Τα πρώτα αναχώματα στη μίνι διόρθωση των χρηματιστηρίων

Τα πρώτα αναχώματα στη μίνι διόρθωση των χρηματιστηρίων

Ξεκινάει μια εβδομάδα κρίσιμης σημασίας για την τεχνική εικόνα των αγορών, καθώς συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες να μας υποδείξει αν το ρεζερβουάρ των αγορών είναι στο τέλος του ή όχι

Στο παρακάτω επικαιροποιημένο διάγραμμα, ο δείκτης S&P 500 έχει ήδη παρασυρθεί από την βαρύτητητα της κρίσιμης αντίστασης της ζώνης των 3640-3670 μονάδων, ενώ απέχει μόλις λιγότερο από 2% από το κρίσιμο ανάχωμα των 3700 μονάδων, ένα ανάχωμα που δεν έχει χαθεί στο ωριαίο διάγραμμα από τις αρχές Νοεμβρίου 2020.

Το πιθανό σενάριο της απώλειας των επιπέδων αυτών θα έχει ένα extra ενδιαφέρον για τον εξής λόγο: Θα τεστάρει τις αντοχές των millennials, οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν συνηθίσει να αγοράζουν τις διορθώσεις 4-5% και η αγορά να τους επιβραβεύει κάθε φορά με νέα υψηλά.

Η πρώτη φορά που το μοτίβο αυτό δεν θα λειτουργήσει, πώς θα αντιμετωπιστεί από την ιδιαίτερη αυτή κατηγορία επενδυτών, μεγάλο μερίδιο της οποίας δεν έχει την εμπειρία των αρνητικών αποδόσεων στο χαρτοφυλάκιο της;

Θα δείξει ψυχραιμία αυξάνοντας τις αγορές; Πολύ πιθανό μιας και εως τη ζώνη 3640-3670, η τεχνική εικόνα της αγοράς δεν βάλλεται ιδιαίτερα, αλλά όχι σίγουρο, καθώς αν η ποιότητα του χαρτοφυλάκιου τους είναι αρκετά χαμηλή, πιθανότατα το -6% του δείκτη να μεταφράζεται σε πολλαπλάσιες απώλειες.

Ας υποθέσουμε όμως ότι έχουν αγοράσει τα «αστέρια» της αγοράς από πλευράς fundamentals...Αν -υποθετικά πάντα - ακολουθήσει άλλο ένα -6% - ήτοι επίπεδα 30αρη weekly γραφήματος- και άλλο ένα -6% - ήτοι επίπεδα 50αρη weekly γραφήματος- θα παραμείνουν άραγε εξίσου ψύχραιμοι;

Η αρνητική απάντηση σε αυτή την ερώτηση έχει εκθετική δυναμική, όχι μόνο λόγω της μεγάλης μάζας, άρα και βαρύτητας αυτής της κατηγορίας των επενδυτών, αλλά και εξαιτίας του αλγοριθμικού trading, το οποίο θα λειτουργήσει με την ορμή χιονοστιφάδας αν χαθούν με άναρχο τρόπο κρίσιμα τεχνικά επίπεδα.

Ας ελπίσουμε λοιπόν για το θετικό σενάριο της διακράτησης των 3640-3670 μονάδων ή και ακόμα καλύτερα των 3703 μονάδων της μητέρας των αγορών S&P500. Σε περίπτωση όμως που αυτή τη φορά δεν λειτουργήσουν τα τεχνικά αναχώματα, καλό είναι να έχουμε στο νου μας το παρακάτω διάγραμμα.

Οι αντιπυρικές ζώνες των χαρτοφυλακίων

Των φρονίμων τα παιδιά βέβαια πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.

Τι κάνει λοιπόν ένας συνετός επενδυτής, ειδικά αυτός που «ακούει» βασανιστικά εβδομάδες τώρα, το καμπανάκι της αναστροφής του RSI;

Καταρχήν, όταν φοβόμαστε για πυρκαγιά το πρώτο που κάνουμε είναι να καθαρίσουμε τον αγρό μας από τα ξερά χόρτα.

