8ος χρόνος, ημέρα 2393η
Σάββατο, 21 Μαΐου 2022

Τα tweet του Elon Musk που «παίζουν» με τα κρυπτονομίσματα

Τα tweet του Elon Musk που «παίζουν» με τα κρυπτονομίσματα
φωτογραφία αρχείου
AP newsroom

Ο Elon Musk έχει τη δυναμική να μετακινεί τις αγορές κρυπτονομισμάτων σε διψήφια ποσοστά με ένα και μόνο tweet.

Με αφορμή τη δημοσίευση του ισολογισμού της Tesla, η οποία δεν πραγματοποίησε καμία αγοραπωλησία bitcoin το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με την τελευταία οικονομική κατάσταση της εταιρείας, ας δούμε πως ο Elon Musk με την επιρροή του έχει καταφέρει να κινήσει τις αγορές κρυπτονομισμάτων. Η Tesla κατέχει bitcoin αξίας 1,26 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία δεν έχει συνεχίσει να δέχεται πληρωμές bitcoin, αλλά τώρα δέχεται το κρυπτονόμισμα dogecoin (DOGE) για ορισμένα εμπορεύματα. Ενώ η Tesla δεν αποκάλυψε ποτέ πόσα bitcoin κατέχει, ο Musk άφησε να εννοηθεί προηγουμένως ότι ο αριθμός αυτός είναι κοντά στα 42.000 BTC.

Ας δούμε τα σημαντικότερα tweets του κατά το 2021 και πως αυτά «ανεβοκατέβασαν» τις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Ο Musk βρέθηκε τελικά στο επίκεντρο των συζητήσεων για το bitcoin και η Tesla έπαιξε ζωτικό ρόλο στη δράση των τιμών καθόλη τη διάρκεια του έτους. Η αποκάλυψη της αγοράς BTC από την Tesla ως αποθεματικά, η αποδοχή του BTC ως μέθοδο πληρωμής, η πώληση τελικά μέρους των διαθεσίμων BTC και η ακύρωση του BTC ως μέθοδος πληρωμής είχαν όλα σημαντική επιρροή στην αγορά, ενισχύοντας την ήδη σημαντική αστάθεια των κρυπτονομισμάτων.

29 Ιανουαρίου

Ο Musk άλλαξε το βιογραφικό του στο Twitter σε μια απλή λέξη: #bitcoin. Η τιμή εκτινάχθηκε αμέσως 13%. Στη συνέχεια έγραψε αινιγματικά στο Twitter: «Εκ των υστέρων, ήταν αναπόφευκτο». Τι ακριβώς ήταν αναπόφευκτο; Η υποστήριξή του στο bitcoin; Η άνοδος του ίδιου του bitcoin; Ωστόσο όσοι αγόρασαν έγκαιρα αποδείχτηκαν εκ των μεγάλων κερδισμένων στο μεγάλο αυτό άλμα- το προμήνυμα του τι αναμενόταν.

4 Φεβρουαρίου 2021

Στις 4 Φεβρουαρίου έστειλε μια σειρά από tweets δηλώνοντας την αγάπη του για το $DOGE, στέλνοντας την τιμή να πετάει κατά σχεδόν 10% μέσα σε μία ώρα και πάνω από 50% μέσα σε μία ημέρα.

Στις 8 Φεβρουαρίου, η Tesla ανακοίνωσε την αγορά 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε BTC και η τιμή εκτοξεύτηκε κατά 19,5% από 38.850 δολάρια σε 46.400 δολάρια μέσα στην ημέρα. Το ποσό των BTC που αγόρασε η Tesla ήταν σχετικά μικρό σε σύγκριση με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών στο ενεργητικό σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, ωστόσο έλεγξε την αφήγηση στην αγορά για μήνες.

Μάρτιος 2021

24 Μαρτίου: «Μπορείτε τώρα να αγοράσετε ένα Tesla με bitcoin»: Μία από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο αποδέχεται το BTC ως πληρωμή. Το σημαντικότερο μήνυμα ήταν ότι η εταιρεία δεν σκοπεύει να μετατρέψει αυτά τα κρυπτονομίσματα σε παραδοσιακά νομίσματα, αλλά να τα διατηρεί στον ισολογισμό της. Το BTC θα φτάσει σχεδόν τα 65.000 $ μέσα σε ένα μήνα από το tweet.

28 Απριλίου

Ο Elon Musk αναρτά στο Twitter την λέξη «The Dogefather», ανακοινώνοντας ότι θα παρουσιάσει το «Saturday Night Live». όπου ο Elon Musk θα είναι ο οικοδεσπότης της εκπομπής. Το tweet είναι δελεαστικό. Θα προωθήσει το dogecoin μπροστά σε μία από τις prime εκπομπές στις ΗΠΑ;

Μάιος 2021

Με ένα tweet εξαγριώνει τους φανατικούς των σκυλο-νομισμάτων- αναφερόμενος στο DOGE πως είναι απλά μια ενασχόληση του στον ελεύθερο χρόνο.

