Συνεχίζονται οι πιέσεις στις ευρωαγορές καθώς περιπλέκεται το Brexit

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018, 20:41
-A +A

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις τους οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι επιβεβαίωσε ότι αναβάλει την προγραμματισμένη για αύριο ψηφοφορία για το Brexit προκαλώντας περαιτέρω νευρικότητα στους επενδυτές, έπειτα από το selloff στη Wall Street της προηγούμενης εβδομάδας.

Ειδικότερα, η βρετανίδα Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η ψηφοφορία αναμενόταν να έχει αρνητική έκβαση για την προτασή της με «σημαντική διαφορά». «Είναι σαφές ότι αν και υπάρχει ευρεία στήριξη για πολλά από τα σημεία-κλειδιά της συμφωνίας, στο θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας επικρατεί εκτενής και βαθιά ανησυχία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το σίριαλ με τη διαδικασία εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. προκαλεί ξέσπασμα αβεβαιότητας καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πολιτική κρίση τεραστίων διαστάσεων. Η συμφωνία στην οποία έχει καταλήξει η Μέι με τις Βρυξέλλες θεωρείται από πολλούς επιζήμια για τη Μ. Βρετανία, ενώ αυξάνονται οι φωνές που ζητούν ένα δεύτερο δημοψήφισμα έτσι ώστε να αποφευχθεί το «κακό» σενάριο του «σκληρού» Brexit.

Παράλληλα, η αναβολή της αυριανής ψηφοφορίας έστειλε τη στερλίνα στο χαμηλότερο επίπεδό της σε διάστημα 20 μηνών έναντι του δολαρίου, με το βρετανικό νόμισμα να καταγράφει γενικότερα απώλειες έως και 2% έναντι των βασικών νομισμάτων.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ολοκλήρωσε με απώλειες 1,87% στις 338,99 μονάδες, με όλους τους κλάδους του σε αρνητικό έδαφος.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, παρόλο που η Βρετανία βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών ο FTSE 100 στο Λονδίνο αντιστάθηκε καλύτερα στις πιέσεις καταγράφοντας απώλειες 0,83% στις 6.721 μονάδες, τη στιγμή που στη Γερμανία ο DAX υποχώρησε 1,54% και ολοκλήρωσε στις 10.622, όπως και ο γαλλικός CAC 40 που έκλεισε πτωτικά κατά 1,47% στις 4.742 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα παρουσίασαν και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να καταγράφει απώλειες 1,77% στις 18.410 μονάδες, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που υποχώρησε κατά 1,76% στις 8.660 μονάδες.

Στα υπόλοιπα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος δεν έχει καταστεί ακόμα σαφές αν ΗΠΑ και Κίνα θα καταλήξουν συμφωνία για την επιβολή δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα.

Σε αυτό το πλαίσιο οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, που επηρεάζονται άμεσα από τις εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο,  συνέχισαν την πτωτική τους πορεία καταγράφοντας ως κλάδος απώλειες 2,8%. Ειδικότερα, η μετοχή της Fiat Chrysler υποχώρησε άνω του 3% ενώ εκείνες των Renault και Peugeot-Citroen περίπου κατά 4%.

Εξίσου αρνητική επίδοση κατέγραψε η μετοχή της BASF με απώλειες σχεδόν 3,8%, έπειτα από την προειδοποίηση που εξέδωσε η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία για τα κέρδη του 2018.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα