ΓΔ: 911,68 0,26 (0,03 %)

Τζίρος: 11,44 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2013η
Πέμπτη, 6 Μαΐου 2021

ΓΔ: 911,68 0,26 (0,03 %)

Τζίρος: 11,44 εκατ. €   RT

Synthetic Assets, το νέο μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων

Synthetic Assets, το νέο μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων

Οι ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν τις αγορές των κρυπτονομισμάτων, η ταχείας ανάπτυξης καινοτομιών σε δημόσια δίκτυα blockchain αλλά και το ότι απευθύνονται σε επενδυτικό κοινό που δείχνει ενδιαφέρον για πρώιμες ιδέες, προσφέρουν το κατάλληλο περιβάλλον για να εκτοξευθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα διαφορετικά segments.

Ιστορικά είχαμε αναλύσει και αναφερθεί εκτενώς σε δύο τάσεις όταν αυτές ακόμα διαμορφώνονταν, αυτό της αποκεντρωμένης οικονομίας (decentralized finance) και των Non Fungible Tokens (NFTs) - δηλαδή ψηφιακών tokens με μοναδικές ιδιότητες που τα καθιστούν ιδανικά για την μεταφορά πνευματικών δικαιωμάτων, συμβολαίων από τον φυσικό κόσμο στον ψηφιακό κόσμο του blockchain.

Εφαρμογές που προσέγγισαν αυτά τα δύο πεδία είδαν αποδόσεις που σε παραδοσιακές αγορές φαντάζουν μη ρεαλιστικές. Πλέον διακρίνεται μια νέα τάση στην αγορά, που προς το παρόν είναι στα πρώτα της βήματα και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον - πιθανώς να καθορίσει το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων.

Χωρίς να θέλουμε να αναφερθούμε στην ιστορία της WallStreetBets, πριν προσεγγίσουμε την αγορά των Συνθετικών Ψηφιακών Νομισμάτων (Synthetic Tokens) θα θυμίσουμε την αδυναμία των επενδυτών να αγοράσουν και πωλήσουν μετοχές λόγω προβλημάτων που παρουσιάστηκαν με τους θεματοφύλακες. Αυτό δημιούργησε πολύ μεγάλες αναταράξεις στην αγορά, οδηγώντας τους επενδυτές στο να διαγράψουν τους λογαριασμούς τους από fintech εταιρείες όπως η Robinhood.

Τι είναι τα συνθετικά νομίσματα;

Τα συνθετικά νομίσματα παρέχουν έκθεση σε ένα στοιχείο χωρίς να διατηρούν το υποκείμενο προϊόν. Αυτό έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα, όπως η επέκταση της παγκόσμιας προσβασιμότητας σε ξένες αγορές, η μείωση των περιορισμών κατά την εναλλαγή μεταξύ διαφορετικών περιουσιακών στοιχείων (π.χ. από μετοχές της Apple σε συνθετικό χρυσό) και τη διευκόλυνση της ταχείας εκτέλεσης παραγγελιών.

Παγκόσμια προσβασιμότητα: Στις περισσότερες αγορές εκτός Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής, η πρόσβαση σε ξένες μετοχές και αγορές forex είναι πολύ περιορισμένη.

Τμηματικές αγορές: Στις παραδοσιακές αγορές, για την εκτέλεση μιας τμηματικής εντολής ομαδοποιούνται πολλαπλές τμηματικές παραγγελίες για την εκτέλεση μιας ενιαίας συναλλαγής. Η διαδικασία συγκέντρωσης όλων των παραγγελιών σε μία απαιτεί επιπλέον χρόνο αναμονής. Χρησιμοποιώντας το blockchain ο όγκος των παραγγελιών αντιπροσωπεύεται απλώς από το τμήμα ενός ψηφιακού νομίσματος, οπότε δεν υπάρχει ανάγκη για τη διαδικασία ενδιάμεσης δέσμευσης/αναμονής.

Σχεδόν στιγμιαία εκτέλεση παραγγελιών: Συχνά λόγω έλλειψης ρευστότητας οι παραγγελίες μπορεί να χρειαστούν έως και μία ημέρα για πλήρη εκτέλεση. Δεδομένου του γεγονότος ότι τα συνθετικά πρωτόκολλα βασίζονται στη ρευστότητα που παρέχεται από κάθε μεμονωμένο σύνολο περιουσιακών στοιχείων, οι παραγγελίες μπορούν να εκτελούνται σε μερικά δευτερόλεπτα.

Πώς λειτουργούν:

Οποιοσδήποτε μπορεί να εκδίδει και να εμπορεύεται περιουσιακά στοιχεία πλήρως εξασφαλισμένα σε stablecoins και mAssets, παρακολουθώντας την τιμή παραδοσιακών προϊόντων - από παραδοσιακές μετοχές έως κρυπτονομίσματα.

Για να δημιουργήσετε ένα συνθετικό νόμισμα πρέπει να κλειδώσετε το 150% της τρέχουσας αξίας του ενεργητικού σε ψηφιακό νόμισμα ή σε άλλα mAssets ως υποθήκη. Αυτό ρυθμίζει την έκδοση ενός συνθετικού νομίσματος, καθώς η εξασφάλιση μπορεί να ρευστοποιηθεί εάν οι θέσεις κινηθούν κάτω από το ελάχιστο όριο ασφάλειας.

Για να εξαργυρώσετε ένα mAsset και να λάβετε πίσω την εγγύηση, πρέπει να εγγράψετε το ίδιο ποσό mAssets που εκδόθηκε κατά το άνοιγμα του CDP.

Για την ανταλλαγή ενός mAsset, τα στοιχεία αναφέρονται σε αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια. Τα τέλη συναλλαγών (0,3%) και η παροχή επιβραβεύσεων με governance tokens (yield farming) χρησιμεύουν επίσης για την παροχή κινήτρων στους παρόχους ρευστότητας για συναλλαγές.

Για να διασφαλίσει ότι το mAsset είναι συνδεδεμένο με το πραγματικό περιουσιακό στοιχείο, το σύστημα χρησιμοποιεί ένα αποκεντρωμένο σύστημα λήψης τιμών που ενημερώνεται κάθε 30 δευτερόλεπτα. Όταν η τιμή του mAsset μετατοπίζεται, οι επενδυτές έχουν κίνητρα να πωλήσουν το συνθετικό νόμισμα για να κερδίσουν χρήματα από την εξισορροπητική κερδοσκοπία (arbitrage).

Δύο από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ αυτή την στιγμή είναι το Mirror Protocol και το Synthetix Protocol. Πλέον ο όγκος συναλλαγών στο Mirror Protocol ξεπερνά τα $30 εκατομμύρια και τοποθετήσεις τουλάχιστον $170 εκατομμυρίων διαπραγματεύονται στο πρωτόκολλο. Άλλα δημοφιλή πρωτόκολλα αποτελούν το Injective Protocol, ωστόσο ακόμα βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία.

Άλλα πρότζεκτ που αξίζουν την προσοχή μας είναι το Universal Market Access ($UMA), το Fantom Synthetic Assets, DMEX App, MonteCarlo DEX και Indexed Finance.

Ρίσκο και οι πρώτες αποτυχίες στην αγορά

Παρά την πολλά υποσχόμενη αγορά των συνθετικών νομισμάτων, βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο - που σημαίνει ότι πολλά πρότζεκτ θα αποτύχουν - όπως άλλωστε και το 90% των startups. Το DeFi Money Market σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, δήλωσε πως θα σταματήσει την λειτουργία του λόγω νομοθετικής αβεβαιότητας. Το πρότζεκτ είχε την υποστήριξη του αμερικανού επενδυτή Tim Draper.

Το κρυπτονόμισμα του πρωτοκόλλου σημείωσε πτώση 95% από το υψηλό των $1,77 και πλέον διαπραγματεύεται στα $0,073 - προφανώς από επενδυτές που δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα ότι θα σταματήσει η λειτουργία του και θα έχει φυσική κατάληξη στο μηδέν.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.