Συντηρητικές κινήσεις πάνω από τις 860 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Συντηρητικές κινήσεις πάνω από τις 860 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Τις εξαιρετικά περιορισμένες διακυμάνσεις των διεθνών αγορών ακολουθεί σήμερα Δευτέρα το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να μην έχουν αλλάξει επ' ουδενί την τακτική που εφαρμόζουν όλο το τελευταίο διάστημα, με μικρά ρίσκα και επιλεκτικές κινήσεις σε τίτλους του FTSE 25 και του Mid Cap, χωρίς όμως εισροή νέων κεφαλαίων.

Η αγορά έχει «χτίσει» ένα σερί εννέα ανοδικών συνεδριάσεων στις έντεκα τελευταίες από 3 Οκτωβρίου, μέσα από καθαρά διαχειριστικές συνεδριάσεις τακτικής, με τους long να διατηρούν τον έλεγχο, ενώ κρατείται με σχετική ευκολία η ευρύτερη ζώνη των 850 – 860 μονάδων.

Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, η αγορά μέσω της συσσώρευσης στα παρόντα επίπεδα όλο το τελευταίο διάστημα, δημιουργεί βάσεις αναμένοντας νέους καταλύτες – ίσως από κάποια αναβάθμιση προσεχώς – για να κάνει την υπέρβαση και να κινηθεί εκ νέου προς τα προηγούμενα υψηλά της.

Άλλωστε, την προσεχή Παρασκευή 25 Οκτωβρίου αναμένεται η ετυμηγορία του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's, με αρκετούς να συγκλίνουν υπέρ κάποιας αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, με αιχμή την ευρύτερη βελτίωση της κατάστασης – όπως αυτή μαρτυράται από την αγορά ομολόγων – αλλά και τις εξελίξεις που φέρνει το σχέδιο «Ηρακλής» για τις τράπεζες.

Μέσα σ' αυτό το τοπίο και με τις ευρωπαϊκές αγορές σε πολύ ήπιες διακυμάνσεις, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. διαπραγματεύεται σήμερα στις 865 μονάδες με άνοδο 0,30%, ενώ η αξία συναλλαγών σε πολύ ήπιο τέμπο διαμορφώνεται μόλις στα 11 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε πως την περασμένη Παρασκευή η αξία συναλλαγών ήταν επίσης μειωμένη καθώς διαμορφώθηκε μόλις στα 42,61 εκατ. ευρώ, ενώ την Πέμπτη ήταν στα 74,22 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο περασμένης εβδομάδας, ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε στα 54,8 εκατ. ευρώ.

Στο χώρο των τραπεζών η εικόνα είναι μεικτή χωρίς κάτι ιδιαίτερο, με τις Εθνική και Πειραιώς να ξεχωρίζουν με άνοδο άνω του 1%, ενώ θετικά κινείται και η μεγάλη πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του Large Cap. Πάντως, η γενική εικόνα, οι εξαιρετικά μικρές διακυμάνσεις και οι περιορισμένοι όγκοι και τζίροι, μαρτυρούν τη στάση αναμονής των επενδυτών.

Πτωτικά στο χώρο του Large Cap κινούνται οι Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, Titan, Ελλάκτωρ, Jumbo και Eurobank, ενώ θετικά διαπραγματεύονται οι ΔΕΗ, Alpha Bank, Aegean Airlines, EXAE, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Viohalco, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Βελτιωμένη είναι σήμερα η εικόνα στον Mid Cap όπου ξεχωρίζει η Intralot με άνοδο άνω του 8% με φόντο τα σενάρια για σύμπραξη με τον ΟΤΕ για τη δημιουργία «παίκτη» στα τυχερά παιχνίδια, ενώ η MLS αντιδρά σήμερα άνω του 3,50% καθώς ενεργοποιήθηκε πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, για τη στήριξη του τίτλου.

Κέρδη άνω του 2% έχουν επίσης οι MIG, Ικτίνος, Κέκροπας και Intracom Holdings, ενώ πλέον του 1% ενισχύονται οι AVAX, Κρι Κρι, Παπουτσάνης και ΙΑΣΩ. Πτωτικά στο χώρο του Mid Cap κινούνται μόνο οι Νηρέας, Τεχνική Ολυμπιακή και Quest Συμμετοχών. Στο σύνολο της αγοράς, 48 μετοχές ενισχύονται έναντι 21 που υποχωρούν.