ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1994η
Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Tether: Το μεγαλύτερο ρίσκο για το Bitcoin, αξίας $35 δισ. αφοπλίστηκε - Τι φέρνει η επόμενη ημέρα

Tether: Το μεγαλύτερο ρίσκο για το Bitcoin, αξίας $35 δισ. αφοπλίστηκε - Τι φέρνει η επόμενη ημέρα

Γράφαμε τον Δεκέμβριο του 2020 ότι το Tether με κεφαλαιοποίηση $20 δισ. δημιουργούσε ένα συστημικό ρίσκο για τις αγορές κρυπτονομισμάτων, σε περίπτωση που τα αποθεματικά του δεν αντιστοιχούσαν στην κυκλοφορία του. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο τότε άρθρο μας για το ιστορικό του ψηφιακού νομίσματος, και πως μπορεί αυτό να ήταν άμεσα ή έμμεση με την χειραγώγηση των αγορών κρυπτονομισμάτων.

Αυτό ήταν και ο λόγος που η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς ανακοίνωσε χθες την απαγόρευση του Tether στην περιφέρεια της Νέας Υόρκης για την προστασία του επενδυτικού κοινού, προτείνοντας παράλληλα συμβιβαστική λύση με πληρωμή $18,5 εκατομμυρίων από την Tether και επιβάλλοντας στην εταιρεία να υιοθετήσει μέτρα για την διαφάνεια των συναλλαγών δημοσιεύοντας σε τετραμηνιαία βάση συγκεντρωτικούς ισολογισμούς.

 Περισσότερες πληροφορίες για την εισαγγελική παραγγελία είναι διαθέσιμες εδώ.

Τι σημαίνει όμως αυτή η εξέλιξη για τις αγορές των κρυπτονομισμάτων, και πως αποδεικνύεται ιδιαίτερα θετικό νέο;

Το Bitcoin ανέκαμψε από τη μεγαλύτερη διόρθωση του τελευταίου μήνα, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, από το χαμηλό των $45.000 στα $49.000, ενώ την Κυριακή είχε σημειώσει νέο υψηλό στα $58.000.

Η διερεύνηση της υπόθεσης διήρκεσε 2,5 χρόνια και τα μέλη αντάλλαξαν περισσότερο από 2,5 εκατομμύρια σελίδες. Αποδείχτηκε ότι όντως το Tether δεν έχει πλήρη αποθεματικά κατά το σύνολο της λειτουργίας του (κάτι που ήταν ήδη γνωστό και προκαλούσε την ανησυχία της αγοράς), ωστόσο πλέον καλύπτεται από τα αποθεματικά του.

Μετά από μια υπόθεση που η Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης είχε επενδύσει επικοινωνιακά, και ενδελεχή έρευνα, η βασική κατηγορία ήταν το δάνειο προς την Bitfinex που αποπληρώθηκε, και τα ελλιπή disclosures, και σε καμία περίπτωση δεν στοιχειοθετήθηκε η έκδοση κρυπτονομισμάτων που δεν καλύπτονταν με σκοπό τη χειραγώγηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων.

Παρά την έρευνα η ζήτηση για το UστοDC αυξήθηκε από τα $ 2δισ. όταν ξεκίνησε η διαδικασία πριν από 22 μήνες, στα σχεδόν $35 δισ. που βρίσκεται σήμερα.

Μια εβδομάδα νωρίτερα οι αναλυτές της JP Morgan χαρακτήριζαν το Tether ως πιθανή αιτία για την σημαντικότερη κρίση που θα δουν οι αγορές κρυπτονομισμάτων αναφορικά με την ρευστότητα. Πιθανώς αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργούσε δυσκαμψία σε πολλούς επενδυτές να επενδύσουν στο δημοφιλές κρυπτονόμισμα - θεωρώντας πως μια κρίση εμπιστοσύνης στο Tether η πιθανή χειραγώγηση των αγορών μπορούσε να δημιουργήσει τεράστια πτώση στην τιμή διαπραγμάτευσης του Bitcoin.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.