Θα δούμε κρατικές τράπεζες στις ΗΠΑ;

Θα δούμε κρατικές τράπεζες στις ΗΠΑ;

Οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ, που ελέγχουν πλέον τόσο την Γερουσία όσο και το Κογκρέσο, φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να αναδιαμορφώσουν το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα. Ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Sherrod Brown, που θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της επιτροπής για τις τράπεζες στη Γερουσία, θέτει τον πήχη ψηλά, υποσχόμενος ότι έφτασε η στιγμή να πάψει να ασχολείται η επιτροπή αποκλειστικά με την Wall Street και με τις μεγάλες επιχειρήσεις και να στρέψει την προσοχή της στην κλιματική αλλαγή, στη μάχη κατά του ρατσισμού και στους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.

Ο Γερουσιαστής Sherrod Brown, ανέφερε ότι δεν είναι αποδεκτό, η διαχείριση της οικονομίας των ΗΠΑ να περνάει μέσα από τη Wall Street και ότι θα πρέπει να βελτιωθούν οι τραπεζικές υπηρεσίες, οι χορηγήσεις δανείων και ειδικότερα οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων, στους Αμερικανούς πολίτες με χαμηλά εισοδήματα. Τόνισε δε, ότι η συζήτηση για τα στεγαστικά δάνεια, απουσιάζει εδώ και πολλά χρόνια, από την ημερήσια διάταξη της επιτροπής.

Και σε αυτό έχει δίκιο. Τα φτηνά στεγαστικά δάνεια, βρίσκονται εκτός ατζέντας στις ΗΠΑ, μετά από την κρίση των ενυπόθηκων δανείων και των CDOs, που οδήγησαν στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Η πολιτική των φθηνών στεγαστικών δανείων και η χρηματοδότηση νοικοκυριών που δεν πληρούσαν τα κλασσικά τραπεζικά κριτήρια, είχε ξεκινήσει επί προεδρίας Bill Clinton και George W. Bush και εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ίσα ίσα, που προκάλεσε μια παγκόσμια οικονομική κρίση..

Επιθυμία των Δημοκρατικών, είναι η στροφή προς την επιχορήγηση δανείων, όπως για παράδειγμα των δανείων για αντικατάσταση των δημοσίων οχημάτων με αντίστοιχα μηδενικών ρύπων και των στεγαστικών δανείων προς όσους δεν έχουν πρώτη κατοικία, αλλά ούτε και τα εισοδήματα που θα τους επέτρεπαν να δανειστούν. Σαφέστατη αλλαγή πολιτικής.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, προωθούσαν μέχρι πρότινος την ατζέντα της χαλάρωσης των ρυθμιστικών και κανονιστικών πλαισίων του τραπεζικού συστήματος και των χρηματιστηρίων. Σήμερα οι Δημοκρατικοί επιθυμούν να οδηγήσουν το τραπεζικό σύστημα, μέσα σε ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο «λαϊκής τραπεζικής» που θα στηρίζει τα χαμηλά εισοδήματα.

Οι προτάσεις του Γερουσιαστή Sherrod Brown, προβλέπουν ότι θα πρέπει να δοθούν χαμηλότοκα δάνεια σε όσους αδυνατούν να καλύψουν τα χρέη τους και τις υποχρεώσεις τους, λόγω του covid-19.

Στα σχέδια του εντάσσεται η δυνατότητα της Κεντρικής Τράπεζας Federal Reserve να ανοίγει τραπεζικούς λογαριασμούς σε πολίτες, που αδυνατούν να ανοίξουν λογαριασμούς στις εμπορικές τράπεζες. Αυτό θα εξυπηρετεί, σύμφωνα με τον Γερουσιαστή, όσους εισπράττουν βοηθήματα από το κράτος και από τις υπηρεσίες πρόνοιας, που σήμερα καταβάλλουν μεγάλες προμήθειες όταν εξαργυρώνουν τις επιταγές των βοηθημάτων και των ενισχύσεων.

Οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες, αντιστέκονται σθεναρά στην προσπάθεια δημιουργίας ενός «παράλληλου» κρατικού τραπεζικού συστήματος στις ΗΠΑ. Υποστηρίζουν ότι η ανάληψη δραστηριοτήτων και ευθυνών του τραπεζικού συστήματος από το κράτος, θα είναι αναποτελεσματική, δυσλειτουργική και θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που επιθυμεί να λύσει.

Οι πολέμιοι αυτών των μεταρρυθμίσεων, επικαλούνται ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία, από εκθέσεις της Bank for International Settlements (ΒIS).

Σύμφωνα με αυτές, μόνο στο πρώην Ανατολικό Μπλοκ, η Κεντρική Τράπεζα στο Ανατολικό Βερολίνο ήταν ταυτόχρονα και εμπορική τράπεζα. Και φυσικά υπάρχουν μελέτες, που δείχνουν ότι οι κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες, σπάνια είναι αποδοτικές, καθώς στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό κατευθύνοντας τα κεφάλαια και τις χρηματοδοτήσεις με βάση τις κυβερνητικές επιλογές και όχι τα δεδομένα των αγορών.

Η «δυναμική» πτέρυγα των Δημοκρατικών, με επικεφαλής τις Alexandria Ocasio-Cortez και Rashida Tlaib, είχε εισηγηθεί από τον Οκτώβριο τη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού κρατικού «λαϊκού» τραπεζικού συστήματος.

Το σχέδιο νόμου με τίτλο Public Banking Act, εισηγείται προς την Federal Reserve και το Υπουργείο Οικονομικών να διαθέσουν κεφάλαια και πόρους για την ίδρυση μη κερδοσκοπικών τραπεζών.

Όλοι θυμόμαστε ότι οι αγορές ανέβαιναν, διότι εκτιμούσαν ότι θα κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές ο Donald Trump, που ήταν στο πλευρό της Wall Street. Οι αγορές συνεχίζουν να ανεβαίνουν, διότι οι Δημοκρατικοί ελέγχουν και τα δυο νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ. Οι αγορές ανέβαιναν, διότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν θα αύξαναν του φόρους. Τώρα οι αγορές ανεβαίνουν, διότι οι Δημοκρατικοί, δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν.
 

Η κόντρα για το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται ante portas. Πως θα απορροφήσει άραγε και αυτούς τους κραδασμούς, η Wall Street;

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.