Θα βυθιστεί η Wall σε bear market; Τι δείχνουν τα ιστορικά στοιχεία

Θα βυθιστεί η Wall σε bear market; Τι δείχνουν τα ιστορικά στοιχεία

Αν η ιστορία είναι ένας χρήσιμος οδηγός, μια πτωτική αγορά, ένα bear market, μπορεί να επιφυλάσσει περισσότερο πόνο για τους επενδυτές. Στα 13 bear markets στη Wall Street από το 1946 ο δείκτης S&P 500 κατά μέσο όρο είχε απώλειες 32,7%, συμπεριλαμβάνοντας και τη βουτιά του 57% στην πτωτική αγορά της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2007-2009.

Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι κατά μέσο όρο ο δείκτης S&P 500 χρειάζεται λίγο περισσότερο από ένα χρόνο για να πιάσει τον πάτο κατά τη διάρκεια πτωτικών αγορών και ότι μετά τον πάτο χρειάζεται γύρω στα δύο χρόνια για να επιστρέψει στο προηγούμενο υψηλό του.

Στα 13 bear markets από το 1946, το ταξίδι της επιστροφής του δείκτη στα προηγούμενα υψηλά είχε χρονικές διακυμάνσεις, διήρκεσε από μόλις τρεις μήνες έως και 69 μήνες.

Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ έπεσε κάτω από τις 3.837.24 μονάδες ενδοσυνεδριακά την Παρασκευή, μία πτώση που τον έφερε ενδοσυνεδριακά να χάνει περισσότερο από 20% από το υψηλό του στο κλείσιμο της 3ης Ιανουαρίου 2022. Ωστόσο, κατάφερε να κλείσει πάνω από το επίπεδο αυτό και έτσι να μην επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε bear market, ο ορισμός του οποίου απαιτεί πτώση άνω του 20% από το κλείσιμο της κορυφής.

Η άσχημη φετινή χρονιά για τον δείκτη τον έφερε σε απόσταση αναπνοής από την επιβεβαίωση ότι έχει εισέλθει σε bear market για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020 με τη χρηματιστηριακή αγορά να φοβάται την έξαρση του πληθωρισμού, την επιθετική στροφή την κεντρικής τράπεζας προς σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και να προβληματίζεται από τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο δείκτης S&P 500 εκτοξεύτηκε 114% από τα χαμηλά του Μαρτίου 2020 με τις έκτακτες πολιτικές για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία να απογειώνουν τις μετοχές.

Στις αρχές της φετινής χρονιάς, η αλλαγή στάσης από τη Fed λόγω της επίμονης ανόδου του πληθωρισμού άλλαξε το σκηνικό μετά το σήμα της ότι θα σφίξει τη νομισματική πολιτική με ταχύτερο ρυθμό για να ελέγξει τις πληθωριστικές πιέσεις. Η Fed έχει ήδη προβεί σε αύξηση επιτοκίων 75 μονάδων βάσης και οι προσδοκίες για αυτές που θα ακολουθήσουν βαραίνουν τη χρηματιστηριακή αγορά και την αγορά ομολόγων.

Ο επικεφαλής της Fed Jerome Powell δεσμεύτηκε να αυξήσει το κόστος χρήματος όσο χρειάζεται για να δαμάσει τον πληθωρισμό, εκτιμώντας ότι η κεντρική τράπεζα θα καταφέρει τελικά την ομαλή προσγείωση της οικονομίας.

Οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq σημειώνουν απώλειες για επτά συνεχείς εβδομάδες, το μακρύτερο διάστημα απωλειών από το τέλος της χρηματιστηριακής φούσκας των εταιρειών dotcom το 2001. Όσο για τον δείκτη Dow Jones, σημείωσε την όγδοη συνεχή πτωτική εβδομάδα, το μακρύτερο διάστημα απωλειών από τη Μεγάλη Ύφεση του 1932. Ο δείκτης Nasdaq έχει χάσει 27% από την κορυφή που σημείωσε τον Νοέμβριο του 2021.