Συντηρητική αντίδραση στο ΧΑ πέριξ των 885 μονάδων

Συντηρητική αντίδραση στο ΧΑ πέριξ των 885 μονάδων

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Προσπάθεια να βρει άμυνες και αναχώματα πέριξ των 880-885 μονάδων κάνει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, σε μια συντηρητική έως τώρα αντίδραση με κύριο χαρακτηριστικό το μικρό τζίρο, ύστερα από ένα διήμερο ελεγχόμενης πτώσης – διόρθωσης που απομάκρυνε το Γ.Δ. από το όριο των 900 μονάδων.

Οι αγορές ευρύτερα βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο «ανάγνωσης» και εκτίμησης των νέων δεδομένων, ύστερα από το διαρκές bull market του προηγούμενου 11μήνου, αλλά και της νέας «πολεμικής» στο εμπόριο και σε άλλα σε γεωστρατηγικά θέματα που έχει ανοίξει ο πρόεδρος Ντ. Τράμπ.

Πάντως, χθες οι δείκτες της Wall Street παρ' ότι έκλεισαν πτωτικά, εντούτοις μετρίασαν τις απώλειές τους στο φινάλε, ενώ σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες δείχνοντας εξαιρετική ανθεκτικότητα, αντιδρούν ανοδικά με κέρδη άνω του 1%. Ο DAX της Φρανκφούρτης επανέρχεται πάνω από τις 13.100 μονάδες, ενώ κέρδη άνω του 1% καταγράφουν και οι αγορές του ευρωπαϊκού νότου.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, το Χ.Α. παρουσιάζει μουδιασμένη εικόνα, με κύριο χαρακτηριστικό τους περιορισμένους όγκους και τζίρους, ακόμη και στο χώρο της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης. Πάντως, λόγω απουσίας πωλητών, η αγορά βγάζει άμυνες, ενώ θυμίζουμε ότι και χθες παρ' ότι ο Γ.Δ. έφτασε να υποχωρεί έως 2,23%, εντούτοις έκλεισε με πτώση 1,31% κρατώντας τις 880 μονάδες.

Σήμερα λοιπόν ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται στις 884 μονάδες με άνοδο 0,43%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται μόλις στα 13 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε μειωμένο τέμπο έναντι προηγούμενων συνεδριάσεων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι σε εξέλιξη το ομόλογο των 600 εκατ. ευρώ της Ελλάκτωρ και η αύξηση κεφαλαίου της Lamda Development αλλά και της Briq Properties.

Η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 κινείται ανοδικά χωρίς όμως ισχυρό momentum αντίδρασης. Κέρδη άνω του 1% έχουν οι Πειραιώς, Εθνική, Motor Oil, Viohlaco και Jumbo, ενώ ηπιότερη άνοδο σημειώνουν οι Eurobank, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, Lamda Development και Coca Cola HBC.

Πτωτικά κινούνται οι Titan, Alpha Bank, Cenergy Holdings, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Στο χώρο του Mid Cap, οι πρωτοβουλίες είναι πολύ ήπιες, χωρίς κάτι ιδιαίτερο και προς τις δύο κατευθύνσεις. Κέρδη άνω του 1% έχουν οι MIG, Ικτίνος και Intralot, ενώ θετικά κινούνται και οι Attica Bank, MLS και Profile. Στον αντίποδα, σε αρνητικό έδαφος είναι τίτλοι όπως Quest Συμμετοχών, Τεχνική Ολυμπιακή, AVAX, Πλαστικά Θράκης και Πλαίσιο. Στο σύνολο της αγοράς, 44 μετοχές ενισχύονται έναντι 28 που καταγράφουν πτώση.