Συντριπτικές απώλειες 3,10% στο Χ.Α.

Συντριπτικές απώλειες 3,10% στο Χ.Α.

Στο μάτι του κυκλώνα των πωλητών βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο κάτι που λειτούργησε ως βαρίδι για όλη την αγορά, που πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν μπόρεσε να βρει άμυνες και αναχώματα.

Με χαρακτηριστική ευκολία χάθηκαν οι 700 μονάδες για το Γενικό Δείκτη ο οποίος έκλεισε στις 686,59 μονάδες με απώλειες 3,10% πλησίον των χαμηλών ημέρας (στις 685,99 μονάδες), ενώ το υψηλό ήταν στις 707,56 μονάδες.

Αν και τα τεχνικά δεδομένα – σε περιόδους τόσο διαταραγμένες όσο η τωρινή – αποδυναμώνονται, η επόμενη στήριξη για το Γ.Δ. βρίσκεται στις 683 μονάδες και μένει να δούμε αν στην αυριανή συνεδρίαση κρατηθεί.

Βεβαίως, η… μεγάλη εικόνα είναι αυτή που «επιβάλουν» και υπαγορεύουν οι τράπεζες, οι οποίες (και) στη συνεδρίαση της Πέμπτης δέχτηκαν εξαιρετικά μεγάλες πιέσεις, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο για κάτι καλύτερο και από τα μη τραπεζικά blue chips.

Εν μέσω σημαντικών όσο και περίπλοκων εξελίξεων, όπως οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης, οι αυξήσεις κεφαλαίου, το άνοιγμα βιβλίου προσφορών, υποβαθμίσεων και άλλων, οι τράπεζες ασφαλώς και κάθε άλλο παρά… εύκολο και βατό επενδυτικό προορισμό αποτελούν. Πέρα από τα κερδοσκοπικά πονταρίσματα, τις διαδόσεις, τις φήμες και τις «πληροφορίες», η… αγριότητα των μεταβολών στις τραπεζικές μετοχές, που παραπέμπει σε ακραία περιφέρεια, ασφαλώς και δεν συνάδει με μια ώριμη, συνειδητοποιημένη και αξιοκρατικά κινούμενη αγορά.

Επιβεβαίωση αυτού είναι το γεγονός ότι οι τραπεζικές μετοχές οδηγούνται σε αλλοπρόσαλλες – ανά συνεδρίαση – συμπεριφορές, χωρίς καμιά επενδυτική «αλληλουχία» ή σύνδεση μεταξύ της μιας και της επόμενης συνεδρίασης! Εύλογα, μέσα σ' αυτή τη… σύγχυση, απαιτείται το μέγιστο της προσοχής των επενδυτών, σε κάθε περίπτωση.

Εν μέσω αυτού του σκηνικού και όσο είναι σε εξέλιξη οι τεράστιες εκκρεμότητες στις τράπεζες εύλογα η αγορά δεν μπορεί να βρει κανένα αξιόπιστο momentum. Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ακραία τραπεζοκεντρικό, σε βαθμό όσο ελάχιστα παγκοσμίως, ενώ ακόμη και τώρα, που έχουν μείνει… ελάχιστες μετοχές τραπεζών στο ταμπλό, δεσπόζουν σε όγκους, τζίρους αλλά κυρίως στη διαμόρφωση της… τρέχουσας ψυχολογίας.

Από εκεί και πέρα, η αγορά νοσεί δομικά από την απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος για μετοχές που δεν ανήκουν στην «κάστα» του FTSE 25, ασχέτως ποιοτικών χαρακτηριστικών. Όλη η ρευστότητα έχει συγκεντρωθεί στις τράπεζες και τον Large Cap, ενώ ελάχιστα είναι τα χαρτιά του Mid Cap που απασχολούν αξιοσημείωτους όγκους και τζίρους. Εύλογα, σχεδόν τα 2/3 των μετοχών του Χ.Α. παραμένουν ωσεί παρόν, με το ήμισυ εξ αυτών να μην ανοίγει καν στο ταμπλό…

Σε ότι αφορά τα στατιστικά στοιχεία της συνεδρίασης, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 213,30 μονάδες με συντριπτικές απώλειες 15,58%, ενώ ο FTSE 25 έκλεισε στις 205,65 μονάδες με απώλειες 3,72%.  Επόμενη στήριξη για τον τραπεζικό δείκτη είναι οι 200 μονάδες, ενώ για τον FTSE 25 οι 202.

Η Πειραιώς απώλεσε το 27,85% της αξίας της οδηγούμενη σε νέα ιστορικά χαμηλά και στα 0,057 ευρώ διακινώντας όγκο 70,6 εκατ. τεμάχια, (χθες άνοιξε το βιβλίο προσφορών (book building) επιδιώκοντας να αντλήσει κεφάλαια έως και 4,9 δισ. ευρώ), η Eurobank υποχώρησε κατά 20%, η Εθνική έχασε 13,90% και η Alpha Bank στο -12%.

Στο χώρο του Large Cap πλην των τραπεζών αν και έγιναν ενδοσυνεδριακά προσπάθειες άμυνας, εντούτοις στο φινάλε αρκετές μετοχές «κρέμασαν» χαμηλότερα. Σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν τίτλοι όπως ΟΠΑΠ -5,03%, ΕΛΠΕ -4,10%, Motor Oil -4,10%, ΔΕΗ -3,60%, Lamda Development -3,26%, Viohalco -3,07%, Coca Cola HBC -2,93% κ.ο.κ. Αντιθέτως, οι μόνες μετοχές που έκλεισαν θετικά στον Large Cap ήταν οι ΟΤΕ +1,36% (παρουσίασε καλά αποτελέσματα με αύξηση κερδών 13,3%) και Grivalia Properties +1,71% αλλά με όγκο ανάξιο λόγου…

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 47,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος έφτασε στα 242,8 εκατ. τεμάχια, με τα 208 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες και τα 90,8 εκατ. στη μετοχή της Eurobank. Στο σύνολο της αγοράς μόλις 21 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 77 που σημείωσαν απώλειες.