Τα κρυπτονομίσματα στον χορό των αμερικανικών εκλογών

Τα κρυπτονομίσματα στον χορό των αμερικανικών εκλογών

Όπως όλες οι αγορές, έτσι και αυτές των ψηφιακών νομισμάτων αναμένουν τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών. Οι βασικοί λόγοι που προκαλούν ανησυχία στις αγορές είναι το πως θα αντιμετωπίσει η Federal Reserve τις οικονομικές απόρροιες της πανδημίας και την συνέχιση πληθωριστικών πολιτικών. Πρόσφατα ο Paul Tudor Jones, δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge funds, σε συνέντευξη του στο CNBC δήλωσε πως αυτός ήταν ο λόγος που επένδυσε το 2% του κεφαλαίου του στο bitcoin.

Χθες Τρίτη, ημέρα των εκλογών, η αξία διαπραγμάτευσης του Bitcoin κινήθηκε ανοδικά, με αύξηση περίπου 2%, ενώ έντονη μεταβλητότητα παρουσιάζουν και οι παραδοσιακές αγορές.

Οι τέσσερις βασικοί λόγοι της ανοδικής κίνησης του ψηφιακού νομίσματος σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι φυσικά οι εκλογές, η αύξηση των παραδοσιακών αγορών, το negative funding (όταν οι θέσεις των shorts πληρώνουν όσους είναι long), και η μείωση των Bitcoin που είναι διαθέσιμα στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.

Με την συντριπτική πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων να δείχνουν τον Biden ως τον επικρατέστερο πρόεδρο των ΗΠΑ, οι οιωνοί προεξοφλούν μεγαλύτερα προγράμματα κοινωνικής προστασίας των αδύναμων, αλλά και ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο Tyler Winklevoss, ιδρυτής του ανταλλακτηρίου Gemini, δήλωσε: Και τα δύο πολιτικά κόμματα βρίσκουν την εύκολη λύση στην έκδοση νέων χρημάτων, οπότε ανεξάρτητα του νικητή των εκλογών, το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για την αξία διαπραγμάτευσης του Bitcoin.

Ο Tom Lee αναλυτής της Fundstrat Global Advisors δήλωσε πως πιθανή νίκη του Biden θα εκτοξεύσει τις μετοχές περίπου 10%, ενώ νίκη του Trump αναφέρεται να φέρει αποδόσεις της τάξης του 15-17%.

Από το 2008, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε κατά $7,17 τρισεκατομμύρια το ενεργητικό της μέσω προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, με αποτέλεσμα την μείωσης της αγοραστικής αξίας του δολαρίου. Με την συνέχιση και ίσως επιδείνωση της πανδημίας, είναι αναμενόμενο η τράπεζα να ακολουθήσει αντίστοιχη πολιτική.

Στον αντίποδα αυτή η πολιτική οδήγησε τον S&P 500 όπως και άλλα επενδυτικά προϊόντα σε άνοδο. Μετά την υπογραφή του Cares Act τον Μάρτιο του 2020, ο δείκτης ανέβηκε κατά 43% μέσα στους επόμενους πέντε μήνες. Στην προγενέστερη επικράτηση του Trump, ο S&P 500 αυξήθηκε κατά 35% τον επόμενο χρόνο. Η συσχέτιση του S&P 500 και του Bitcoin αυξήθηκε το 2020, ειδικά μετά τον Μάρτιο, ωστόσο πρόσφατα παρουσιάζει ξανά σημάδια διαφοροποίησης.

Πιθανή αστάθεια των παραδοσιακών αγορών, μπορεί να παρουσιάσει μεγαλύτερες ευκαιρίες για τις αγορές του Bitcoin λόγω της αντιπληθωριστικής κυκλοφορίας του.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Federal Election Commission, οι εργαζόμενοι στις δέκα κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες κρυπτονομισμάτων Coinbase, Ripple, Andreessen Horowitz, Uniswap, Compound, BitGo, Gemini, Chaincode Labs, Kraken και Digital Currency Group, έκαναν δωρεές σε πολιτικά κόμματα που δεν ξεπερνούσαν τα 100.000$. Αυτό είναι ιδιαίτερα χαμηλό για τα σύνηθη αμερικανικά δεδομένα, δείχνοντας ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη κατεύθυνση σχετικά με το ποιος υποψήφιος θα επιφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τις αγορές κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο μέρος των δωρεών κατευθύνθηκαν στο ActBlue, μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που υποστηρίζει το δημοκρατικό κόμμα. Οι εργαζόμενοιι του ανταλλακτηρίου Coinbase, πραγματοποιήσαν τις μεγαλύτερες δωρεές ($45,000) με το επενδυτικό κεφάλαιο a16z να ακολουθεί στην δεύτερη θέση. Οι δωρεές από εκπροσώπους συγκεκριμένων βιομηχανιών, είναι ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για να την λήψη αποφάσεων από τους υποψηφίους, οι οποίοι επηρεάζουν την πολιτική τους με βάση τα συμφέροντα των υποστηρικτών τους (τόσο χρηματοδότες αλλά και το εκλογικό σώμα).

*Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.