ΓΔ: 825,02 7,78 (0,95 %)

Τζίρος: 57,47 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1954η
Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 825,02 7,78 (0,95 %)

Τζίρος: 57,47 εκατ. €   RT

Τα 50+1 πράγματα που έμαθα φέτος από τις αγορές

Τα 50+1 πράγματα που έμαθα φέτος από τις αγορές

Εντάξει ο τίτλος δεν είναι πρωτότυπος, όσοι ασχολούνται με τα σπορ όλο και κάπου θα τον έχετε πετύχει. Μετά από μια διαδρομή ενδεκάμισι μηνών στο άγριο τοπίο του 2020 να τι μάθαμε από την πιο επεισοδιακή χρονιά της τελευταίας δεκαετίας:

1. Η πανδημία είναι κάτι που εμφανίζεται κάθε 100 χρόνια. Αν διαβάζεις αυτό το κείμενο το 2119 ξεκίνα να κρατάς αποστάσεις και φρόντισε να έχεις γρήγορο internet και άφθονα είδη καθαρισμού στο σπίτι.

2. Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει τον κορονοϊό «COVID-19» αποτελεί τα αρχικά των λέξεων «Corona Virus December -2019».

3. Οι Δευτέρες είναι ωραίες ημέρες για όσους αντέχουν την μεταβλητότητα. Στο πρώτο μισό της χρονιάς κάθε Δευτέρα είχαμε και ένα μικρό ή μεγάλο sell-off. Στο δεύτερο μισό οι ταύροι έβγαλαν το άχτι τους.

4. Το χρηματιστήριο της Αμερικής σταμάτησε την πτώση του στο ίδιο περίπου ποσοστό απωλειών που τελείωσε το sell-off στην πανδημία της Ισπανικής γρίπης του 1917: 33%

5. Προιόντα που ανατιμήθηκαν αισθητά μέσα στην χρονιά που πέρασε και ίσως δεν το κατάλαβες: Laptop, ποδήλατα, αντισυπτικά και φυσικά ιατρικές μάσκες.

6. Νέες λέξεις που προστέθηκαν στο χρηματοοικονομικό λεξικό φέτος: lockdown, rapid test, moratoria, click away. Άλλες καινούργιες λέξεις συναφείς με το αντικείμενο εργασίας: Skype, Zoom, Webex.

7. Ο τραπεζικός κλάδος δεν προσφέρεται για επενδυτές με ευαίσθητη κράση.

8. Το 23% του S&P -500 παίζεται με 5 μετοχές και είναι ρεκόρ συγκέντρωσης όλων των εποχών. Στον FTSE-25 οι πέντε μεγαλύτερες θέσεις εκφράζουν το 44% της συνολικής σταθμισμένης κεφαλαιοποίησης του δείκτη.

9. Στην πολυκατοικία μας βάζουμε πετρέλαιο και πληρώνουμε επί τόπου. Στα χρηματιστήρια αγοράζεις πετρέλαιο σε πληρώνουν και παρόλα αυτά δεν το θες.

10. Ήρθε εκείνη η ημέρα που η δεξαμενή καυσίμων άξιζε περισσότερο από το περιεχόμενο.

11. Συναφές με το προηγούμενο: Ακόμα και με τιμή κτήσης «μηδέν» μπορεί να χάσει κανείς στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων.

12. Ωραία είναι τα πολλά μετρητά αλλά μια μεταφορική εταιρία είναι ακόμα πιο ωραία.

13. Ο πιο άτυχοι κωδικοί στο ΧΑ φέτος είναι αυτοί που πούλησαν στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 6 Νοεμβρίου.

14. H φράση «τι είναι κραχ» είναι πρώτη πανελλαδικά το 2020 στην κατηγορία «ερωτήματα» στις αναζητήσεις του google.

15. Τα διαφυγόντα κέρδη σε μια ανοδική αγορά δημιουργούν μεγαλύτερο εκνευρισμό όταν είναι σε μετοχές που πιστεύεις.

16. Τα επενδυτικά κεφάλαια που αγοράζουν μετοχές εταιριών με υψηλό βαθμό εταιρικής ευθύνης (ESG score) αποτελούσαν το 33% του συνόλου της αγοράς το 2018. Το 2021 θα αποτελούν το 50% και το 2030 θα είναι στο 95%.

17. Η μόνη Ήπειρος στην οποία δεν έχει δραστηριότητα η Μυτιληναίος είναι η Ανταρκτική.

18. Τιμή και δόξα στον έναν και μοναδικό κωδικό με προέλευση την Ιορδανία που βγήκε αγοραστής στο ΧΑ τον Οκτώβριο και παραμένει τοποθετημένος.

19. Το αποτυχημένο hedging είναι πάντα «ορφανό». (δεν είναι δικό μου αλλά ισχύει)

20. Μπορείς να κάνεις ανοικτή Δημόσια Προσφορά μετοχών δύο ημέρες πριν το πρώτο lockdown και να έχεις διπλασιάσει την τιμή σου έως το τέλος του χρόνου.

21. Όταν οι φόροι μειώνονται, τα μερίσματα αυξάνονται. Όταν η «αλληλεγγύη» αναστέλλεται ο Δεκέμβριος είναι γεμάτος μερίσματα.

22.Τελικά η πώληση της Finansbank ίσως να μην ήταν και τόσο κακή ιδέα.

23. Το μεγαλύτερο δικαστικό σήριαλ όλων των εποχών έχει τον τίτλο «Κέκρωψ».