Ξερά χόρτα σ’ ένα χαρτοφυλάκιο είναι τα junk bonds, τα ομόλογα χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης εταιρειών με αδύναμο ισολογισμό και ανύπαρκτο business plan, οι εταιρείες με εξαιρετικά αδύναμα fundamentals για διαδοχικές χρήσεις, όπως υπερβολική μόχλευση σε συνδυασμό με ζημιές , αρνητικά ίδια κεφάλαια, ανύπαρκτες ελεύθερες ταμειακές ροές, προβλήματα διοίκησης κ.ο.κ

Εν συνέχεια, αν δούμε πράγματι φλόγες, τότε προστατεύουμε το χωράφι μας με την κατάλληλη υγρασία.

Και η υγρασία σε ένα χαρτοφυλάκιο είναι η ρευστότητα. Αυτή την περίοδο μια ρευστότητα πέριξ του 25-30% είναι μια συνετή κίνηση για όσους δεν αγαπούν το υπερβολικό ρίσκο.

Εν συνεχεία, κάνουμε αντιπυρική ζώνη.

Ήτοι φροντίζουμε ή να αυξηθεί η στάθμιση των επενδυτικών καταφυγίων, όπως ο χρυσός για παράδειγμα, ή να «κλειδώσουμε» την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου που έχουμε διακρατήσει μέσω παράγωγων προϊόντων.

Ειδικά η τελευταία τεχνική είναι ιδιαίτερα προσφιλής σε όσους θέλουν να διακρατήσουν μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση ή έχουν ιδιαίτερα μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Προτιμούν λοιπόν το hedging για περιόδους αβεβαιότητας ή αστάθειας. Δηλαδή αγοράζουν χρηματοπιστωτικά εργαλεία τα οποία δίνουν το αντίθετο αποτέλεσμα από τις τρέχουσες επενδυτικές τους κινήσεις, όπως είναι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και τα συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης, προκειμένου να μετριάσουν τις απώλειες κατά τη διάρκεια μιας διόρθωσης.

Το ελληνικό στόρυ σε περίπτωση διεθνούς χαμηλού βαρομετρικού

Το ελληνικό χρηματιστήριο η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί στην κατηγορία των υπερτιμημένων αγορών.

Δυστυχώς όμως σε περίπτωση μιας διεθνούς σοβαρής διόρθωσης, είναι αρκετά δύσκολο να μην ακολουθήσει.

Όμως, οι έστω και με βραδύτερο ρυθμό δομικές αλλαγές που δρομολογούνται στην ελληνική οικονομία, αλλά και στο περιβάλλον του Χρηματιστηρίου Αθηνών, υπό την αγκαλιά της αναπτυξιακής ευκαιρίας του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν προσελκύσει επενδυτές με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Αυτή η λεπτομέρεια ενδεχομένως να αποτελέσει ένα ικανοποιητικό μαξιλάρι σε ενδεχόμενη πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Από τεχνικής ματιάς, η εβδομάδα αυτή ξεκινάει ακριβώς από το πάνω εύρος της κρίσιμης ζώνης των 786-790 μονάδων. Αν διατρηθεί καθοδικά σε επίπεδο κλεισίματος, η επόμενη στήριξη είναι στις 740-746 μονάδες όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

Όλα τα νομίσματα όμως έχουν δύο όψεις. Οι διορθώσεις δημιουργούν εκ νέου σημεία εισόδου. Αρκεί να είμαστε σε θέση να τα εκμεταλλευτούμε.

Τα πεδία ειδήσεων που πρέπει να προσέξουμε

- Τα επεισόδια στο Καπιτώλιο έχουν οδηγήσει ευτυχώς σε αυξημένα μέτρα ασφαλείας για τη διαδοχή του Προέδρου στον Λευκό Οίκο. Μένει να δούμε ότι πράγματι η ημερομηνία της 20ης Ιανουαρίου δεν θα συνοδευτεί από βεβαρημένες ειδήσεις.

- Στις 14 Ιανουαρίου ο εκλεγμένος πρόεδρος, Joe Biden, προανήγγειλε ένα φιλόδοξο πακέτο δημοσιονομικής ελάφρυνσης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, η δομή του οποίου απογοήτευσε τον εταιρικό κόσμο, καθώς προβλέπει πολλά επιδόματα και περισσότερες φοροεπιβαρύνσεις. Μάλιστα μετά τις εξαγγελίες Biden, πάρα πολλοί γερουσιαστές ακόμα και της δημοκρατικής παράταξης αντέδρασαν.

