Συνεδρίαση διαχείρισης και άμυνας στο ΧΑ με μικρό τζίρο

Συνεδρίαση διαχείρισης και άμυνας στο ΧΑ με μικρό τζίρο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την πορεία ισορροπίας, μικρών διακυμάνσεων και στάσης αναμονής των διεθνών αγορών ακολούθησε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, σε μια συνεδρίαση με κύριο χαρακτηριστικό την εντυπωσιακή μείωση της αξίας συναλλαγών, απόρροια της παύσης των πρωτοβουλιών από την πλευρά κυρίως των αγοραστών.

Η αγορά παρ'' ότι έκλεισε σε αρνητικό έδαφος, εντούτοις δεν έχασε τα τεχνικά κεκτημένα, κράτησε την ευρύτερη ζώνη των 850 – 860 μονάδων με χαρακτηριστική μάλιστα ευκολία, σε μια συνεδρίαση συντήρησης και ήπιας διαχείρισης.

Παράλληλα, ψύχραιμα και χωρίς πανικό αντέδρασαν (και) σήμερα οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές στις εξαιρετικά σοβαρές εξελίξεις και στα νέα δεδομένα που δύναται να διαμορφωθούν παγκόσμια σ' ό,τι αφορά τις ενεργειακές ισορροπίες αλλά και τις τιμές του πετρελαίου.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινήθηκαν ισορροπητικά με μεικτά πρόσημα τηρώντας στάση αναμονής έως ότου ξεκαθαρίσει περαιτέρω η κατάσταση, ενώ παρόμοια εικόνα εξισορρόπησης δείχνουν και οι τρεις δείκτες της Wall Street, που έως τώρα έχουν εξαιρετικά μικρές διακυμάνσεις.

Μέσα σ'' αυτό το τοπίο ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 861,91 μονάδες καταγράφοντας πτώση 0,69%, έχοντας ενδοσυνεδριακή διακύμανση μόλις 9 μονάδων, με χαμηλό στις 859,54 μονάδες και υψηλό στις 868,16 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 45,96 εκατ. ευρώ, κατακόρυφα μειωμένη έναντι των 78,36 εκατ. ευρώ που ήταν ο χθεσινός τζίρος.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.132,20 μονάδες με πτώση 0,73%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 793,97 μονάδες με πτώση 1,34%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.342,67 μονάδες με πτώση 0,94%.

Οι τράπεζες κινήθηκαν ήπια πτωτικά, πλην της Alpha Bank που υποχώρησε κατά 2,50%, ενώ στο χώρο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, θετικά έκλεισαν μόνο οι ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Titan, Viohalco και ΟΛΠ. Στον αντίποδα, πτώση άνω του 3% είχε η Jumbo, η Lamda Development υποχώρησε κατά 2,96%, η Fourlis -2,56%, EXAE -1,89%, Aegean Airlines -1,50%, Ελλάκτωρ -1,02% κ.λπ.

Στο χώρο του Mid Cap θετικά διασώθηκαν μόνο οι Πλαστικά Θράκης, Έλτον, MLS και AS Company, ενώ πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Intralot, Intrakat, Intracom Holdings, Attica Bank, MIG, Παπουτσάκης, Κέκροπας και Profile. Στο σύνολο της αγοράς 33 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 71 που υποχώρησαν.