε περιθώρια για διόρθωση – αποφόρτιση και κατοχύρωση κερδών υπήρχαν μεγάλα.

Ο Γενικός Δείκτης παρά τη διόρθωση το 4ήμερο (λόγω της αργίας της Δευτέρας) κράτησε την επαφή του με τη ζώνη των 650 μονάδων, κλείνοντας σήμερα στις 646,80 μονάδες με άνοδο 0,29%, σε μια συνεδρίαση που έφτασε να κερδίζει 1,06% και να υποχωρεί 1,07%.

Ο FTSE 25 διόρθωσε το 4ήμερο σε ποσοστό 4,94%, ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 7,80%, ενώ ο Mid Cap έχασε 7,16%. Έτσι, μετά το -5,36% της εβδομάδας, οι απώλειες από την αρχή του χρόνου σε επίπεδο Γενικού Δείκτη αυξήθηκαν εκ νέου φτάνοντας στο -29,44%, με τον FTSE 25 να υποχωρεί το 2020 κατά 31,67%, ενώ οι τράπεζες χάνουν 60%!

Το θετικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν ότι μειώθηκε περαιτέρω ο τζίρος καθώς κατήλθε στα 58,8 εκατ. ευρώ με τα 23,4 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ένδειξη ότι τα ισχυρά χαρτοφυλάκια διέκοψαν τις μεγάλες κινήσεις τους, έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα.

Ακόμα και στη μεγάλη πτώση της Πέμπτης, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 70 εκατ. ευρώ, ήτοι χαμηλότερα από το μέσο όρο των τελευταίων 15 συνεδριάσεων, στοιχείο που δείχνει ότι δεν υπήρξε διάθεση να «σηκωθούν» σημαντικά κεφάλαια από την αγορά.

Ο FTSE 25 έκλεισε σήμερα στις 1.570,31 μονάδες με άνοδο 0,82% και συνολική διακύμανση 2,31%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 353,33 μονάδες με άνοδο 1,55% και διακύμανση 5,50%. Σήμερα στο χώρο του Large Cap ξεχώρισαν οι Ελλάκτωρ και Aegean Airlines με άνοδο 7,35% και 6,50% αντίστοιχα, ενώ στήριξη παρείχαν και οι Jumbo, Fourlis, Coca Cola HBC, ΔΕΗ, Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς και Eurbank.

Στον Mid Cap, η μετοχή της MIG δέχτηκε σημαντικές πιέσεις χάνοντας 20,98% (έφτασε έως το -29,66%) με όγκο 25 εκατ. τεμάχια, προβληματίζοντας. Απώλειες 7,80% είχε ο τίτλος του ΙΑΣΩ (λόγω του +11,90% χθες), ενώ κέρδη είχαν μετοχές όπως Attica Bank, Cenergy Holdings, AVAX, Κέκροπας και Κρι Κρι. Στο σύνολο της αγοράς 51 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 44 που υποχώρησαν.

Από εκεί και πέρα, η αλλαγή σκηνικού στις διεθνείς αγορές συνέβαλε στη διόρθωση του Χ.Α., ενώ στο εξωτερικό επανήλθε ο προβληματισμός για τα κρούσματα κορονοϊού, με το φόβο νέων lockdown να αναχαιτίζουν το momentum, ενώ υπήρξαν και αρνητικές εκτιμήσεις για το μέγεθος της ύφεσης ευρύτερα.

Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές είχαν «τρέξει» υπερβολικά γρήγορα στην αντίδραση από τα μέσα Μαΐου, καλύπτοντας σε ταχύτατο διάστημα το μεγαλύτερο μέρος από το σοκ του κορονοϊού, ενώ κορυφαίοι δείκτες πλησίασαν ή ξεπέρασαν τα ιστορικά τους υψηλά, σ’ ένα πρωτοφανές κρεσέντο ταχύτατης επανόδου.

Και όλα αυτά, ενώ η κρίση του κορονοϊού είναι εδώ, η ανεργία είναι μεγάλη διεθνώς, κορυφαίες βιομηχανίες – στυλοβάτες του συστήματος των δύο τελευταίων δεκαετιών όπως αυτοκινητοβιομηχανίες και αερομεταφορές υποφέρουν και θα συνεχίσουν να υποφέρουν, ενώ το πλήγμα στην παγκόσμια βιομηχανία του τουρισμού είναι χωρίς προηγούμενο.

Η άνοδος των αγορών όλο το προηγούμενο διάστημα είχε αιφνιδιάσει τους περισσότερους αναλυτές, οι οποίοι σε καμιά περίπτωση δεν ανέμεναν τέτοια ταχύτατη επιστροφή των δεικτών σε υψηλά τριμήνου, ενώ κορυφαίοι οίκοι, αναγκάστηκαν να αλλάξουν το μείγμα των εκτιμήσεών τους.

Βεβαίως, δε λείπουν (απολύτως δίκαια) οι «φωνές» που κάνουν λόγο για νέα στρέβλωση στις αγορές, καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες διοχετεύουν τεράστια ρευστότητα, που δημιουργεί μια νέα – παράλληλη... πραγματικότητα, με τις αγορές να κινούνται εν πολλοίς ανεξάρτητα από την πραγματική κατάσταση των οικονομιών.

Η διόρθωση της Πέμπτης επανέφερε τον σκεπτικισμό, οπότε μένει να δούμε πως θα κινηθούν οι διεθνείς δείκτες το προσεχές διάστημα και ποια «σχολή» θα επικρατήσει, αναλόγως με τις εξελίξεις στο θέμα του κορονοϊού και στην περαιτέρω προσπάθεια επανόδου στην κανονικότητα μέσω του ανοίγματος των οικονομιών.

Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να κινηθεί ανεξάρτητα από το διεθνές κλίμα, κάτι που φάνηκε και αυτή την εβδομάδα όπου η χώρα βγήκε επιτυχημένα στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο με τη ζήτηση να ξεπερνά τα 15,5 δισ. ευρώ, ενώ το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 1,55%, όμως το timing της έκδοσης βρήκε το ΧΑ σε τροχιά διόρθωσης.