Συντηρητικές κινήσεις πριν τις 900 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Συντηρητικές κινήσεις πριν τις 900 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την ανοδική πορεία των διεθνών αγορών ακολουθεί σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο σε μια συνεδρίαση που δε διαφέρει σημαντικά απ' όλες του τελευταίου διαστήματος, με κύρια χαρακτηριστικά τις περιορισμένες διακυμάνσεις, τις συντηρητικές κινήσεις και τα μικρά ρίσκα από την πλευρά των επενδυτών, κάτι που κρατά το Γενικό Δείκτη κάτω από τις 900 μονάδες.

Πλέον, η αγορά είναι μπροστά σε κρίσιμα – τεχνικής φύσης – στοιχήματα, με το Γενικό Δείκτη να καλείται να υπερκεράσει και να κατοχυρώσει τις 900 μονάδες, τον FTSE 25 να καλείται να επιβεβαιώσει την εξαιρετικά κρίσιμη κατοχύρωση της περιοχής των 2.250 μονάδων, ενώ οι τράπεζες καλούνται να ξεπεράσουν τις τιμές που έκαναν τις ΑΜΚ προ λίγων ετών.

Το θετικό είναι ότι η αγορά κρατάει την επαφή με το κομβικό όριο των 900 μονάδων αναζητώντας τη «σπίθα» για την υπέρβαση, παραμένοντας στα υψηλά 4μήνου και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Σε διεθνές επίπεδο, οι αγορές βρίσκονται σε ακάθεκτη ανοδική φρενίτιδα, με τους δείκτες της Wall Street να εντυπωσιάζουν με τη δυναμική τους, εξοβελίζοντας τους καταστροφολόγους που έχασαν με θεαματικό τρόπο την αγορά, εκτιμώντας εδώ και μια διετία τέλος στο bull market και καταποντισμό των δεικτών.

Ο Dow Jones επανήλθε προχθές με θεαματικό τρόπο πάνω από τις 28.000 μονάδες ενώ χθες υπερκέρασε και τις 28.100 μονάδες, ο S&P 500, ο πιο «βαρύς» δείκτης παγκοσμίως έκλεισε στις 3.140,52 μονάδες (!!), ενώ ο Nasdaq έκλεισε στο απίστευτο νούμερο των 8.647,03 μονάδων!! Εταιρικά αποτελέσματα, μετοχές – παγκόσμιοι leader αλλά και αισιοδοξία για εμπορική συμφωνία Αμερικής και Κίνας, οδηγούν το κρεσέντο των δεικτών της Wall Street.

Οι ασιατικές αγορές έκλεισαν επίσης με ήπια άνοδο, ενώ ανοδικά κινούνται (και) σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον DAX της Φρανκφούρτης να βρίσκεται στις 13.303 μονάδες, απέχοντας πλέον περίπου 270 μονάδες από το ιστορικό υψηλό που πέτυχε το Γενάρη του 2018!

Μέσα σ' αυτό το κλίμα ο Γ.Δ. του Χ.Α. συνεχίζει να συσσωρεύει δυνάμεις μεταξύ 890 και 900 μονάδων, ευρισκόμενος σήμερα στις 896 μονάδες με άνοδο 0,48%, ενώ η αξία συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα, διαμορφώνεται στα 18 εκατ. ευρώ.

Μεικτή είναι η εικόνα τόσο στις τράπεζες όσο και στις μη τραπεζικές μετοχές, χωρίς κάτι ιδιαίτερο και από τις δύο κατευθύνσεις. Στήριξη στο Γ.Δ. με άνοδο άνω του 2% δίνουν οι Coca Cola HBC και Lamda Development, ενώ θετικά κινούνται και οι Ελλάκτωρ, Eurobank, Εθνική, Jumbo, Titan κ.λπ.

Η αγορά «ξέμπλεξε» με τις αναταράξεις από τις αναδιαρθρώσεις των διεθνών δεικτών MSCI, οπότε πλέον έχει τη δυνατότητα με πιο καθαρό τοπίο να συγκεντρώσει δυνάμεις και να συσσωρεύσει με στόχο την υπέρβαση των 900 μονάδων. Χθες, στο φινάλε της συνεδρίασης Στο τέλος έλαβαν χώρα σημαντικές κινήσεις από χαρτοφυλάκια που κινούνται με γνώμονα τους δείκτες MSCI, καθώς η αξία συναλλαγών από τα 63 εκατ. ευρώ που ήταν έως τις δημοπρασίες, εκτοξεύτηκε στα 146,08 στο τέλος, με περίπου 83 εκατ. ευρώ να «αλλάζουν» χέρια και θέσεις, σε κορυφαίους τίτλους του FTSE 25.

Οι ισχυρότερες κινήσεις έγιναν στον ΟΠΑΠ που έκανε περίπου το 1/5 του συνολικού τζίρου φτάνοντας στα 35,13 εκατ. ευρώ (!), στον ΟΤΕ έγιναν κινήσεις αξίας 18,07 εκατ. ευρώ, στην Εθνική 17,41 εκατ. ευρώ, στη Eurobank 14,19 εκατ., στην Alpha Bank 13,90 εκατ., στη Jumbo 8,38 εκατ. ευρώ και στη Motor Oil 8,38 εκατ. ευρώ και στην Τιτάν 4,11 εκατ. ευρώ. Όλες αυτές οι μετοχές ανήκουν στο δείκτη MSCI Global Standard Index.

Κατά τα λοιπά, στον Mid Cap ξεχωρίζουν θετικά σήμερα τίτλοι όπως Quest Συμμετοχών, Profile, Intralot, Νηρέας, Intracom Holdings και MLS, ενώ υποχωρούν οι Πλαίσιο, Τεχνική Ολυμπιακή, Intrakat, Παπουτσάνης, Ικτίνος και ΙΑΣΩ. Στο σύνολο της αγοράς υπάρχει εικόνα ισορροπίας με 43 μετοχές σε άνοδο και 40 σε πτώση.