24. Οι εκλογές στην Αμερική είναι μια διαδικασία που μπορεί να κρατήσει από μία έως πέντε ημέρες.

25. Το Brexit είναι η διαδικασία εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε που ξεκίνησε το 2016 και δεν θα τελειώσει ποτέ.

26. Η δύναμη της βαρύτητας είναι ευθέως ανάλογη του αριθμού των συνεχόμενων θετικών συνεδριάσεων.

27. Όταν οι άλλοι κλείνουν το Πλαίσιο παραδίδει.

28. Τα Supermarket ήταν το 2020 ότι τα Mall to 2019: Ψώνια και λόγος για έξοδο από το σπίτι.

29. Σε κάθε φαρμακευτική εταιρία που ανακοίνωσε εμβόλιο για τον κορονοιό υπάρχει ένας έλληνας που διαπρέπει. Για κάθε ιστορία παγκόσμιας συνομωσίας υπάρχει ένας έλληνας που την προωθεί.

30. Σε 90 ημέρες μπορεί μια εταιρία να βγάλει τα κέρδη μιας χρονιάς και να είναι και ρεκόρ ετήσιας κερδοφορίας. Αρκεί να έχει κάνει τις σωστές κινήσεις από πριν.

31. Ακόμα και όταν δίνεται τρίμηνη παράταση στην δημοσίευση των ισολογισμών θα υπάρχουν ελληνικές εισηγμένες που θα δηλώσουν αδυναμία να ανακοινώσουν στην ώρα τους.

32. Η πιο αναμενόμενη προσθήκη στην ιστορία των αναδιαρθρώσεων του MSCI όταν θα γίνει θα είναι αυτή του Μυτιληναίου.

33. Μειώνοντας το πελατολόγιο μπορείς να αυξήσεις τα λειτουργικά σου κέρδη. Είδες η ΔΕΗ;

34. Όταν η Κεφαλαιαγορά θέλει τότε όλοι δημοσιεύουν τρίτο τρίμηνο.

35. Κανένα ΡΕ δεν είναι αρκετό για την TESLA.

36. Κάθε εθελούσια έξοδος είναι η τελευταία μέχρι την επόμενη.

37. Ιστορικά υψηλά σε κερδοφορία εν μέσω κορονοϊού έχει και για μη τεχνολογικές εταιρείες. Παπουτσάνης, ΚΡΙ- ΚΡΙ, Entersoft Πλαστικά Θράκης, Flexopack ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έκαναν περίπατο την φετινή χρονιά.

38. Δέκα φορές η επιχειρηματική αξία των λειτουργικών κερδών δεν είναι ικανό τίμημα για να πουληθεί μια ελληνική εταιρία καλωδίων.

39.Η Alpha bank έχει τους περισσότερους μετόχους από τις εισηγμένες που απαρτίζουν τον FTSE-25 (115.402). Τους λιγότερους μετόχους στον FTSE-25 έχει o Σαράντης (1.742).

40. Η συμμετοχή σε συνελεύσεις εξ αποστάσεως δεν έχει ενδιαφέρον. Πρώτον δεν έχει μπουφέ. Και αυτό μόνο φτάνει.

41. «Φασούλι το φασούλι μικραίνει το σακούλι». Η αποταμίευση ως μέσο για να χάνεις χρήματα.

42. Η διαφοροποίηση στην διαχείριση σώζει. Ειδικά αν εκτός από διαφορετικούς κλάδους και εταιρίες περιλαμβάνονται και διαφορετικές αγορές.

43. Οι πλατφόρμες παραγώγων σε νομίσματα έχουν ενδιαφέρον αρκεί να μην σε καλούν στο τηλέφώνο μετά τις 9 το βράδυ για να ανοίξεις κωδικό.

44. Στα πρατήρια βενζίνης εκτός από το να βάζεις καύσιμα και να αλλάζεις λάδια, μπορείς να αγοράζεις αναψυκτικά, σνακς και μια πλάσμα 4Κ 40 ιντσών.

45. Μόνο ο Ολυμπιακός και ο Νίκος Μαχλάς τα έχουν πάει καλά με τις Ολλανδικές ομάδες. Με όσους άλλους έχουν παίξει οι Ολλανδοι στην Ελλάδα είτε κερδίζουν, είτε αποκτούν μειοψηφικό έλεγχο.

46. Μπορείς να μη δίνεις καθόλου στοιχεία εννεαμήνου πέρα από το τζίρο σου, αρκεί να έχεις την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση του ΧΑ.

47. Με το ταμείο που έχει η Καρέλιας μπορεί να εξαγοράσει 65 εταιρίες του ΧΑ και πάλι να μην χρωστάει στις τράπεζες.

48. Όταν πουλάς εύκολα στην τιμή που θέλεις έχει και άλλο πάνω.

49. Τα πάρτι των χρηματιστηριακών που βαρέθηκες να πηγαίνεις, τελικά δεν ήταν και τόσο βαρετά.

50. Από την ταράτσα του κτιρίου της ΕΧΑΕ εκτός από την Ακρόπολη θα φαίνεται καθαρά σε δύο χρόνια και το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

50 +1: Ένα site αν έχει συνεργάτες με καλή χημεία και γράφεται (και) από ανθρώπους της Αγοράς μπορεί να σου δίνει καλές ιδέες και ας μην τις υλοποιείς.

Καλές γιορτές και καλή χρονιά με υγεία σε όλους!

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.