Τα μάκρο ρίχνουν τη Wall Street

Τα μάκρο ρίχνουν τη Wall Street

Απώλειες για τους τρεις βασικούς δείκτες στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street με τους επενδυτές να εμφανίζονται προβληματισμένοι μετά τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα και αφορούν στην κατάσταση της αμερικάνικης οικονομίας.

Αυτή την ώρα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 80 μονάδες (0,45%) κινούμενος στις 17.671 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq που σημειώνει απώλειες 28 μονάδων (0,58%) βρίσκεται στις 4.735 μονάδες. Ο S&P 500 χάνει 10 μονάδες (0,51%) και κινείται στις 2.053 μονάδες.

Επιβράδυνση εμφάνισε η απασχόληση του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνει η ADP (Automatic Data Processing). Συγκεκριμένα, οι εργοδότες πρόσθεσαν 156.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, με τους οικονομολόγους να έχουν κάνει λόγο για αύξηση κατά 193.000 θέσεις.

Σημειώνεται πως οικονομολόγοι χρησιμοποιούν την ανακοίνωση της ADP σαν ένδειξη των στοιχείων που ανακοινώνει η αμερικανική κυβέρνηση την Παρασκευή και περιλαμβάνουν και τις θέσεις εργασίας του δημόσιου τομέα.

Την ίδια ώρα, συρρικνώθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ το Μάρτιο σχεδόν κατά 17% στα 40,4 δισ. δολάρια, στα χαμηλότερα δηλαδή επίπεδα για πάνω από ένα χρόνο. Ωστόσο, το έλλειμμα διατηρείται γεγονός που αντανακλά το δυσμενές κλίμα που επικρατεί στις αμερικανικές εξαγωγές αλλά και την αυξανόμενη επιφυλακτικότητα από την πλευρά των καταναλωτών.

Οι αμερικανικές εξαγωγές μειώθηκαν 2,2% στα 176,6 δισ. δολάρια το Μάρτιο, στα χαμηλότερα επίπεδα αρκετών ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Παράλληλα, η παραγωγικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 1% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, καταγράφοντας την τέταρτη πτώση σε διάστημα έξι τριμήνων.

Σημειώνεται ότι το κόστος εργασίας ενισχύθηκε κατά 4,1%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τα τέλη του 2014.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Η παραγωγικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 1% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, καταγράφοντας την τέταρτη πτώση σε διάστημα έξι τριμήνων.

Παράλληλα, το κόστος εργασίας ενισχύθηκε κατά 4,1%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τα τέλη του 2014.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Zillow Group Inc πραγματοποιεί ράλι 13,89% μετά την αναβάθμιση των προβλέψεων της για τα έσοδα για το 2016.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Priceline Group Inc. χάνει 9,74% που ενώ ανακοίνωσε κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις για το πρώτο τρίμηνο, η πρόβλεψη κερδών για το δεύτερο τρίμηνο υπολείπονται αυτών.