Στις 12 Μαΐου από ήρωας της κοινότητας κρυπτονομισμάτων, δέχεται σφοδρή κριτική. Η Tesla σταματάει να δέχεται BTC ως μέθοδο πληρωμής. Το φαινόμενο Elon Musk έδρασε αρνητικά δημιουργώντας την τέλεια καταιγίδα για τις αγορές. Ενώ η αγορά είχε ήδη πέσει πολύ από τα υψηλά της τους προηγούμενους μήνες, αυτό το tweet έστειλε την τιμή του BTC από 56.800 $ σε 30,000 $ σε περίοδο μιας εβδομάδας.

Στις 13 Μαϊου ανακοινώνει πως δουλεύει στενά με τους προγραμματιστές του Dogecoin, για να δημιουργήσει ένα γρήγορο πρωτόκολλο πληρωμών- ωστόσο οι προγραμματιστές σπεύδουν να διαψεύσουν πως συνεργάζονται στενά με τον Elon Musk. Ωστόσο είναι ένα πρότζεκτ ανοιχτού κώδικα, οπότε δεν χρειάζεται κανείς να λάβει ειδική άδεια για να εργαστεί σε αυτό.

Στις 24 Μαϊου με την τιμή του κρυπτονομίσματος να επηρεάζει πλέον και την μετοχή της Tesla- επανέρχεται….Ο Elon Musk συναντιέται με μια ομάδα bitcoin miners για να συζητήσει πώς η εξόρυξη μπορεί να γίνει πιο φιλική προς το περιβάλλον. «Ενδεχομένως πολλά υποσχόμενο», γράφει ο Elon στο Twitter, ωστόσο αυτή την φορά το άλμα τιμών είναι μετριοπαθές. Φαίνεται ότι ο χώρος κρυπτονομισμάτων δημιουργεί αυτό που ο Vitalik Buterin περιγράφει ως «ανοσοποιητικό σύστημα» σε γεγονότα από influencers όπως τα tweets του Elon. Όπως δήλωσε ο δημιουργός του Ethereum στο CNN, «Δεν πρόκειται να έχει αυτό το είδος επιρροής για πάντα».

Στις 3 Ιουνίου στο Twitter ανεβάζει μια φωτογραφία με λογότυπο bitcoin και μια σπασμένη καρδιά- δείχνοντας ότι έχει ενοχληθεί από την κοινότητα του bitcoin.

Στις 13 Ιουνίου γίνεται γνωστό ότι η Tesla πούλησε το ~10% των αποθεματικών της στο κρυπτονόμισμα για να επιβεβαιώσει ότι το BTC θα μπορούσε να ρευστοποιηθεί εύκολα χωρίς να κινηθεί σημαντικά αγορα. Αμέσως η τιμή του bitcoin ανακάμπτει, αναπηδώντας 10% τις επόμενες έξι ώρες.

Στις 21 Ιουλίου ο Μusk μαζί με τον Jack Dorsey και την Cathie Wood διοργανώνουν ένα συνέδριο σχετικά με τα κρυπτονομίσματα. Όλη η κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα. Κανείς δεν ξέρει τι κατεύθυνση θα έχει η ομιλία του. Ο Musk επιβεβαιώνει ότι κατέχει Bitcoin, Ethereum και, φυσικά, dogecoin. «Η τιμή του bitcoin εκτινάχθηκε αμέσως… και ξεκίνησε την ανοδική πορεία που θα το εκτόξευσε σε νέο ιστορικό υψηλό σχεδόν των 69.000 $.

Δεκέμβριος 2021

Στις 14 Δεκεμβρίου, ο Elon Musk ανακοίνωσε ότι η Tesla θα αποδέχεται το κρυπτονόμισμα DOGE για πληρωμή συλλεκτικών προϊόντων της αυτοκινητοβιομηχανίας και η τιμή του κρυπτονομίσματος στη συνέχεια εκτινάχθηκε κατά 43% τις επόμενες δύο ώρες.

Ξεκάθαρα ο Elon Musk αποτελεί από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Φυσικά αυτή η επιρροή ειδικά σε πιο ρηχές αγορές μπορεί να έχει οδηγήσει σε υψηλή μεταβλητότητα. Σίγουρα η πρόθεση του Elon Musk είναι να βοηθήσει την τεχνολογία να αναπτυχθεί και παρόλο που οι δηλώσεις του παρερμηνεύονται από το επενδυτικό κοινό, η στήριξη του στις αγορές κρυπτονομισμάτων είναι ξεκάθαρη.