Συσσώρευση στις 650 μονάδες με αρνητικό ρεκόρ τζίρου στο ΧΑ

Συσσώρευση στις 650 μονάδες με αρνητικό ρεκόρ τζίρου στο ΧΑ

Μολονότι οι ευρωπαϊκές αγορές αντιδρούν ανοδικά σήμερα έως και 1,50%, το ελληνικό χρηματιστήριο ακολουθεί πορεία συσσώρευσης και συντήρησης πέριξ των 650 μονάδων σήμερα, σε μια συνεδρίαση με αρνητικό ρεκόρ πολλών εβδομάδων στις συναλλαγές, ένδειξη ότι τα ισχυρά χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 652 μονάδες με οριακή άνοδο 0,18%, έχοντας εξαιρετικά μικρή ημερήσια διακύμανση μόλις 6,62 μονάδων ή ποσοστό 1,02%, απόρροια των πολύ ήπιων πρωτοβουλιών, τόσο από την πλευρά των αγοραστών, όσο και από την πλευρά των πωλητών. Παράλληλα, έχει ενδιαφέρον ότι παρά το θετικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη, οι μετοχές που υποχωρούν είναι περισσότερες όσων ενισχύονται, με το συσχετισμό στις 55 και 32 αντίστοιχα.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται μόλις στα 18 εκατ. ευρώ, οδεύοντας για μια επίδοση ίσως και κάτω από τα 40 εκατ. ευρώ μετά από πολύ καιρό!

Βεβαίως, ένας από τους λόγους που «στέγνωσε» η ρευστότητα από την αγορά είναι ότι οσονούπω θα «τρέξουν» δύο μεγάλα ομόλογα, ένα της ΓΕΚ Τέρνα ύψους έως 500 εκατ. ευρώ και ένα της Lamda Development ύψους έως 320 εκατ. ευρώ, οπότε οι επενδυτές περιφρουρούν ρευστότητα ώστε να μπουν σ’ αυτές τις εκδόσεις.

Άλλωστε, πρόκειται για δύο εμβληματικά ομόλογα που να επανεκκινήσουν εκ νέου αυτή την αγορά του Χ.Α., ενώ και οι δύο όμιλοι δραστηριοποιούνται στην αιχμή της πραγματικής οικονομίας, με πολλαπλά έργα υποδομών, με κεντρική αιχμή βεβαίως το μεγάλο project του Ελληνικού.

Σε κάθε περίπτωση, στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις που ήταν διορθωτικές για το Χ.Α. ο τζίρος παρέμεινε επίσης μικρός, μόλις στα 51 εκατ. ευρώ. Η μείωση των συναλλαγών σε πτωτικές συνεδριάσεις μαρτυρά ότι δεν ενισχύεται η πτωτική τάση, ούτε υπάρχει διάθεση να σηκωθούν σημαντικά κεφάλαια από το σύστημα.

Από την άλλη πλευρά, για να αλλάξει επίπεδο η αγορά και να κινηθεί προς τη ζώνη των 680 – 700 μονάδων, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενίσχυση των συναλλαγών στα επίπεδα των 70-80 εκατ. ευρώ.

Κατά τα λοιπά, το ελληνικό χρηματιστήριο προέρχεται από διήμερο διόρθωσης, με το Γενικό Δείκτη να χάνει 3,76%, τον FTSE 25 να υποχωρεί κατά 3,99%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 4,95%. Παράλληλα, πολλά κορυφαία blue chips της πραγματικής οικονομίας επίσης έκαναν διόρθωση το διήμερο, με τον ΟΤΕ να χάνει 6,10%, την Coca Cola HBC -4,66%, τη Motor Oil -8,81%, Μυτιληναίος -6,24%, Lamda Development -5,03% κ.λπ.

Συντηρητική είναι η κίνηση και του FTSE 25 που διαπραγματεύεται στις 1.572 μονάδες με άνοδο 0,22% και εξαιρετικά μικρή διακύμανση, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 375 μονάδες με πτώση 0,66%. Ο τραπεζικός δείκτης προσπάθησε αυτές τις ημέρες να κατοχυρώσει την περιοχή των 400 μονάδων έχοντας υψηλό εβδομάδας στις 404,35 μονάδες (ενδοσυνεδριακό υψηλό της περασμένης Τρίτης), όμως δεν τα κατάφερε, επηρεασμένος από το ευρύτερο διεθνές κλίμα.

Στο χώρο του FTSE 25 η εικόνα είναι μεικτή, χωρίς κάτι ιδιαίτερο. Πτώση άνω του 1% έχουν μετοχές όπως ΟΛΠ, Τιτάν, Aegean Airlines, Πειραιώς και ΕΧΑΕ, ενώ κέρδη άνω του 1% καταγράφουν τίτλοι όπως Coca Cola HBC, Fourlis, OTE, Ελλάκτωρ, Lamda Development και Viohalco.

Παρόμοιο κλίμα και στον Mid Cap όπου έξι μετοχές είναι αμετάβλητες, ενδεικτικό της επενδυτικής αδιαφορίας, ενώ ελάχιστες είναι οι κινήσεις και στο σύνολο της υπόλοιπης αγοράς, με πενιχρούς όγκους και τζίρους.