Συνεχίζουν το ανοδικό σερί οι Ευρωπαϊκές αγορές

Συνεχίζουν το ανοδικό σερί οι Ευρωπαϊκές αγορές

Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν ελαφρώς υψηλότερα την Τετάρτη, με τους επενδυτές να κάνουν μια παύση μετά από τα σημαντικά κέρδη αυτής της εβδομάδας στο απόηχο των ειδήσεων από το μέτωπο του εμβολίου για τον κορονοϊό.

Στις 10:00, το συμβόλαιο του DAX στη Γερμανία διαπραγματευόταν 0,3% χαμηλότερα, το συμβόλαια του CAC 40 στη Γαλλία αυξήθηκαν 0,5% και το συμβόλαιο του  FTSE 100 στο Ηνωμένο Βασίλειο στο +0,45%.

Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές αντέδρασαν θετικά στις ανακοίνωση  του αμερικανικού φαρμακευτικού γίγαντα Pfizer ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει, σε συνεργασία με τον Γερμανό συνεργάτη Biontech  ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη του Covid- 19.

Στην Ευρώπη, οι δείκτες DAX και FTSE 100 σημείωσαν συνολική άνοδο κοντά στο  7%, ενώ ο CAC40 σημείωσε κέρδη άνω του 10%.

Ωστόσο, όσο θετικά είναι αυτά τα νέα, οι φαρμακευτικές θα πρέπει να δημοσιεύσουν αρκετά εργαστηριακά δεδομένα ακόμα για το πειραματικό τους εμβόλιο προτού ζητήσουν έγκριση, και εάν περάσουν, μέχρι την φάση της παγκόσμιας κυκλοφορίας θα χρειαστεί ακόμη πολύς χρόνος.

Έχοντας αυτό υπόψη, οι επενδυτές αναμένουν την ομιλία της πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με τις προοπτικές οικονομικής προοπτικής και τόνωσης της Ευρώπης σήμερα στις 1300 GMT.

Στις εταιρικές ειδήσεις, η E.ON είναι στο επίκεντρο μετά την ανακοίνωση πτώσης στα κέρδη του τρίτου τριμήνου, αλλά υποστήριξε τις προοπτικές της για το έτος, επικαλούμενη ταχεία ανάκαμψη της αγοράς.

Το πετρέλαιο συνεχίζει την άνοδο με το θετικό μομεντουμ  που έχει δημιουργηθεί να διατηρείτε και να ενισχύεται από την εβδομαδιαία  έκθεση της API που έδειξε ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο.

Το συμβόλαια αργού στις ΗΠΑ διαπραγματεύεται 1,5% υψηλότερα στα 41,99$ το βαρέλι, ενώ το Brent σημειώνει άνοδο 1% στα 44,05$. Συνολικά έχουν σημειώσει άνοδο πάνω από 10% αυτήν την εβδομάδα.

Νωρίτερα, με μεικτές τάσεις ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ασιατικές αγορές με τον ιαπωνικό Nikkei να κλείνει με άνοδο 444,01 μονάδων (+1,78%), στις 25.349,60 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από την 4η Ιουνίου 1991.