Κάτω από το βάρος αυτών των εξελίξεων, υπάρχουν Οίκοι που εκτιμούν ότι το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης στις ΗΠΑ θα είναι μικρότερο των 1,9 τρισ. δολαρίων, με την Goldman Sachs μάλιστα να το οριοθετεί πέριξ των 1,1 τρισ. δολαρίων. Μια τέτοια εξέλιξη όμως δεν θα είναι μια εξέλιξη που θα επικροτήσουν οι αγορές.

- Η Κίνα, παλεύει ξανά με τον κορονοϊό, με lockdowns να έχουν επιβληθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας, επιβαρύνοντας την οικονομική δραστηριότητα.

Δεδομένου ότι η κινεζική ζήτηση αποτελεί τους τελευταίους μήνες την παγκόσμια μηχανή ζήτησης για πολλά commodities, μεταξύ των οποίων και το πετρέλαιο, είναι κατανοητό ότι αν ξεκινάει ένα επόμενο κύμα επιδημίας, θα επηρεάσει πολλές ισορροπίες.

- Τα νέα από το μέτωπο των εμβολιασμών εκ των πραγμάτων είναι αυξημένης βαρύτητας μιας και οποιαδήποτε καθυστέρηση της ανοσίας της αγέλης θα επηρεάσει τα μακροοικονομικά μεγέθη και μετά το β’εξάμηνο του 2021.

Προς το παρόν το πρόγραμμα των εμβολιασμών έχει αρκετές καθυστερήσεις. Το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι αναμένει να λάβει μόνο το ήμισυ των προγραμματισμένων δόσεων του εμβολίου των Pfizer-BioNTech τον Ιανουάριο, εξαιτίας προβλήματος στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ η Λιθουανία έκανε γνωστό ότι οι δικές της προμήθειες θα υποδιπλασιαστούν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Μικρότερες από τις αναμενόμενες ποσότητες παραδόθηκαν στην Ιταλία στις αρχές του Ιανουαρίου, αλλά το θέμα έχει πλέον επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό.

Τα καλά νέα είναι ότι σύμφωνα με τις Pfizer και BioNTech υπάρχει σχέδιο που θα τους επιτρέψει να αυξήσουν τις ικανότητες κατασκευής στην Ευρώπη και να παράσχουν πολλές περισσότερες δόσεις στο δεύτερο τρίμηνο.Κατά πάσα πιθανότητα θα επανέρθουν στο αρχικό χρονοδιάγραμμα παραδόσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την εβδομάδα της 25ης Ιανουαρίου, με μια αύξηση των παραδόσεων από την εβδομάδα της 15ης Φεβρουαρίου.

Για να δούμε κατά πόσο τα χρονοδιαγράμματα αυτή τη φορά θα τηρηθούν.

- Άλλο ένα φυσικά «μέτωπο» παρακολούθησης είναι η ομαλή πορεία του προγράμματος εμβολιασμών και σε επίπεδο παρενεργειών.

- Η έκβαση στο νέο ιταλικό δράμα.

Μέχρι στιγμής στελέχη του κόμματος Ρέντσι δηλώνουν αποφασισμένα να ρίξουν τους τόνους «αν ο Κόντε έχει την απαιτούμενη βούληση». Οι πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι «η ώρα την αλήθειας» θα σημάνει την Τρίτη, στην γερουσία, όταν θα διαπιστωθεί αν η κυβέρνηση διαθέτει ακόμη την αναγκαία πλειοψηφία. Μέχρι τότε, δεν μπορεί να αποκλεισθεί καμία εξέλιξη.

Παράλληλα με τις επαφές του Ρέντσι με μέρος της πλειοψηφίας που μόλις εγκατέλειψε, βρίσκεται σε εξέλιξη και προσπάθεια του Τζουζέπε Κόντε και συνεργατών του να εξασφαλίσει εναλλακτική υποστήριξη. Η αγορά ομολόγων προς το παρόν «φτερνίζεται» με τις εξελίξεις. Το ζητούμενο βέβαια είναι να μην προχωρήσει η «λοίμωξη».

* Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.