Τα πάνω κάτω στην αποκεντρωμένη οικονομία (DeFi) με το λανσάρισμα του Uniswap V.3

Τα πάνω κάτω στην αποκεντρωμένη οικονομία (DeFi) με το λανσάρισμα του Uniswap V.3

To Uniswap, το οποίο μέχρι πρόσφατα ήταν το μεγαλύτερο αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο και από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές Decentralized Finance, λάνσαρε την τρίτη έκδοση του που περιλαμβάνει τεκτονικές αλλαγές οι οποίες αναμένονται αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον για τις εφαρμογές της αποκεντρωμένης οικονομίας.

Η πρώτη έκδοση είχε λανσαριστεί τον Νοέμβριο του 2018, ως proof of concept, προσπαθώντας να εξηγήσει την ιδέα των Automated Market Makers - ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο στο οποίο ο καθένας θα μπορούσε να συμμετέχει με κεφάλαια σε μια ενιαία στρατηγική market making και να κερδίσει τέλη συναλλαγών για τη ρευστότητα που παρείχε.

Τον Μάιο του 2020, κυκλοφόρησε η δεύτερη έκδοση, ενώ σε λιγότερο από ένα χρόνο εξυπηρέτησε συναλλαγές αξίας $135 δις, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο.

Σε μια ανακοίνωσή της το βράδυ της Τρίτη, η ομάδα πίσω από το ανταλλακτήριο ανακοίνωνε το πιο ευέλικτο και αποτελεσματική έκδοση Automated Market Maker - τον σχεδιασμό που διέπει τα περισσότερα ανταλλακτήρια - και εξασφαλίζει συνεχή ρευστότητα σε κάθε επίπεδο τιμών. 

Η νέα έκδοση αναμένεται να λανσαριστεί στις 5 Μαΐου, ενώ οι δημιουργοί της υπόσχονται καλύτερη διαχείριση των κεφαλαίων κατά 4.000 φορές - σε σύγκριση με την υφιστάμενη έκδοση.

Από τις βασικές καινοτομίες που εισάγει είναι πως οι liquidity providers (όσοι παρέχουν ρευστότητα στις δεξαμενές κεφαλαίου - liquidity pools), θα μπορούν να ορίζουν την ελάχιστη και τη μέγιστη τιμή που η ρευστότητά τους θα μπορεί να χρησιμοποιείται. Αυτό σημαίνει ότι θα προστατεύσει όσους παρέχουν ρευστότητα να αποκλείσουν ακραία σενάρια που διακινδυνεύον να χάσουν το κεφάλαιο τους.

Η νέα έκδοση επιτρέπει τη δημιουργεί διαφορετικών δεξαμενών ρευστότητας με διαφορετικά τέλη, σε αντίθεση με την τωρινή έκδοση που είχε προκαθορισμένο τέλος συναλλαγών 0,03% που αποδιδόταν σε όσους παρείχαν ρευστότητα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να δούμε διαφορετικές δεξαμενές ρευστότητας για δύο ζεύγη κρυπτονομισμάτων.

Η τρίτη έκδοση υπόσχεται και χαμηλότερα τέλη συναλλαγών στο Ethereum, κάτι που μας είχε απασχολήσει ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα στο δίκτυο - καθώς δεν ήταν λίγες φορές που άγγιζαν ακόμα και τα 100 ευρώ.

Οι χρήστες έχουν καταθέσεις που ξεπερνούν τα $4.6 δις στις δεξαμενές ρευστότητας του ανταλλακτηρίου, ενώ ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ξεπερνά το $1 δις.

Εάν κάτι παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι το λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Είδαμε ανταγωνιστές του Uniswap, όπως το SushiSwap, να αντιγράφουν τον κώδικα και να δημιουργούν δικές τους εκδόσεις οι οποίες είχαν επιβράβευση των χρηστών τους με κρυπτονομίσματα των δικτύων τους. Μερικά από αυτά καθιερώθηκαν και πλέον αποτελούν βασικούς ανταγωνιστές του Uniswap, για παράδειγμα το Sushi Swap διενεργεί το 20% του όγκου συναλλαγών των αποκεντρωμένων ανταλλακτηρίων.

Η νέα έκδοση ωστόσο έχει αδειοδοτηθεί με το μοντέλο BLS 1.1, το οποίο περιορίζει τη δυνατότητα των ανταγωνιστών να αντιγράψουν τον κώδικα για εμπορικούς λόγους. Φυσικά αυτό δεν ξέρουμε εάν θα καταφέρει να περιορίσει στην πράξη ομάδες ανώνυμων προγραμματιστών να αντιγράψουν τον κώδικα... Αυτό αποδείχτηκε μια κίνηση ματ, από την ομάδα του Uniswap, που σίγουρα θα επιβραδύνει τους ανταγωνιστές. 

Το $UNI, το ψηφιακό νόμισμα του οικοσυστήματος του Uniswap, δεν αντέδρασε θετικά ωστόσο στην ανακοίνωση αυτή, σημειώνοντας πτώση 6%, ενώ σήμερα βρίσκεται στην όγδοη θέση του πίνακα κεφαλαιοποίησης των κρυπτονομισμάτων με κεφαλαιοποίηση $16 δις. 

Να υπενθυμίσουμε πως το Uniswap δεν είχε προχωρήσει σε πώληση των κρυπτονομισμάτων, αλλά τα είχε μοιράσει δωρεάν στους πρώτους χρήστες του - συγκεκριμένα 400 $UNI - όσοι τα κράτησαν χωρίς να τα πωλήσουν σήμερα η αξία τους ξεπερνάει τα $12.000.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.