7ος χρόνος, ημέρα 2096η
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Τα τρία σημεία προσοχής πίσω από την απόφαση της Fed

Τα τρία σημεία προσοχής πίσω από την απόφαση της Fed

Μια από τις πιο hawkish δηλώσεις της τελευταίας 20ετίας άκουσαν οι επενδυτές από τη Fed κατά τη προχθεσινή απόφαση νομισματικής πολιτικής και τη σχετική αναθεώρηση των προβλέψεων της για την οικονομία των ΗΠΑ.

Ως γνωστόν, οι ανακοινώσεις εμπεριείχαν αφενός τη διατήρηση του επιτοκίου αναφοράς ως έχει και τη συνέχιση του επιθετικού προγράμματος επαναγοράς ομολόγων (120 δισ. δολάρια ανά μήνα), αφετέρου την αναφορά (όχι οριστική απόφαση) σε αύξηση του εν λόγω επιτοκίου έως το τέλος του 2023.

Το τελευταίο έρχεται σε άμεση συνάφεια με τις προβλέψεις για 40% υψηλότερο του αναμενόμενου πληθωρισμό, στο 3,4% για το 2021. Μάλιστα, η ακόμα πιο ακραία πρόβλεψη για αύξηση 60% έως το 2023, δεν άφησε περιθώρια για αμφισβήτηση της κρισιμότητας των πληθωριστικών πιέσεων.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αύξησε κατακόρυφα τις πιθανότητες για μελλοντική μεταστροφή της νομισματικής της πολιτικής, και μάλιστα νωρίτερα από ό,τι η αγορά ανέμενε, δηλαδή νωρίτερα από το 2024.

Ωστόσο, υπάρχουν τρία σημεία που χρήζουν προσοχής στη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Πρώτον, η απόφαση αυτή συνάδει με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης Μπάιντεν, ως προς τον προβληματισμό της πτώσης των χρηματαγορών που μοιραία θα ακολουθήσει μια τέτοια σφιχτή νομισματική πολιτική.

Έτσι, με μια κατ’ ευχήν επιτυχημένη μέτρια διορθωτική κίνηση, ενδέχεται έως το 2024 να μπορεί η Fed να ανακόψει οποιονδήποτε πληθωριστικό κίνδυνο, και να εκκινήσει κατά τους τελευταίους μήνες της επόμενης προεκλογικής περιόδου έναν νέο κύκλο επαναγορών, παράλληλα με μια νέα bull αγορά, ώστε να δώσει αέρα στην υφιστάμενη κυβέρνηση. Τούτο θα εξαρτηθεί, βεβαίως, από το κατά πόσο θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ μια τέτοια επανεκλογή.

Δεύτερον, σε μακροοικονομικό επίπεδο, μια hawkish απόφαση, και δη τόσο κραυγαλέα, μεταφράζεται διττά: αφενός δέσμευση για σφιχτή νομισματική πολιτική και παύση οποιασδήποτε παροχής ρευστότητας (όπως αναλύθηκε παραπάνω), αφετέρου πρόβλεψη για εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Προφανώς, αυτό αφορά σε σχέση αιτίας και αιτιατού, διότι πολύ απλά η δέσμευση (και σε ύστερο χρόνο η απόφαση) προκαλείται από την πρόβλεψη. 

Αυτό σημαίνει ότι οι ιθύνοντας είδαν μπροστά τους μια εκθετική κίνηση της οικονομικής μεγέθυνσης, ώστε να αναγκαστούν να επιταχύνουν τις αποφάσεις τους. Εξάλλου, η αναθεώρηση των ρυθμών ανάπτυξης έφερε πλέον το... 7, καθώς οι εκθέσεις κάνουν λόγο πλέον όχι για 6.5%, αλλά για 7%, κάτι που για μια ανεπτυγμένη οικονομία, και δη τη μεγαλύτερη, το νούμερο είναι ήδη αρκούντως δυσθεώρητο.

Τρίτον, ο τρόπος με τον οποίον έχουν αντιδράσει οι σειρές ομολόγων είναι άξιος ανάλυσης. Αυτό που πρέπει να δει κανείς είναι ότι οι αποδόσεις των εντόκων (κοντινής διάρκειας) έχουν μείνει αρκετά πίσω σε σχέση με αυτές των υπολοίπων μεσο-μακροπρόθεσμων, κάτι που υπονοεί ότι οι επενδυτές «έχουν αφήσει αέρα» στο tapering και στις ισχυρές -αρνητικές- επιπτώσεις στις χρηματαγορές.

Κάτι που πρέπει να συναξιολογηθεί είναι η αγορά εργασίας. Οι αναλύσεις κάνουν λόγο για μια υγιή αγορά, που από τη μία έχει ακόμα περιθώρια βελτίωσης χωρίς να έχει φθάσει στο θεωρητικό σημείο πλήρους απασχόλησης, ενώ από την άλλη ο βαθμός απορρόφησης του εισοδήματος και οι πολλαπλασιαστές κατανάλωσης βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Τούτο έχει τη σημασία του υπό το πρίσμα και της περαιτέρω ανάπτυξης, διότι τα αποτελέσματα έχουν χρονική απόκλιση, ώστε να εικάζεται ότι υπάρχουν ακόμα δυνάμεις συμψηφισμού.

Τέλος, μια ματιά στις τρεις κυριότερες αγορές που επηρεάστηκαν από αυτήν την -ομολογουμένως έξαφνη- ανακοίνωση:

Στην αγορά συναλλάγματος, υπήρξε σαφέστατη ανατίμηση του δολαρίου έναντι όλων των νομισμάτων. Ο Δείκτης Δολαρίου κέρδισε ακαριαία σχεδόν μια μονάδα, όντας πλέον στις 91.4, ενώ αντίστοιχα η ισοτιμία του ευρώ σε σχέση με το δολάριο έχασε γρήγορα 110-120 pips, προς το 1.20 δολάρια ανά ευρώ.

Στην αγορά ομολόγων, υπήρξε βίαιη ρευστοποίηση όλων των σειρών, με κυριότερες αυτή του 5ετούς και του 10ετούς. Η απόδοση του τελευταίου επανήλθε σε επίπεδα +1,57%, κερδίζοντας εν ριπή οφθαλμού 0,07% ΥΤΜ.

Στην αγορά μετοχών, οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ σημείωσαν μέτρια πτώση (S&P 500 -0.54%, Dow30 -0.77%, NQ 100 -0.24%). Προς το παρόν, δεν φαίνεται να έχει χαλάσει το κλίμα, πάντως από εδώ και πέρα, κάθε διάσπαση των στηρίξεων θα είναι άκρως επικίνδυνη για τις αγοραστικές θέσεις.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.