Θα λειτουργήσει η Fed ως μοχλός κατεύθυνσης για την ισοτιμία EUR/USD;

Θα λειτουργήσει η Fed ως μοχλός κατεύθυνσης για την ισοτιμία EUR/USD;

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πραγματοποιεί συνάντηση νομισματικής πολιτικής την Τετάρτη, το πιο σημαντικό γεγονός της εβδομάδας. Αν και η κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει τη νομισματική της πολιτική αμετάβλητη, επενδυτές και αγορές θα περιμένουν με εξαιρετικό ενδιαφέρον δηλώσεις και αναφορές για το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας, σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή για τα διεθνή χρηματιστήρια και τις ισοτιμίες του δολαρίου. 

Την επόμενη μέρα, Πέμπτη, θα έχουμε την ανακοίνωση για το ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας για το τέταρτο τρίμηνο του 2020, ένα από τα σημαντικότερα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη και στη συνέχεια, την τελευταία ημέρα της εβδομάδας η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, ανακοινώνει και αυτή με τη σειρά της τα στοιχεία για το δικό της ρυθμό ανάπτυξης.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στους κύκλους των traders, η τρέχουσα είναι από τις εβδομάδες όπου τα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα θα επιβεβαιώσουν ή θα ανατρέψουν οποιαδήποτε τεχνική εικόνα έχει δημιουργηθεί.

Το ζεύγος EUR/USD στο εβδομαδιαίο κλείσιμο των συναλλαγών την Παρασκευή βρέθηκε μια ανάσα από το 1,2200 στο 1,2170, πολύ κοντά στο υψηλότερο για την εβδομάδα 1,2190. Η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, καθώς το ζεύγος έχει συναντήσει αγοραστές και ισχυρή στήριξη μετά την πτώση κατά 38,2% (Fibo επίπεδο) στο ράλι Νοεμβρίου/Ιανουαρίου στο 1,2060, υποδηλώνοντας ότι η τελευταία υποχώρηση της ισοτιμίας ήταν διόρθωση.

Οι τεχνικοί δείκτες επανάφεραν τις ενδείξεις για την προοπτική νέας ανόδου της ισοτιμίας, αν και παραμένουν κάτω από τα πρόσφατα υψηλά τους επίπεδα.

Ενόψει όμως των σημαντικών στοιχείων στα μέσα αλλά και προς το τέλος της εβδομάδος, θεωρούμε ότι το πιθανότερο είναι οι επενδυτές να τηρήσουν στάση αναμονής και να αποφύγουν να πάρουν σημαντικές θέσεις, προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση της ισοτιμίας.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να δούμε μία διαπραγμάτευση με έντονη διακύμανση μέχρι την Τέταρτη και θα μας εξέπληττε εάν η ισοτιμία δοκιμάσει νέα υψηλά άνω του 1,2350 ή αν διασπάσει καθοδικά το σημαντικότατο επίπεδο στήριξης 1,2050 πριν την συνεδρίαση της Fed.

Χαρακτηριστικό είναι το αποτέλεσμα δημοσκόπησης από ένα σύνολο περίπου 40 αναλυτών συναλλάγματος στην ισοτιμία EUR/USD, για το πού θα βρίσκεται αυτή σε ένα χρονικό ορίζοντα ενός μηνός. Ο μέσος όρος των αποτελεσμάτων έδειξε μία τιμή στο επίπεδο του 1,2150 με ακραίες τιμές το 1,1800  και το 1,2480.