Συνταρακτικά νέα στην αγορά

Συνταρακτικά νέα στην αγορά

Συνωστισμός καταγράφεται εκ νέου για την είσοδο εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν τη μεγάλη στροφή που παρατηρείται στην αύξηση της ρευστότητας της Αγοράς αλλά και στο ενδιαφέρον ξένων θεσμικών εταιρειών. Ήδη 30 εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για εισαγωγή με τις αρχές να δηλώνουν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε μία Δημόσια Προσφορά κάθε εβδομάδα περιλαμβανομένης και της Μεγάλης Εβδομάδας προκειμένου να διεκπεραιωθεί το βαρύ πρόγραμμα από τους αναδόχους.

Μάλιστα λόγω του υπερβολικού αριθμού των εταιρειών η σειρά θα καθοριστεί με κλήρωση, η οποία θα γίνεται κάθε Δευτέρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Τα συνολικά μεγέθη κεφαλαίων που εξετάζονται προς άντληση υπερβαίνουν τα 16 δισ. ευρώ, ενώ στις εταιρείες που έχουν αιτηθεί την εισαγωγή τους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων, συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και η πρώτη ελληνική βιομηχανία παραγωγής αυτοκινήτων με υδρογόνο.

Ανακοινώνεται σήμερα η τελεσίδικη και οριστικά αμετάκλητη απόφαση για την τύχη των διεκδικούμενων οικοπέδων της Κέκρωψ. Η υπερτριακονταετής διαμάχη της εταιρείας με το Ελληνικό Δημόσιο για τα ακίνητα φιλέτα του Παλαιού Ψυχικού φτάνει στο τέλος της, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται λίγο πριν το μεσημέρι από το ανώτατο όργανο του Αρείου Πάγου.

Δικαστικοί κύκλοι αναφέρουν ότι το αποτέλεσμα θα εκπλήξει πολλούς καθώς η απόφαση κινείται εκτός των συνηθισμένων ορίων προβλέποντας και την άδεια για δημιουργία πίστας αγώνων αυτοκινήτου.

Από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινάει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η ΤτΑ βρίσκονταν από το 1920 σε καθεστώς εκκαθάρισης ωστόσο αιφνιδιαστικά χθες το βράδυ κοινοπραξία ομάδας ξένων επενδυτών και ισχυρά διεθνή Private Equities ανακοίνωσαν την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού και την παράλληλη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 τρισεκατομμύριο για την ανάπτυξη του δικτύου και τη χρηματοδότηση των πελατών της.

Ακούγεται στην αγορά ότι η είσοδος ενός τόσο μεγάλου παίκτη στην τραπεζική αγορά θα πυροδοτήσει μπαράζ εξαγορών προκειμένου οι συστημικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό.

Σε τελικό στάδιο βρίσκεται η έγκριση αδειοδότησης εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον Λυκαβηττό και το Φιλοπάππου συνολικής δυναμικότητας 134MW. Οι ανεμογεννήτριες θα είναι εναρμονισμένες με τον αστικό ιστό ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους και δεν θα ενοχλούν αισθητικά σύμφωνα με ανακοίνωση της κατασκευάστριας εταιρείας.

Μάλιστα η εγκατάστασή τους θα συνοδευτεί με συνολική αναμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στον οποίο θα δημιουργηθούν πάρκα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Το ρεύμα που θα παράγεται θα δίδεται δωρεάν σε σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες.

Η έλευση του Disney + στην Ελλάδα το καλοκαίρι φέρνει και την Disneyland στην Ελλάδα. Σε χώρο στην περιοχή της Αναβύσσου που επί πολλά χρόνια παραμένει αναξιοποίητος ή στον ΧΥΤΑ της Φυλής που θα κλείσει έχουν γίνει οι πρώτες μελέτες σκοπιμότητας για τη δημιουργία της δεύτερης Ευρωπαϊκής Disneyland.

Το έργο έχει αρχικό προϋπολογισμό 3 δισ. ευρώ και θα ενταχθεί στο ταμείο ανάκαμψης προκειμένου να ενισχυθεί το τουριστικό προϊόν της χώρας. Η θεματική ωστόσο ταυτότητα του πάρκου δεν είναι οριστική, καθώς οι πληροφορίες θέλουν να δημιουργείται ένας κόσμος με αποκλειστικές αναφορές στους ήρωες της Marvel καθώς η Disney απέκτησε την εταιρεία το 2009. Η Marvelland θα έχει και επιδράσεις από την Ελληνική Μυθολογία με ήρωες από το Greekverse και την Ελληνική Επανάσταση.

Οι σκέψεις για μείωση της φορολογίας των εταιρειών φαίνεται να κερδίζουν έδαφος με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών να αναφέρουν ότι εξετάζεται ο φορολογικός συντελεστής να πέσει στο 9% για τα εταιρικά κέρδη και να μηδενιστεί για το μέρισμα για τις εισηγμένες εταιρείες.

Η ιδέα φαίνεται να κερδίζει έδαφος, καθώς θα τόνωνε τη χρηματιστηριακή αγορά και θα έκανε πολύ πιο ανταγωνιστικό το φορολογικό περιβάλλον έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Το υπουργείο φαίνεται να σκέφτεται να καταργήσει και τον φόρο πωλήσεων μετοχών και να τον αντικαταστήσει με ένα φόρο υπεραξίας 1% με έναρξη υπολογισμού της τιμής κτίσης την 31.12.2021. Η διετής διακράτηση θα εξαιρείται του φόρου.

Kαλό μήνα και του χρόνου!