Εξανεμίστηκαν περισσότερα από 365 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης μετά τον Μασκ
Κρυπτονομίσματα

Εξανεμίστηκαν περισσότερα από 365 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης μετά τον Μασκ

Περισσότερα από 360 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης εξανεμίστηκαν σήμερα από την αγορά των κρυπτονομισμάτων, αφότου ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, ανακοίνωσε μέσω twitter ότι ο τεχνολογικός κολοσσός του δεν θα αποδέχεται το πλέον το bitcoin ως μέσο πληρωμής για οικολογικούς λόγους.

Συγκεκριμένα, το bitcoin, που άγγιξε για ακόμα μία φορά τα 60.000 δολάρια στις 10 Μαΐου, υποχωρεί σήμερα σχεδόν 12% στα 49.612 δολάρια, σύμφωνα με το Coindesk.

H πτώση της τιμής του bitcoin είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η κεφαλαιοποίηση της ναυαρχίδας των κρυπτονομισμάτων τις τελευταίες 24 ώρες από τα 1,056 τρισ. δολάρια στα 928 δισ., δηλαδή κατά 128 δισ. ευρώ, ενώ εντός την ημέρας είχε υποχωρήσει έως και στα 878 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Coinmarketcap.

Γενικότερα η κεφαλαιοποίηση του συνόλου των κρυπτονομισμάτων υποχώρησε κατά 365 δισ. δολάρια στο ίδιο διάστημα, από τα περίπου 2,43 τρισ. δολάρια στα 2,065 τρισ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα τον Φεβρουάριο, η Tesla είχε ανακοινώσει ότι αγόρασε bitcoin αξίας 1,5 δισ. δολάριων, καθώς και ότι θα δεχόταν το κρυπτονόμισμα ως μέσο συναλλαγής για αγορά οχημάτων. Σήμερα ωστόσο, σχεδόν τρεις μήνες μετά, ο Μασκ ενημέρωσε για την αλλαγή πλεύσης, επικαλούμενος περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Σε αυτό το κλίμα, πέρα από το bitcoin ισχυρές απώλειες άνω του 10% σημειώνουν σήμερα τα σημαντικότερα κρυπτονομίσματα. Συγκεκριμένα, η τιμή του Ethereum βυθίζεται κατά άνω του 12,8% στα 3.712 δολάρια θέτοντας προσωρινά τέλος στο ξέφρενο ράλι που το είχε φέρει για πρώτη φορά πάνω από τα 4.000 δολάρια, το Stellar πραγματοποιεί βουτιά 13,5% στα 0,58 δολάρια, ενώ οι απώλειες του Dogecoin έχουν φτάσει στα 20% με την τιμή του στα 0,39 δολάρια.

Αντίθετα πάντως, η τιμή του Cardano το οποίο συγκριτικά με τα υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα απαιτεί πολύ λιγότερη ενέργεια για να εξορυχθεί, ενισχύεται άνω του 5,6% στα 1,86 δολάρια.

Στροφή στροφή 180° από τον Μασκ

Εδώ και καιρό πολλοί αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων και επενδυτών της Tesla αμφισβητούσαν το κατά πόσο ο Μασκ συμμερίζεται τις ανησυχίες που απορρέουν από την εξόρυξη του Bitcoin. Όλο και περισσότεροι πλέον το κριτικάρουν για το ενεργειακό, και κατά συνέπεια περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.

Οι επικριτές του  Bitcoin θεωρούν το κρυπτονόμισμα «βρώμικο», για τον λόγο απλώς ότι η διαδικασία δημιουργίας τους - το λεγόμενο mining (εξόρυξη) - καταναλώνει τεράστια ποσότητα ενέργειας από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Έρευνα του Πανεπιστήμιου του Cambridge έδειξε ότι το δίκτυο Bitcoin χρησιμοποιεί περισσότερες από 121 terawatt-ώρες (TWh) ετησίως, ποσότητα που θα το κατέτασσε στους 30 κορυφαίους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως εάν ήταν χώρα.

Στα τέλη Απριλίου είχε γίνει γνωστό ότι η Tesla πούλησε 272 εκατομμύρια από το 1,5 δισεκατομμύριο που είχε αγοράσει τον Φεβρουάριο. Στην έκθεση που συνοδεύει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της εταιρείας, αναφέρει πως από αυτή την ενέργεια κέρδισε 101 εκατομμύρια. Κάποιοι θεώρησαν αυτή την κίνηση έξυπνη, επειδή κατοχυρώνει κάποια κέρδη από την αγορά των Bitcoin.

Ο Μασκ δικαιολόγησε την πώληση τότε σε ένα tweet αναφέροντας πως η Tesla πούλησε το 10% των συμμετοχών της ουσιαστικά για να αποδείξει τη ρευστότητα του Bitcoin ως εναλλακτικής λύσης για την κατοχή μετρητών στον ισολογισμό. Ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει πουλήσει κανένα από τα Bitcoin που έχει αποκτήσει για λογαριασμό του.

Δυο μέρες πάντως πριν τη σημερινή ανακοίνωση του, ο Μασκ ξεκινούσε διαδικτυακή δημοσκόπηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter. καλώντας τους περίπου 53,8 εκατομμύρια followers του να ψηφίσουν εάν συμφωνούν με την αποδοχή των dogecoins από την Tesla. 

Οι αναρτήσεις του Μασκ φέτος έχουν μετατρέψει το πάλαι ποτέ άγνωστο ψηφιακό νόμισμα, που ξεκίνησε σαν αστείο στα social media, στο όνειρο κάθε κερδοσκόπου. Ωστόσο, το κρυπτονόμισμα έχασε πάνω από το 1/3 της αξίας του από την Κυριακή, καθώς ο Μασκ το αποκάλεσε «βαβούρα», ενόσω εκτελούσε καθήκοντα παρουσιαστή στο «Saturday Night Live».