Τέταρτη ημέρα απωλειών για τη Wall

Τέταρτη ημέρα απωλειών για τη Wall

Fed και Brexit βρέθηκαν ακόμη μια μέρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών οδηγώντας τους σε κινήσεις χαμηλού ρίσκου καθώς η όποια εξέλιξη στα δύο αυτά μέτωπα μπορεί να προκαλέσει ντόμινο οικονομικών εξελίξεων.

Από τη μία σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή χάραξης νομισματικής πολιτικής της Fed και θα ανακοινώσει αύριο την απόφασή της σχετικά με το κεντρικό της επιτόκιο. Σημειώνεται πως η Fed είχε θέσει από το τέλος του προηγούμενου έτους πως θα κινηθεί σε στρατηγική τεσσάρων αυξήσεων, μια απόφαση που ωστόσο ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί.

Από την άλλη, πληθαίνουν οι δημοσκοπήσεις που θέλουν το Brexit να προηγείται για το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στη Μ. Βρετανία για το αν η χώρα θα παραμείνει ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενδεχόμενη απόφαση αποχώρησης από την ΕΕ θα έχει αλυσιδωτές συνέπειες στις οικονομικές σχέσεις της Βρετανίας με όλες τις αγορές.

Στη λήξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 57,66 μονάδες (0,33%) κλείνοντας στις 17.675 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq που σημείωσε απώλειες 4,89 μονάδων (0,10%) έκλεισε στις 4.844 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 3,74 μονάδες (0,18%) και έκλεισε στις 2.075 μονάδες.

Σήμερα, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν παρά την έκθεση του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας (IEA) σύμφωνα με την οποία οι αγορές πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο του έτους κινούνται εξισορροπημένα.

«Τα αποθέματα του πετρελαίου ήταν μικρότερα απ΄ότι αναμέναμε αρχικά», σημειώνει ο IEA στη μηνιαία έκθεσή του, τονίζοντας ότι η υπερπροσφορά κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται να κυμανθεί στα 800 βαρέλια/ημερησίως, έναντι 1,5 εκατ. βαρέλια που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Στο μέτωπο των μάκρο, αύξηση 0,5% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Μάιο γεγονός που υποδηλώνει πως οι καταναλωτές εξακολουθούν να αισθάνονται αρκετά βέβαιοι για την οικονομία ώστε να αναπαράγουν τις καταναλωτικές τους προτιμήσεις παρά την επιβράδυνση των προσλήψεων στην αγορά εργασίας.

Άλμα 1,4% σημείωσε το κόστος των εισαγόμενων αγαθών για το Μάιο, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάστημα τεσσάρων ετών. Κύριος λόγος αυτής της αύξησης θεωρείται η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου.

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές εισαγωγής βρίσκονται 5% χαμηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι, δεν βρίσκονται σε πτώση. Σε περίπτωση που συνεχιστεί περαιτέρω, θα πιεστεί ο πληθωρισμός και θα κινηθεί προς την τιμή στόχου που έχει θέσει η Fed.

Στα επιχειρηματικά νέα, η μετοχή της Alibaba Group Holding Ltd. κέρδισε 3,15% μετά τις προβλέψεις του συνιδρυτή της Jack Ma πως αναμένεται αύξηση των εσόδων κατά 48%.

Στο μεταξύ, η μετοχή της Revance Therapeutics Inc. έκανε  βουτιά 24,10% μετά την ανακοίνωση πως οι τελικές δοκιμές ενός φαρμάκου για τα πόδια δεν κατάφερε να σημειώσει τα αποτελέσματα-στόχου.

Νωρίτερα, σε χαμηλά ημέρας ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να παραμένουν ανήσυχοι τόσο με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία, όσο και για την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης της ΕΚΤ και την αναιμική ανάπτυξη της ευρωζώνης.