Νέα πτώση έως 9% στις τράπεζες – Στις 610-615 μονάδες το Χ.Α.

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018, 11:45 - Τελευταία ενημέρωση: 15:25
-A +A

 

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Επέστρεψαν δριμύτεροι οι πωλητές στον τραπεζικό κλάδο μετά την αρχική ήπια ανοδική κίνηση της σημερινής συνεδρίασης, καθώς φαίνεται πως η «ουρά» ρευστοποιήσεων λόγω της διαγραφής από τον MSCI Standard Greece είναι μεγάλη και οδηγεί τον κλάδο σε νέα χαμηλά κοντά δύο ετών.

Πιο αναλυτικά, ο τραπεζικός δείκτης έχει κατέλθει στις 434 μονάδες με νέα πτώση 4,44%, πλησιάζοντας πλέον πολύ τα ιστορικά χαμηλά του στις 431 μονάδες από τις 9 Φεβρουαρίου 2016. Και όλα αυτά, παρ' ότι έχουν λάβει χώρα δύο reverse split στον τραπεζικό δείκτη, και πολλαπλά στις επιμέρους τραπεζικές μετοχές.

Στην κορυφή των πιέσεων είναι η Εθνική Τράπεζα που υποχωρεί άνω του 9%, η Eurobank χάνει 8,90%, η Πειραιώς -3,81% και η Alpha Bank -3,06%. Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ασφαλώς επηρεάζονται αρνητικά και τα μη τραπεζικά blue chips που δεν αντέχουν, κρεμώντας χαμηλότερα.

Μόνο οι Coca Cola HBC και Motor Oil διατηρούνται σε ήπια θετικό έδαφος και λειτουργούν ως μια ύστατη στήριξη στο Γενικό Δείκτη ώστε να μη χάσει και τη ζώνη των 610-615 μονάδες.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 614 μονάδες με πτώση 1,82%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 23 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε πολύ μειωμένο τέμπο έναντι άλλων συνεδριάσεων.

Στο χώρο των blue chips μεγάλες πιέσεις άνω του 4% δέχεται η Μυτιληναίος, άνω του 3% χάνουν οι ΔΕΗ, Aegean Airlines και Fourlis, ενώ σημαντικές είναι οι πιέσεις και σε μετοχές όπως ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ Viohalco, ΕΛΠΕ και ΕΧΑΕ.

Καθολικά πτωτική η εικόνα και στο χώρο του Mid Cap. Απώλειες άνω του 4,50% καταγράφει η Cenergy Holdings, άνω του 3% οι MIG, Intracom Κατασκευές, Attica Bank και Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ άνω του 2% χάνουν οι Ικτίνος και Intracom Holdings.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη καταγράφουν τίτλοι όπως Audiovisual, Centric, Μινωικές Γραμμές, Quality & Reliability, ΑΝΕΚ, Ιατρικό Αθηνών, Περσεύς και Εβροφάρμα. Αντιθέτως, υποχωρούν μετοχές όπως ΑΕΓΕΚ, Γενική Εμπορίου, Μαθιός και Profile. Στο σύνολο της αγοράς, μόλις 19 μετοχές κινούνται ανοδικά, έναντι 81 που υποχωρούν.

Παρόμοια εικόνα και στο χώρο του Mid Cap όπου οι όγκοι και οι τζίροι κάθε άλλο παρά στίγμα για τη συνέχεια δίνουν. Στο σύνολο της αγοράς η εικόνα είναι μοιρασμένη, χωρίς να υπάρχουν και εδώ σημαντικές πρωτοβουλίες.

Από εκεί και πέρα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την προσεχή Πέμπτη 22 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί επίσημα το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων και των… τοξικών των ελληνικών τραπεζών.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, που μπορεί να φέρει αλλαγή του κλίματος. Βεβαίως, θα πρέπει να δούμε την πρακτική εφαρμογή του και το κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

«Κλειδί» πάντως για το αν θα μπορέσει να δείξει ανασκούμπωμα η αγορά και να επανακτήσει την ευρύτερη ζώνη των 635 – 640 μονάδων, είναι (και) η συμπεριφορά των κορυφαίων blue chips όπως ΟΤΕ, Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, Motor Oil, αλλά και της Alpha Bank που είναι οι μετοχές με τη μεγαλύτερη στάθμιση στο Γενικό Δείκτη.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 25/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα