Τα «μίξερ», τα ηλεκτρονικά «πορτοφόλια» και οι σύγχρονες μέθοδοι για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στα κρυπτονομίσματα

Τα «μίξερ», τα ηλεκτρονικά «πορτοφόλια» και οι σύγχρονες μέθοδοι για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στα κρυπτονομίσματα

Δεν είναι λίγες φορές που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και εντεταλμένοι των κρατικών αρχών έχουν επισημάνει την “ανησυχία” πως μέσω των κρυπτονομισμάτων διευκολύνεται το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ωστόσο το 2020 δεν είναι 2012. Με τις τεχνολογίες που διαθέτουμε σήμερα για να διαβάζουμε τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε ένα δημόσιο blockchain δίκτυο, αυτές οι περιπτώσεις είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν.

Στο σημερινό άρθρο, θα εξετάσουμε εάν όντως χρησιμοποιούνται τα κρυπτονομίσματα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, πως μπορεί κάποιος να το κάνει, και εάν αυτό μπορεί να εντοπιστεί.

Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά της Elliptic, εταιρεία που παρέχει δεδομένα για blockchain δίκτυα, η χρήση του Bitcoin για παράνομες συναλλαγές έχει μειωθεί, ωστόσο η χρήση «πορτοφολιών» που διευκολύνουν το ξέπλυμα έχει αυξηθεί.

Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα, οι συναλλαγές μέσω Bitcoin που συνδέονται με την εγκληματικότητα, έχουν υποχωρήσει στο ελάχιστο. 

Φυσικά όσοι εμπλέκονται ωστόσο με αντίστοιχες συναλλαγές, βρίσκουν τα εργαλεία για να μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ψευδοανωνυμία που διασφαλίζουν δημοφιλή κρυπτονομίσματα για να συνεχίζουν τις δραστηριότητες τους.

Πλέον τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, με τους αυξημένους περιορισμούς, έχουν εγκαταλειφθεί από το οργανωμένο έγκλημα, ως προορισμοί για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Παράλληλα, τα προηγμένα συστήματα ανίχνευσης ύποπτων συναλλαγών όπως αυτά των Elliptic, Cyphertrace & Chainalysis καθιστούν ολοένα και πιο δύσκολη την χρήση κρυπτονομισμάτων για αυτό τον σκοπό.

Το πιο σημαντικό δεδομένο από αυτή την αναφορά, είναι η αύξηση χρήσης ηλεκτρονικών πορτοφολιών που διασφαλίζουν την ανωνυμία των χρηστών όπως το Wasabi Wallet στην διαδικασία ξεπλύματος. Κατά το 2020, τουλάχιστον το 13% των εγκληματικών πόρων ξεπλύθηκε μέσω αντίστοιχων πορτοφολιών, από το αντίστοιχο 2% κατά το 2019. 

Συγκεκριμένα η εταιρεία υπολογίζει πως περίπου $160 εκατομμύρια δολάρια (ιδιαίτερα χαμηλό ποσό) αξίας $BTC που προήλθαν από το σκοτεινό διαδίκτυο (dark web), ξεπλύθηκαν μέσα από αντίστοιχα ηλεκτρονικά πορτοφόλια που στοχεύουν στην ανωνυμία του χρήστη. Αντίστοιχα, $280 εκατομμύρια που αποτέλεσαν την λεία από την κυβερνοεπίθεση που σημειώθηκε στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Kucoin, εικάζεται πως ξεπλύθηκαν μέσω του συγκεκριμένου πορτοφολιού.

Τι είναι τα μίξερ - και πως χρησιμοποιούνται από εγκληματικές οργανώσεις;

Η ιδέα του μίξερ είναι σχετικά απλή. Ο αλγόριθμος επιτρέπει στους χρήστες να στείλουν κρυπτονομίσματα στην διεύθυνση ενός μίξερ, έπειτα οι συναλλαγές αυτές “ανακατεύονται” με άλλες, και καταλήγουν σε χιλιάδες ηλεκτρονικά πορτοφόλια που ανήκουν στο μίξερ. Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, “καθαρά “ κρυπτονομίσματα που έχουν χαθεί τα ίχνη τους επιστρέφονται στον πελάτη. Η κατανομή των $BTC σε εκατοντάδες πορτοφόλια καθιστά δύσκολη την συσχέτιση μεταξύ του αποστολέα και του παραλήπτη. Αντίστοιχα ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να σπάσει την τελική πληρωμή σε μικρότερα μέρη που καθιστούν δύσκολη την συσχέτιση του με συγκεκριμένη παράνομη ενέργεια. Το κόστος για αυτή την υπηρεσία είναι συνήθως 0,3 -0,5%.

Μερικά από τα πιο δημοφιλή μίξερ είναι τα: Blender, SmartMix, BitcoinLaundry, Anonymix & BitMix.

Τα μεξικάνικα καρτέλ ναρκωτικών και πορνείας

Δημοσίευμα του Reuters που καλύπτει αντίστοιχο άρθρο για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό μέσω Bitcoin αποκαλύπτει πως εγκληματικές οργανώσεις όπως το New Generation Cartel (CJNG) και το Sinaloa Cartel χρησιμοποιούν ενεργά το ψηφιακό νόμισμα για αυτό τον σκοπό. Συνολικά το οργανωμένο έγκλημα ξεπλένει ετησίως $25 δισ, ωστόσο μόνο ένα πολύ μικρό ποσό καταλήγει στα κρυπτονομίσματα.

Στο Μεξικό κάθε συναλλαγή που υπερβαίνει τα περίπου 2000 ευρώ σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων θεωρείται ύποπτη, και ελέγχεται από τις αρμόδιες αρχές. Οι διωκτικές αρχές συμπεραίνουν πως από την κατάσχεση $741 εκατομμυρίων σε μετρητά το 2011, φτάσαμε στα  $234 το 2018 από τις  εγκληματικές οργανώσεις που χρησιμοποιούν ψηφιακά μέσα.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.