Τα δύο πρόσωπα του Ιανού στις αγορές

Τα δύο πρόσωπα του Ιανού στις αγορές

Όλα τα πράγματα έχουν διπλή ανάγνωση. Και τούτο ισχύει με το παραπάνω στις χρηματιστηριακές αγορές. Διότι το ίδιο γεγονός, είναι δυνατόν να ερμηνευτεί με δυο εντελώς αντιδιαμετρικούς τρόπους. Και δεν αναφερόμαστε στα τεχνικά χαρακτηριστικά της πορείας των μετοχών στις χρηματιστηριακές αγορές. Διότι στη περίπτωση αυτή είναι προφανές και στους μη μυημένους, ότι οι αντιστάσεις γίνονται στηρίξεις, ότι οι στηρίξεις μετατρέπονται σε αντιστάσεις και ότι οι διασπάσεις των κινητών μέσων όρων και οι αντιστροφές των ταλαντωτών, σηματοδοτούν άμεσα την αλλαγή σκηνικού.

Περισσότερο αναφερόμαστε στις ειδήσεις και στα γεγονότα. Ένα παράδειγμα είναι το γεγονός, ότι πολλοί νέοι και άπειροι επενδυτές, δίνουν τον τόνο στις αγορές αποκομίζοντας υψηλότερα κέρδη από τα αντίστοιχα των επαγγελματιών. Η θετική ερμηνεία είναι ότι τα θεσμικά χαρτοφυλάκια αναγκάζονται να ακολουθήσουν πιο τολμηρές στρατηγικές και να προβούν σε πιο επικίνδυνες επιλογές για να προσελκύσουν αυτούς τους επενδυτές. Η αρνητική ερμηνεία είναι, ότι οι επενδυτές αυτής της κατηγορίας δεν γνωρίζουν τι σημαίνει να υποχωρούν οι αγορές, οπότε η αγελαία συμπεριφορά τους στη άνοδο θα είναι ακόμα πιο επικίνδυνη στην πτώση.

Ένα άλλο παράδειγμα και αρκετά πιο κοντινό μας, είναι το γεγονός της εκκαθάρισης των τραπεζικών λογιστικών καταστάσεων από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η θετική ερμηνεία είναι ότι οι τράπεζες θα έχουν πιο καθαρούς ισολογισμούς, θα μπορούν να επικεντρώνουν την στρατηγική τους στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και ότι οι επενδυτές θα έχουν μια καλύτερη και διαφανέστερη εικόνα για τις τράπεζες. Η αρνητική ερμηνεία είναι, ότι η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων «καίει» κεφάλαια λόγω των ζημιών που εγγράφονται, οπότε θα υπάρξει ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης, οπότε θα αδυνατίσει και η θέση των επενδυτών.

Στις ΗΠΑ μέχρι πρότινος εκτιμούσαν ότι οι αγορές επιθυμούσαν την επανεκλογή του προέδρου Τραμπ και αντιμετώπιζαν με σκεπτικισμό τις θέσεις των Δημοκρατικών. Νίκησε ο νέος πρόεδρος Μπάιντεν και οι αγορές είναι τώρα θετικές, παρόλο που Δημοκρατικοί δεν πήραν μόνο την προεδρία, αλλά και την πλειοψηφία στα δυο νομοθετικά σώματα.

Οι αγορές εκτιμούσαν ότι οι Δημοκρατικοί θα πίεζαν το τεχνολογικό κλάδο, αλλά τώρα βλέπουμε τα tech stocks να καταγράφουν νέα υψηλά. Οι αγορές εκτιμούσαν ότι οι Δημοκρατικοί θα επιχειρούσαν να ρυθμίσουν εκ νέου το τραπεζικό σύστημα, σε αντίθεση με τους Ρεπουμπλικάνους που σχεδίαζαν περαιτέρω απορρύθμιση. Και τώρα που επικεφαλής της SEC αναλαμβάνει εκπρόσωπος της τάσης που υποστηρίζει τη θέσπιση ενός πιο σφιχτού ρυθμιστικού και κανονιστικού τραπεζικού πλαισίου, οι αγορές εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι τα πακέτα στήριξης στις ΗΠΑ. Όσο τα διοχέτευε ο Λευκός Οίκος επί προεδρίας Τραμπ, όλα ήταν θετικά. Σήμερα που ο εκλεγμένος πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προανήγγειλε ένα νέο φιλόδοξο πακέτο δημοσιονομικής ελάφρυνσης ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που εστιάζει στους πολίτες αφού προβλέπει πολλά επιδόματα και περισσότερες φοροεπιβαρύνσεις στις εταιρίες, τα πράγματα αλλάζουν. Οι αγορές είναι επιφυλακτικές.

Τα νέα, οι ειδήσεις και τα γεγονότα δεν είναι ποτέ ουδέτερα. Ακάμα και στη καθημερινή μας ζωή, συμβαίνει αυτό. Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου δείχνει ότι η παγκόσμια οικονομία επανέρχεται στην ανάπτυξη, πράγμα θετικό. Όμως παράλληλα επιβαρύνει το παραγωγικό και βιομηχανικό κόστος, καθώς και τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Οπότε ας μην μας φανεί παράξενο, αν σύντομα αρχίσουμε να διαβάζουμε και να ακούμε εντελώς διαφορετικές ερμηνείες για τα ίδια γεγονότα και τις ίδιες καταστάσεις. Που θα δικαιολογούν σε μεγάλο βαθμό, μέσα από μια εντελώς διαφορετική θεώρηση, μια ενδεχόμενη αλλαγή στην πορεία των αγορών.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.