Συντηρητική άνοδος πριν από την κάλπη στο Χ.Α.

Συντηρητική άνοδος πριν από την κάλπη στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση επιλεκτικών κινήσεων τόσο στις τράπεζες όσο και στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 αλλά και του Mid Cap ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να προβαίνει σε περιορισμένου εύρους κινήσεις με μειωμένα ρίσκα, εν αναμονή του αποτελέσματος των εκλογών που θα κρίνουν πολλά. 

Ακολουθώντας την ήπια αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών, το ελληνικό χρηματιστήριο επανέκτησε τη ζώνη των 730 μονάδων, σε μια συνεδρίαση όπου εύλογα υπήρξε μεγάλη μείωση όγκων και τζίρων.

Είναι σαφές ότι η αγορά περιμένει το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής ώστε να επανεκτιμήσει τη στάση της, «ζυγίζοντας» όλες τις παραμέτρους. Αυτό που πρωτίστως «ζητά» η αγορά από την κάλπη την Κυριακή είναι ένα ξεκάθαρο και όχι... θολό και γκρίζο αποτέλεσμα.

Όπως σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς, αναλόγως με τη διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων, και πόσο δυνατή και ξεκάθαρη θα είναι η προεξόφληση ότι στις προσεχείς εθνικές εκλογές θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή σκηνικού, θα αντιδράσει προσεχώς και η αγορά.

Εύλογα σήμερα λοιπόν η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τις εξαιρετικά μικρές διακυμάνσεις τόσο σε δείκτες όσο και σε μετοχές, ενώ ο Γενικός Δείκτης είχε διακύμανση μόλις έξι μονάδων σε εφτά ώρες συνεδρίαση!

Τελικώς έκλεισε στις 732,02 μονάδες με άνοδο 0,89%, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά από το χαμηλό των 726,07 μονάδων (+0,07%) έως το υψηλό των 732,26 μονάδων (+0,92%), κινήθηκε δηλαδή όλη την ημέρα σε θετική τροχιά.

Παράλληλα, μετά από δύο διαδοχικές πτωτικές εβδομάδες, η τρέχουσα ήταν ήπια ανοδική, με το Γ.Δ. να κερδίζει 0,37%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,26%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,36%. Στο πρώτο 5μηνο του 2019 ο Γ.Δ. ενισχύεται κατά 19,36%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κρατάει κέρδη 35,81%.

Ήταν μια εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε αρχικά από τη πτώση της Coca Cola HBC (συνεδρίαση Δευτέρας) λόγω απώλειας της Αφρικής, από το ισχυρό rebalancing και τους ισχυρούς τζίρους στη Eurobank λόγω έκτακτης προώθησης στον MSCI Standard Greece, αλλά και το μεγάλο για το 32,7% της Πανγαία, έναντι 390 εκατ. ευρώ που πέρασε μέσω του Χ.Α. την Πέμπτη, με αποδέκτη την Invel.

Ο τζίρος της σημερινής συνεδρίασης διαμορφώθηκε στα 53,63 εκατ. ευρώ με τον τραπεζικό κλάδο να διακινεί 31,85 εκατ. ευρώ εξ αυτών, ενώ ο όγκος της συνεδρίασης έφτασε στα 33,9 εκατ. τεμάχια με τις τράπεζες αν διακινούν 29 εκατ. τεμάχια, ήτοι πάνω από το 80%!

Στις τράπεζες η εικόνα ήταν μεικτή, καθώς ξεχώρισε θετική η Πειραιώς με άνοδο 5,09%, ενώ ανεπαίσθητη υποχώρηση είχαν οι υπόλοιπες τρεις. Στο χώρο του ευρύτερου Large Cap, η ΔΕΗ έκανε την έκπληξη με ξέσπασα +10,53%, καθώς αναμένεται στις 28 Μαΐου η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τους λιγνίτες, οπότε αυτή η κίνηση είναι σαφές ότι προεξοφλεί είδηση. Η μετοχή έκλεισε στα 1,4590 ευρώ με όγκο 626.110 τεμάχια.

Στον υπόλοιπο Large Cap καλή συνεδρίαση με στήριξη στο Γ.Δ. είχαν μετοχές όπως Fourlis +2,81%, Jumbo +2,04%, Coca Cola HBC +1,57%, OTE +1,42%, Viohalco +1,36%, Cenergy Holdings +1,12%, ΑΔΜΗΕ +1,16%, Ελλάκτωρ +1,17% κ.λπ.

Στο χώρο του Mid Cap ξεχώρισαν μετοχές όπως Κρι Κρι (+4,65% με κλείσιμο στα 5,40 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά), Νηρέας +4,57%, MIG +3,80%, Κλουκίνας Λάππας +3,36%, AS Company +1,56%, Πετρόπουλος +1,42% και MLS +1%. Πτωτικά έκλεισαν οι Space Hellas, Attica Bank, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Πλαίσιο Computers, Πλαστικά Θράκης και Τεχνική Ολυμπιακή. Στο σύνολο της αγοράς, 59 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 42 που υποχώρησαν.

Beta AXE: Πως διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα

Αναφορικά με το πως διαμορφώνεται πλέον η τεχνική εικόνα του Χ.Α. ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης σημειώνει πως «η προσπάθεια επιστροφής του Γενικού Δείκτη πάνω από την ζώνη τιμών των 740 μονάδων δεν είχε αποτέλεσμα καθώς οι διακυμάνσεις των μετοχών που συγκροτούν τον MSCI και της Coca Cola κινήθηκαν αντίρροπα περιορίζοντας την δυναμική ανόδου που ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη.

Οι ταλαντωτές δεν μετέβαλαν δραματικά την εικόνα τους, παραμένουν σε ζώνες ουδετερότητας αποφορτίζοντας περαιτέρω την ταχύτητα της πτώσης. Η ζώνη των 710 μονάδων παραμένει η κύριο περιοχή στήριξης του Γενικού Δείκτη με αρκετές πλέον δυνάμεις να συσσωρεύονται μεταξύ 710 και 730 μονάδων αναμένοντας την διαφυγή προς κάποια κατεύθυνση».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «η κίνηση εξόδου από το οριζόντιο κανάλι τιμών του Μαΐου θα έχει έντονο χαρακτήρα και θα δώσει άμεσα τουλάχιστον 50 μονάδες κίνησης προς την κατεύθυνση που θα σπάσει η συσσώρευση.

Ανοδικά οι 780 μονάδες παραμένουν η κυριότερη αντίσταση, ενώ προς τα κάτω οι 680 μονάδες – από τις οποίες διέρχεται ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών - θα επιβραδύνουν μια ενδεχόμενη γρήγορη πτωτική κίνηση»,συμπληρώνει…