Συσσώρευση διαρκείας στο ΧΑ, ήπια άνοδος τον Οκτώβριο

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019, 18:33
-A +A
Συσσώρευση διαρκείας στο ΧΑ, ήπια άνοδος τον Οκτώβριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με τις διεθνείς αγορές να βρίσκονται σε «ανακωχή», κινούμενες σταθεροποιητικά αλλά διακρατώντας το σύνολο των κερδών που έχουν από την «κούρσα» του τελευταίου διαστήματος, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει τη συσσώρευση διαρκείας των τελευταίων δύο εβδομάδων, με τους long να... επιτρέπουν μόνο ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, χωρίς να αλλοιώνονται τα τεχνικά κεκτημένα.

Ο μήνας και γενικά το (παραδοσιακά δύσκολο) δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου βγαίνει... αναίμακτα για το ελληνικό χρηματιστήριο που κρατάει σχεδόν το σύνολο των κερδών του από το πρότερο ράλι του 2019, ενώ οι τράπεζες συνεχίζουν να «χτίζουν» υψηλότερα επίπεδα, κλείνοντας σήμερα σε νέα υψηλά 16 μηνών, έχοντας ράλι άνω του 95% το 10μηνο!

Με τις αποδόσεις των ομολόγων να έχουν εκμηδενιστεί κινούμενες σε ιστορικά χαμηλά, η χώρα επιστρέφει ταχύτατα στην κανονικότητα, εν μέσω αναβαθμίσεων από οίκους αξιολόγησης αλλά και εν γένει κινητικότητας σε πολλά επίπεδα. Μέχρι ενός σημείου αυτές τις εξελίξεις τις είχε προεξοφλήσει το Χ.Α. με το πρότερο ράλι του, οπότε όλο το τελευταίο διάστημα συσσωρεύει πάνω από τις 870 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά θα βρει αφορμή να «σπάσει» την πολυήμερη συσσώρευση, με όλα τα συμφραζόμενα να μαρτυρούν ότι αυτό θα γίνει ανοδικά και όχι πτωτικά, εξού και η άρνηση της αγοράς να κλείσει κάτω από τη ζώνη των 870 μονάδων.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει συμπληρώσει έξι κλεισίματα πάνω από τις 870 μονάδες, εν μέσω μεικτών προσήμων και ήπιας διαδικασίας αναδιάρθρωσης θέσεων σε FTSE 25 και Mid Cap. Η αγορά, πιστοποιεί ότι είχε προεξοφλήσει την αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, όπως τάσεις υποχώρησης και σοβαρών πωλήσεων δεν υπάρχουν.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 875,73 μονάδες με άνοδο 0,27% που ήταν και το υψηλό ημέρας, έχοντας ενδοσυνεδριακή διακύμανση μόλις έξι μονάδων, με χαμηλό στις 869,56 μονάδες. Ο τζίρος ήταν λίγο μειωμένος έναντι της χθεσινής ημέρας και κατήλθε στα 64,23 εκατ. ευρώ, με τον τραπεζικό κλάδο να διακινεί ξανά το 50% ήτοι 32,4 εκατ. ευρώ μέσω όγκου 21 εκατ. τεμαχίων.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.171,90 μονάδες με άνοδο 0,44%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 874,18 μονάδες με άνοδο 0,81%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.241,64 μονάδες με άνοδο 0,86%. Στις τράπεζες, η Alpha Bank ξεχώρισε με άνοδο 1,03% και τον κορυφαίο τζίρο στην αγορά καθώς διακίνησε 12,5 εκατ. ευρώ, ήτοι πάνω από το 1/5 του συνόλου, η Εθνική στο +0,61%, Πειραιώς +0,19%, ενώ πτώση 0,33% είχε η Eurobank.

Στα μη τραπεζικά blue chips, στήριγμα στο Γ.Δ. έδωσαν οι Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, Titan, Lamda Development, Cenergy Holdings και Σαράντης, ενώ υποχώρησαν οι ΓΕΚ Τέρνα (-1,31%), Aegean Airlines, ΟΤΕ, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Viohalco, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo.

Καλύτερη η εικόνα του Mid Cap σήμερα, εν μέσω επιχειρηματικής κινητικότητας. Ξεχώρισε η Τεχνική Ολυμπιακή με άνοδο 8,52% καθώς έχουν ξεκινήσει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την πώληση του Πόρτο Καρράς, η AVAX ενισχύθηκε κατά 7,87%, η Νηρέας +5,24% λόγω της έγκρισης από την Ε.Ε. της πώλησης μονάδων ώστε να προχωρήσει το deal εκχώρησης των Νηρέα και Σελόντα στο Amerra Capital Management.

Κέρδη επίσης είχαν μετοχές όπως Κρι Κρι, Πλαίσιο, Έλτον, Παπουτσάνης, Quest Συμμετοχών, Intracom Holdings κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, 57 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 47 που υποχώρησαν.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 20/11/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα