7ος χρόνος, ημέρα 2185η
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

SushiSwap: Τα πάνω - κάτω στο τρίτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο DeFi - Πως θα επηρεάσει το $SUSHI

SushiSwap: Τα πάνω - κάτω στο τρίτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο DeFi - Πως θα επηρεάσει το $SUSHI

Τα πάνω - κάτω στο τρίτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο DeFi - Πως θα επηρεάσει το $SUSHI

Την ώρα που οι εφαρμογές της αποκεντρωμένης οικονομίας, αποτελούν, πλέον, το κύριο θέμα του εξωφύλλου του Economist, είχαμε σημαντικές εξελίξεις στο τρίτο μεγαλύτερο αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο, το Sushi. Μπορεί να χρειάστηκε να περάσουν 15 μήνες μετά το καλοκαίρι των εφαρμογών DeFi (2020) ή τρία χρόνια από τότε που ο όρος άρχισε να χρησιμοποιείται (περίπου το πρώτο τρίμηνο του 2019) πριν το Fortune και ο Economist καλύψουν πραγματικά το DeFi σαν καινοτομία και πιθανή πρόκληση των παραδοσιακών χρηματοοικονομικών οργανισμών - ωστόσο η καινοτομία και ο ρυθμός εξέλιξης των Decentralized Finance project είναι καταιγιστικός.

Το Economist παρέχει μια εισαγωγή για τους παραδοσιακούς αναγνώστες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «... κανείς δεν ξέρει πού θα τελειώσει η επανάσταση. Αλλά θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του χρήματος και, όπως συμβαίνει, ολόκληρο τον ψηφιακό κόσμο ».

Σε αυτά τα πλαίσια θα παρουσιάσουμε το τρίτο μεγαλύτερο SushiSwap αλλά και τις εξελίξεις που υπήρξαν το Σαββατοκύριακο.

Πώς αυτό επηρεάζει την τιμή διαπραγμάτευσης του $SUSHI και εάν αξίζει κάποιος να τοποθετηθεί τώρα.

Κάποτε το SushiSwap ήταν ένα αμφιλεγόμενο fork (αντίγραφο κώδικα) του Uniswap. Ξεκίνησε περίφημα τον Αύγουστο του 2020 με την επίθεση βαμπίρ για την προσέλκυση ρευστότητας, στην οποία επιχείρησε να κλέψει τη ρευστότητα του Uniswap και να εισαγάγει ένα νέο κρυπτονόμισμα που ονομάζεται SUSHI. Εκείνη τη στιγμή το Uniswap δεν είχε ένα διακριτικό ψηφιακό νόμισμα, και η βασική ιδέα, εμπνευσμένη από το $YFI, ήταν να εισαγάγει ένα διακριτικό που θα κατανέμεται πιο δίκαια μεταξύ των μελών της κοινότητας από ένα διακριτικό που υποστηρίζεται από επενδυτικά κεφάλαια.

Το SushiSwap δυσκολεύτηκε νωρίς όσον αφορά την αμφιλεγόμενη κυκλοφορία του και τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις που έλαβε ο αρχικός ιδρυτής του. Ωστόσο, τους μήνες από τότε το SushiSwap επανάφερε τον εαυτό του και αναδείχθηκε ως σοβαρός ανταγωνιστής στα πρωτόκολλα της αποκεντρωμένης οικονομίας. Το SushiSwap προσέφερε μια εναλλακτική λύση βασισμένη στην κοινότητα, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου συναλλαγών, ρευστότητας, αλλά και τιμή διαπραγμάτευσης του $SUSHI.

Σήμερα το SUSHI έχει κλειδωμένα $5,33 δισ. ρευστότητας.

Το SUSHI ακριβώς λόγω της λειτουργείας του με αποκεντρωμένες ομάδες, ποτέ δεν έμεινε στο ανταλλακτήριο, λανσάροντας συνεχώς καινοτόμα νέα προϊόντα - ειδικά μετά το πολύ φιλόδοξο roadmap που είχε ανακοινωθεί για το 2021 - ενώ τον Ιούλιο έγινε η αποκάλυψη για την νέα γενιά των Automated Market Makers με το όνομα Trident, που δημιουργεί ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες.

Το $SUSHI διαπραγματευόταν στην περιοχή των $11,92 / $12,98 την Κυριακή - στην 66η θέση του πίνακα κεφαλαιοποίησης κρυπτονομισμάτων με συνολική κεφαλαιοποίηση $2.344.453.971. Το ψηφιακό νόμισμα καταγράφει 13,1% πτώση σε περίοδο 30 ημερών και 6,3% σε περίοδο 24 ωρών. Συνολικά καταγράφει πτώση 48% από το υψηλό των 23,28 δολαρίων που είχε σημειώσει 6 μήνες πριν στις 13 Μαρτίου, 2021.

Μπορεί το φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης να οδηγήσει το $SUSHI σε νέα υψηλά;

Μια πώληση ψηφιακών νομισμάτων που θα μπορούσαν να ανταλλαχθούν με NFT «Kia Sedona» συγκέντρωσε 3,1 εκατομμύρια δολάρια, αλλά ένας προγραμματιστής της πλατφόρμας Miso (που είναι μέρος του SUSHI - φέρεται να εξαφανίστηκε με όλα τα χρήματα.

Έχουν υπάρξει όλα τα είδη απάτης, στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των NFTs, αλλά αυτό ξεχωρίζει...

Για αρχή, η ίδια η πώληση NFT ήταν αρκετά περίεργη. Η όλη ιδέα βασίστηκε σε ένα πρόσφατο meme στο Twitter, αυτό της μάρκας αυτοκινήτου Kia Sedona. Μια ομάδα 10 ανώνυμων ατόμων που βρίσκονταν πίσω από την πώληση δημιούργησαν έναν ιστότοπο και τον ονόμασαν «Jay Pegs Auto Mart».

Η πώληση των ψηφιακών νομισμάτων $DONA- υπόσχονταν εξαργύρωση με NFTs Kia Sedona. Αυτά θα μπορούσαν να αγοραστούν στην αποκεντρωμένη πλατφόρμα πώλησης ψηφιακών νομισμάτων Miso- που είναι μέρος του SushiSwap. Κάθε διακριτικό DONA που αγοράστηκε στην πώληση θα μπορούσε να αντικατασταθεί με ένα NFT Kia Sedona 2007 - από 10.000 πιθανούς συνδυασμούς. Η πώληση πήγε ιδιαίτερα καλά. Συγκέντρωσε 864,8 $ETH, αξίας $3,1 εκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά αυτό που δεν περίμενε να συμβεί η ανώνυμη ομάδα προγραμματιστών όταν επέλεξε να χρησιμοποιήσει το Miso, ήταν ότι ένας προγραμματιστής της πλατφόρμας θα κατάφερνε να αποσπάσει όλα τα κεφάλαιά της.

Σύμφωνα με τον CTO του SushiSwap, Joseph Delong, ένας ανώνυμος εργολάβος εισήγαγε κακόβουλο κώδικα στην πλατφόρμα Miso, αλλάζοντας τη διεύθυνση προορισμού για όλα τα εισερχόμενα κεφάλαια στην πώληση . Ο Delong είπε ότι η πώληση του Jay Pegs Auto Mart ήταν η μόνη που επηρεάστηκε και ότι όλα τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν - αποσπάστηκαν με κακόβουλο χαρακτήρα - κλοπή.

Ο Delong πρόσθεσε ότι το SushiSwap ζήτησε από τα ανταλλακτήρια Binance και FTX να εντοπίσουν τον χάκερ - παρέχοντας τις πληροφορίες του KYC - αλλά δεν το έκαναν. Είπε ότι εάν τα χρήματα δεν επιστραφούν έως τις 8 το πρωί, η πλατφόρμα έδωσε οδηγίες στον Stephen Palley, δικηγόρο της εταιρείας Anderson Kill, να υποβάλει καταγγελία στο FBI.

Παρόλο που η ομάδα πίσω από το Jay Pegs Auto Mart καθησύχασε τους αγοραστές ότι - πως θα μοιράσει τα NFT της Kia Sedona αν και δεν έλαβε τα χρήματα - ένα παραλήρημα δημιουργήθηκε με ευθεία κατηγορία της ομάδας πίσω από το SUSHI έναντι του προγραμματιστή δημοσίως. Τελικά τα χρήματα επιστράφηκαν - με υπόνοιες για κίνηση διαμαρτυρίας του προγραμματιστή για κάποιες εσωτερικές λειτουργίες και μη διαφανή διανομή των κεφαλαίων αμοιβών στους προγραμματιστές.

Γιατί αποχώρησε ο De-Facto συντονιστής του Sushi

Την ίδια ώρα ο ανώνυμος προγραμματιστής Maki ο οποίος ήταν ένας από τους δύο αρχικούς συνιδρυτές -εγκατέλειψε τη θέση του. Παρόλο που η αποχώρηση δεν έχει σχέση με την κυβερνοεπίθεση- έτυχε να συμβούν την ίδια ημέρα. Σε ένα tweet και μια δημοσίευση στο φόρουμ, ο προγραμματιστής είπε ότι «προσπαθούσε πάντα για το Sushi να είναι χωρίς συγκεντρωμένη ηγεσία » και ενθαρρύνει «την αποκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερο».

Δεν είναι ακριβώς σαφές γιατί φεύγει ο Μάκι - ο οποίος ουσιαστικά είναι το πιο σημαντικό άτομο στο οικοσύστημα Sushi -. Τα αποκεντρωμένα δίκτυα διέπονται από μια κοινότητα συμμετεχόντων έναντι μιας εταιρικής δομής και ανάλογα την συνεισφορά του καθενός- έχουν αντίκτυπο στη σύνθεση της ηγεσίας του πρωτοκόλλου.

Οι όγκοι συναλλαγών στο Sushiswap έχουν μειωθεί αισθητά μετά την θεαματική άνοδο τον Μάιο του 2021.

Τον Αύγουστο, το πρωτόκολλο είδε τους συμμετέχοντες να ανταλλάσσουν ψηφιακά νομίσματα αξίας 10,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μιας και ιδιαίτερος λόγος γίνεται για τις αγορές των NFTs, αξίζει να σημειωθεί ότι το SUSHI αναμένεται να δραστηριοποιηθεί και σε αυτό τον τομέα.

Ο ιστότοπος για την επικείμενη πλατφόρμα του SushiSwap για NFT, με όνομα Shoyu, είναι διαθέσιμος. Η πλατφόρμα θα παρέχει παρόμοιες υπηρεσίες με ανταλλακτήρια NFT όπως το SuperRare και το OpenSea.

Μια ανάρτηση της 7ης Ιουλίου περιέχει την αρχική πρόταση ανάπτυξης και διαχείρισης, καθώς και ορισμένα εργαλεία αλληλοεπίδρασης με τον χρήστη. Αυτά τα mockups ταιριάζουν με την τρέχουσα διάταξη στον ιστότοπο shoyunft.com. Η πλατφόρμα αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο με πρόσθετες πτυχές κοινωνικής δικτύωσης και μια τρίτη αναβάθμιση υπό την ονομασία "v2", θα είναι διαθέσιμη τον Ιανουάριο του 2022.

Μακροπρόθεσμα το SUSHI ίσως είναι μια καλή αγορά με την πρόσφατη διόρθωση για όσους πιστεύουν στις προοπτικές της αποκεντρωμένης οικονομίας, καθώς η ομάδα δείχνει να υιοθετεί και να αντιλαμβάνεται τα trends της αγοράς και να τα υλοποιεί με σχετική επιτυχία. Βασικό ρίσκο είναι πως θα διαμορφωθούν οι εσωτερικές διαδικασίας μετά την παραίτηση του συνιδρυτή της πλατφόρμας, ο εντεινόμενος ανταγωνισμός από νέα πρωτόκολλα - που ίσως να έχουν χρηματοδοτηθεί πρόσφατα και να διαθέτουν περισσότερους πόρους, αλλά και η πιθανή στάση των επενδυτών σε νέα τεχνικά προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον.