Συντηρητική άνοδος με πολύ μικρό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Συντηρητική άνοδος με πολύ μικρό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Χωρίς δυναμική και momentum εξελίσσεται η τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου αλλά και του οκταμήνου του 2020 στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς με τζίρο που έως τις 16:15 μ.μ. δεν είχε ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ, η αγορά καθίσταται απολύτως ρηχή, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης μην μπορεί να κατοχυρώσει την περιοχή των 640 – 650 μονάδων.

Πλέον ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 636 μονάδες με μικρά κέρδη 0,37%, ενώ στο υψηλό ημέρας έφτασε έως τις 641,60 μονάδες όταν ενισχύονταν 1,12%. Ο FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.521 μονάδες με άνοδο 0,27% ενώ έφτασε έως το +1,21%, με τον τραπεζικό δείκτη να έχει γυρίσει σε αρνητικό έδαφος, ενώ αρχικά είχε φτάσει έως το +1,86%.

Η αγορά μετά το καλό ξεκίνημα την πρώτη ώρα της συνεδρίασης δεν είχε δυνάμεις να στηρίξει καλύτερα επίπεδα, λόγω πρωτίστως αδυναμίας εισροής νέων κεφαλαίων στο σύστημα. Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «για τον FTSE 25 η περιοχή μεταξύ 1.500 και 1.540 μονάδων είναι το βασικό επίπεδο. Όσο η αγορά κινείται μέσα σ’ αυτό το όριο δεν πρόκειται να δούμε αύξηση του τζίρου, οπότε οι περισσότερες κινήσεις είναι τακτικής. Μια κατοχύρωση των 1.540 μονάδων, είναι δεδομένο ότι θα βγάλει αγοραστές», σημειώνει ο χρηματιστής.

Πάντως, ο μήνας θα κλείσει θετικά για το Χ.Α. καθώς ο Γενικός Δείκτης (χωρίς τη σημερινή συνεδρίαση) ενισχύεται σε ποσοστό 2,73%, ο FTSE 25 κερδίζει 2,15%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει άνοδο 8,97%.

Σε επίπεδο 8μήνου και ενώ απομένει η σημερινή συνεδρίαση για να ολοκληρωθεί, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 30,79%, ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 33,96%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει πτώση 62,71%. Αυτό σημαίνει πως η ελληνική αγορά καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες απ' όλες τις ευρωπαϊκές αγορές εντός του 2020!

Στον Large Cap πλέον η εικόνα έχει αλλάξει μερικώς, καθώς έχουν γυρίσει σε αρνητικό έδαφος μετοχές όπως Εθνική (πτώση άνω του 2%), ΓΕΚ Τέρνα, Aegean Airlines, Τιτάν και ΟΤΕ. Στήριγμα δίνει το +2,40% της Motor Oil, καθώς επίσης το +1,62% του ΟΠΑΠ και το +1,44% της Alpha Bank.

Οι αγοραστές έχουν το πάνω χέρι και στον Mid Cap, όπου κέρδη άνω του 2% έχουν μετοχές όπως Quest Συμμετοχών, Ευρωπαϊκή Πίστη, AVAX, Intracom Holdings, Ολυμπιακή Τεχνική, Έλτον και ΕΥΑΘ. Στο σύνολο της αγοράς οι μετοχές που ενισχύονται είναι διπλάσιες όσων υποχωρούν, με το συσχετισμό στις 60 και 31 αντίστοιχα.

Διεθνώς, την Παρασκευή θυμίζουμε πως ο Dow Jones «έσβησε» εντελώς τις απώλειες που επέφερε η κρίσης της πανδημίας γυρνώντας θετικά το 2020, μολονότι βεβαίως απέχει περί το 3% από το ιστορικό υψηλό της 12ης Φεβρουαρίου. Οι S&P 500 και Nasdaq είναι σε νέα ιστορικά υψηλά.

Σημειώνεται πως από σήμερα θα λάβουν χώρα αλλαγές στο δείκτη Dow Jones, καθώς διαγράφεται μετά από 92 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας η μετοχή της Exxon Mobil, αποτελώντας το παλαιότερο μέλος του δείκτη! Επίσης θα διαγραφούν η φαρμακευτική Pfizer και η αεροβιομηχανία Raytheon. Η αντικατάστασή τους θα γίνει από την εταιρεία λογισμικού Salesforce, τη βιοτεχνολογική Amgen και την Honeywell, που δραστηριοποιείται στον μηχανολογικό εξοπλισμό.