Συνωστισμός εταιρειών στις πύλες της Wall Street

Συνωστισμός εταιρειών στις πύλες της Wall Street

Μπορεί η Coinbase να έχει εντυπωσιάσει τους επενδυτές, αλλά την ίδια στιγμή ένα πλήθος νέων εταιρειών εισέρχεται στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά. Μέσα από την πολύ ζεστή αγορά των αρχικών δημόσιων εγγραφών της εβδομάδας, θα ρίξουμε μία σύντομη ματιά σε μία εταιρεία παροχής υπηρεσιών υγείας, μία εταιρεία που ασχολείται με λογισμικό για δημιουργούς παιχνιδιών για κινητά τηλέφωνα και μία που φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στη μεταμόρφωση της βιομηχανίας μεγάλων φορτηγών.

Η χθεσινή είσοδος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Coinbase (COIN NASDAQ) σχεδόν μονοπώλησε, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, το ενδιαφέρον της χρηματιστηριακής αγοράς. Όμως, η αγορά των αρχικών δημόσιων εγγραφών (I.P.O.) έχει ξαναδυναμώσει, μετά από ένα διάστημα σχετικής ηρεμίας.

Έτσι, την εβδομάδα που διανύουμε, τουλάχιστον εννέα εταιρείες πέρα από την Coinbase θα κάνουν το ντεμπούτο τους στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές. Θα επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας σε τρεις εταιρείες που θα ξεκινήσουν την διαπραγμάτευσή τους σήμερα Πέμπτη.

Η Agilon Health θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με το σύμβολο AGL. Η τελική τιμή εισαγωγής δεν είναι ακόμα γνωστή και αναμένεται να οριστεί γύρω από τα 23 δολάρια. Η εταιρεία θα πουλήσει περίπου 46 εκατομμύρια μετοχές και αν η τιμή δεν αλλάξει σημαντικά αναμένεται να αντλήσει σχεδόν 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια και να έχει χρηματιστηριακή αξία κοντά στα 9 δις δολάρια.

Η Agilon παρέχει υπηρεσίες στον τομέα της υγείας, συγκεκριμένα στον τομέα της φροντίδας και περίθαλψης ανθρώπων της «τρίτης ηλικίας». Όπως υποστηρίζει η Agilon, στόχος της είναι να αλλάξει προς το καλύτερο το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχονται στους ανθρώπους αυτής της ηλικίας.

Οι γιατροί που συνεργάζονται με την Agilon έχουν τα δικά τους ανεξάρτητα ιατρεία και, σύμφωνα με την εταιρεία, η σύνδεσή τους με την πλατφόρμα της και η ένταξή τους στο δίκτυό της τους δίνει τη σιγουριά που απαιτείται προκειμένου να μπορούν να παρέχουν ποιοτικές πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς τους.  Δηλαδή, η Agilon τους παρέχει την υποστήριξη που χρειάζονται για να μπορούν να δουλέψουν ανεξάρτητα, χωρίς να πρέπει να ενταχθούν στα μαζικά δίκτυα περίθαλψης ηλικιωμένων, τα οποία χαρακτηρίζονται συχνά από την παροχή πολύ χαμηλής ποιότητας υπηρεσιών.

Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 2016 και βασικοί της μέτοχοι είναι ιδιωτικές επενδυτικές εταιρείες, όπως η Clayton Dubilier and Rice, η οποία θα κατέχει το 57% μετά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, και η Morgan Stanley με την Capital, οι οποίες θα κατέχουν μονοψήφια ποσοστά μετοχών. Οι ασθενείς που παρακολουθούνται από το δίκτυο των γιατρών της είναι περίπου 210.000 σε οκτώ πολιτείες, ενώ ο κύκλος εργασιών για το 2020 ήταν 1,2 δις δολάρια, 53% παραπάνω από το 2019 και το αποτέλεσμα ζημιογόνο κατά 60 εκατομμύρια δολάρια, αρκετά χαμηλότερα από τα 286 εκατομμύρια του 2019.

Η Applovin έχει διαλέξει το χρηματιστήριο Nasdaq, στο οποίο και θα διαπραγματεύεται με το σύμβολο APP. Όπως υποδηλώνει και το σύμβολό της, ασχολείται με την παραγωγή λογισμικού το οποίο χρησιμοποιείται από τους δημιουργούς παιχνιδιών για κινητά τηλέφωνα. Περίπου 410 εκατομμύρια χρήστες παίζουν καθημερινά τα παιχνίδια που έχουν φτιαχτεί με το λογισμικό της, ενώ η εταιρεία έχει και περίπου 200 δικά της – ελεύθερα για τους χρήστες – τα οποία παίζουν 32 εκατομμύρια χρήστες.

