Τα tweets του Τραμπ «γκρέμισαν» τη Wall - Έχασε 620 μονάδες ο Dow

Τα tweets του Τραμπ «γκρέμισαν» τη Wall - Έχασε 620 μονάδες ο Dow

Με «βουτιά» 623 μονάδων ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής ο Dow Jones, καθώς με απανωτά tweets o Ντ. Τραμπ επιτέθηκε στην Κίνα και τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση από το Πεκίνο νέων δασμών 75 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα ενώ οι αναφορές Πάουελ περί «νομισματικής πολιτικής για τη διατήρηση της ανάπτυξης» δεν στάθηκαν ικανές να σταματήσουν την κατρακύλα που προκάλεσαν τα μηνύματα του Ντ. Τράμπ.

Σε αυτό το κλίμα ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 623,34 μονάδων (2,37%), ο S&P 500 υποχώρησε 75,84 μονάδων (2,59%) και ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 239,62 μονάδες (3%). 

Ο Αμερικανός πρόεδρος σαν ταύρος εν υαλοπωλείο σκόρπισε τον πανικό στη σημερινή συνεδρίαση. Αρχικά επιτέθηκε στον Τζερόμ Πάουελ γράφοντας χαρακτηριστικά: «Ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός, ο Τζερόμ Πάουελ η ο Κινέζος πρόεδρος;»

Συνεχίζοντας ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε την Κίνα ότι κοστίζει στις ΗΠΑ τρισεκατομμύρια δολάρια επειδή κλέβει την αμερικανική πνευματική περιουσία και θέλει να συνεχίσει να το κάνει ενώ «διέταξε» τις αμερικανικές εταιρείες να αναζητήσουν τρόπους για να διακόψουν την παραγωγή τους στην Κίνα και να τη μεταφέρουν στις ΗΠΑ.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής δεν είχε ανοίξει με τους καλύτερους οιωνούς. Αιτία ήταν οι νέοι δασμοί 75 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε η Κίνα σε αμερικανικά προϊόντα. Έτσι, αρχικά Dow, S&P και Nasdaq βρέθηκαν στο «κόκκινο» με τις απώλειες του Dow να φτάνουν έως και τις 144 μονάδες. 

Ωστόσο οι επενδυτές έδειχναν σχετικά «ψύχραιμοι» αναμένοντας την ομιλία του επικεφαλής της Fed στην ετήσια σύνοδο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Πράγματι, ο Τζερόμ Πάουελ σημείωσε στην ομιλία του ότι «η πρόκληση για εμάς τώρα είναι να κάνουμε ό,τι μπορεί να κάνει η νομισματική πολιτική για τη διατήρηση της ανάπτυξης, ώστε τα οφέλη να επεκταθούν και σε εκείνους που έχουν μείνει εκτός της αγοράς εργασίας και ο πληθωρισμός να παραμείνει σταθερά γύρω στο 2%». Η φράση αυτή αντικατοπτρίστηκε και στη Wall Street με τους δείκτες να γυρίζουν σε θετικό πρόσημο.

Λίγα λεπτά, όμως, αργότερα ένας καταιγισμός οργισμένων tweet από τον Ντ. Τραμπ αντέστρεψε πλήρως το κλίμα και οδήγησε στη «βουτιά» όλων των δεικτών. Πλέον η ανησυχία για τον σινοαμαρεικανικό εμπορικό πόλεμο και ό, τι αυτός συνεπάγεται για την παγκόσμια οικονομία έχει επανέλθει, ενώ τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην αυριανή σύσκεψη των G7.