Συνεδρίαση συντήρησης στο Χρηματιστήριο σε επαφή τα υψηλά

Συνεδρίαση συντήρησης στο Χρηματιστήριο σε επαφή τα υψηλά

Μουδιασμένα ξεκίνησε το Χρηματιστήριο στην πρώτη συνεδρίαση της «κουτσής» εβδομάδας λόγω των αργιών, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει πέριξ του αμετάβλητου (+0,12% στις 911,42 μονάδες), έχοντας αλλάξει πρόσημο 26 φορές. Το εύρος διακύμανσης ήταν σχετικά χαμηλό, συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν, με υψηλό τις 914,71 μονάδες (+0,48%) και χαμηλό τις 908,44 (-0,21%), ενώ ο τζίρος των συναλλαγών ήταν ικανοποιητικός κοντά στα 82,7 εκατ. ευρώ.

Στις επιμέρους μετοχές, παρατηρήθηκαν μικτά πρόσημα. Από τις 25 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι 13 έκλεισαν ανοδικές, ενώ και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση είδαμε παρεμφερή εικόνα με 11 στις 20 ανοδικές.

Ωστόσο, οι μετοχές τεχνολογίας, Η/Υ και λογισμικού υπεραπέδωσαν όλων, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά πόσο ζωηρός είναι ο κλάδος: Η Space έκλεισε με κέρδη 18,95% (και 5 φορές περισσότερο όγκο από το μεσοσταθμικό της), η ΒΥΤΕ με 12,7% (10 φορές), η Ιλυδα με 15% (6 φορές), η Infoquest με 8,91% (2.5 φορές), η Ideal με 6,79% (2 φορές), και οι 4 από τις 5 προαναφερθείσες με νέα υψηλά 52 εβδομάδων. Ακόμα και εκείνες που σήμερα έμειναν αδιάφορες (Entersoft, Profile, Epsilon, Performance) παραμένουν σε ένα επιθετικό ανοδικό momentum εντός μιας επίσης ανοδικής μεσοπρόθεσμης τάσης.

Επιθετική ήταν και η συμπεριφορά της μετοχής της τράπεζας Πειραιώς, που έκλεισε στο υψηλό ημέρας (+15,2% στα 2,5 ευρώ) και παρά το γεγονός ότι ήταν κόκκινη έως τα μισά της συνεδρίασης, με χαμηλό -7,83%. Στον αντίποδα η μικρή Αττικής, που κατέρρευσε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κλειδώνοντας από νωρίς στο limit down, ενόψει της εξέλιξης στη μετοχική αναδιάρθρωση και το ενδεχόμενο κρατικοποίησης με την ενεργοποίηση του νόμου Χαρδούβελη.

Κακή και η συμπεριφορά της μετοχής της Ελλάκτωρ (-4,07%), που αναμένει τη δική της διαδικασία ΑΜΚ, και έως τώρα βλέπουμε μια μέτρια αποστροφή των παλαιών μετόχων, λογικά προεξοφλώντας τους όρους.

Σε ενδιαφέροντα επίπεδα ο όμιλος Viohalco όντας μέτρια διορθωτικός, με την ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ να είναι σε επίπεδα στήριξης. H ΔΕΗ επίσης δουλεύεται εδώ, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ βρίσκεται σε σημαντικές στηρίξεις, και συνολικά ο Γενικός Δείκτης έχει ακόμα ανοχές έως τις 900 μονάδες, χωρίς να χαλάσει το momentum του.

Σημαντικότατη η αποδοχή των επενδυτών στο 5ετές της Ελλάδος, τόσο ως προς την υπερπροσφορά (περ. 20 δισ. ευρώ) όσο και ως προς το επιτόκιο που μοιραία διαμορφώθηκε στο 0,20%, ένα ύψος που επιτρέπει στη χώρα να δανείζεται και να συνεχίζει τη δημοσιονομική στήριξη ενδυναμώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις προσδοκίες ανόδου στο χρηματιστήριο.

Για αύριο (και κυρίως μεθαύριο) αναμένεται με ενδιαφέρον η υποδοχή των νέων μετοχών της Πειραιώς στο ταμπλό. Αυτό συνεπικουρείται και από την πελώρια διαφορά μεταξύ της τιμής ΑΜΚ (1,15) και της τρέχουσας στο ταμπλό (2,5) που προφανώς είναι πλασματική όσον αφορά στη δυνατότητα των νέων μετόχων να ρευστοποιήσουν με τόσο μεγάλο κέρδος. Μια εικόνα για το τι θα επακολουθήσει μάς δείχνει και η συμπεριφορά του ΣΜΕ Ιουνίου της τράπεζας, που διαπραγματεύεται επίμονα στην περιοχή των 1,46 - 1,51 ευρώ.

Στα διεθνή υπήρξε θετικό κλίμα στις ευρωαγορές (Eurostoxx 50 +1.73%, Eurostoxx 600 +1.62%, DAX30 +1.84%, CAC40 +1.33%). Oι ΗΠΑ διαπραγματεύονται πέριξ του αμετάβλητου προς το παρόν, μπερδεμένες από τις άστοχες (;) δηλώσεις της υπουργού οικονομικών και πρώην Προέδρου της Fed περί ανάγκης αλλαγής της ισχύουσας νομισματικής πολιτικής.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.