Ιδρύθηκε το 2012 και ο μεγαλύτερος μέτοχός της είναι η γνωστή επενδυτική εταιρεία KKR. Στους επενδυτές θα προσφερθούν 25 εκατομμύρια μετοχές, τα 22,5 θα εκδοθούν από την εταιρεία και τα υπόλοιπα θα τα πουλήσει η KKR. Η οριστική τιμή έκδοσης δεν είναι γνωστή αυτή τη στιγμή αλλά αναμένεται να πλησιάσει τα 85 δολάρια. Στην τιμή αυτή, η εταιρεία θα εισπράξει λίγο κάτω από 2 δις δολάρια, ενώ η χρηματιστηριακή της αξία θα πλησιάζει τα 30 δισεκατομμύρια.

Η εταιρεία διαθέτει δύο τύπους μετοχών με αποτέλεσμα η KKR, ο διευθύνων σύμβουλος και ο οικονομικός διευθυντής να ελέγχουν, μετά την είσοδο της εταιρείας στο χρηματιστήριο, σχεδόν το 94% των δικαιωμάτων ψήφου. Η Applovin συνηθίζει τις εξαγορές εταιρειών και τον Φεβρουάριο που μας πέρασε αγόρασε τη γερμανική Adjust, η οποία έχει ένα σύστημα που μετρά την αποτελεσματικότητα των εφαρμογών κινητών τηλεφώνων, πληρώνοντας 1 δις δολάρια. Ο κύκλος εργασιών της Applovin για το 2020 έφθασε τα 1,45 δις δολάρια, κατά 46% αυξημένος σε σχέση με το 2019, το αποτέλεσμα όμως ήταν ζημιογόνο κατά 126 εκατομμύρια, σε αντίθεση με τα κέρδη 119 εκατομμυρίων του 2019.

Η TuSimple, θα εισαχθεί και αυτή στο Nasdaq και το σύμβολό της θα είναι TSP. Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες, ο κύκλος εργασιών της είναι αμελητέος, αφού το 2020 έφθασε μόλις τα 1,8 εκατομμύρια δολάρια και οι ζημιές τα 178 εκατομμύρια. Αυτό δεν είναι παράξενο, δεδομένου του αντικειμένου δραστηριοποίησής της.

Η TuSimple αναπτύσσει λογισμικό που θα της επιτρέψει, τουλάχιστον όπως η ίδια ελπίζει, να δημιουργήσει ένα δίκτυο αυτόνομα κινούμενων βαρέων φορτηγών που θα διανύουν τις μεγάλες διαδρομές τους με μεγαλύτερη ασφάλεια και με πιο οικονομικό τρόπο από τον τωρινό. Ιδρύθηκε το 2015, εδρεύει στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας και έχει εγκαταστάσεις στις Η.Π.Α., την Κίνα και την Ιαπωνία και φιλοδοξεί να έχει αναπτύξει στόλο φορτηγών στις Η.Π.Α. μέχρι το 2024.

Για το σκοπό αυτό συνεργάζεται με τη μεγάλη εταιρεία κατασκευής φορτηγών Navistar, ενώ στην Ευρώπη συνεργάζεται με την Traton. Η Traton, που ελέγχεται κατά 90% από την Volkswagen και σύντομα θα εξαγοράσει την Navistar, έχει επενδύσει στην TuSimple, όπως και η μεγάλη μεταφορική εταιρεία UPS.

Η TuSimple, που έχει ήδη αντλήσει 800 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές, θα εκδώσει 27 εκατομμύρια νέες μετοχές και ελπίζει πως θα αντλήσει έως και 1,05 δισεκατομμύρια δολάρια αφού η τιμή έκδοσής τους αναμένεται ανάμεσα στα 35 – 39 δολάρια. Κάποιοι από τους υφιστάμενους μετόχους θα πουλήσουν άλλα 6,8 εκατομμύρια μετοχές. Στην τιμή των 39 δολαρίων, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας θα είναι κοντά στα 8,3 δις δολάρια.

Για άλλη μια φορά, βλέπουμε πως η μεγάλη αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά δίνει την ευκαιρία σε κάθε επενδυτή να βρει νέες εταιρείες που ταιριάζουν στις επενδυτικές του αρχές. Πέρα από τις εταιρείες που μόλις γνωρίσαμε, δεκάδες άλλες θα εισαχθούν μόνο μέσα στον Απρίλιο και αρκετές εκατοντάδες μέσα στο 2021.

Ευτυχώς που υπάρχει και η αμερικανική αγορά, γιατί εδώ στην Ελλάδα τις νέες εισαγωγές εταιρειών στο χρηματιστήριο μπορούμε να τις βρούμε μόνο στα βιβλία χρηματιστηριακής ιστορίας. Μακάρι τα πράγματα να αλλάξουν σύντομα.