Συνεχίζονται και σήμερα οι απώλειες στη Wall Street με πίεση από τον πληθωρισμό

Συνεχίζονται και σήμερα οι απώλειες στη Wall Street με πίεση από τον πληθωρισμό

Σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύονται και σήμερα οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, με τους επενδυτές να κινούνται επιφυλακτικά έπειτα από τα στοιχεία που έδειξαν που έδειξαν μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού τον Απρίλιο η οποία ξεπέρασε και τις εκτιμήσεις, ενώ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι ρευστοποιήσεις στην τεχνολογία.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 0,6% και κινείται στις 34.072 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 σημειώνει πτώση 0,9% κινούμενος στις 4.115 μονάδες, ενώ ακόμα μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που βρίσκεται στο -1,5% και τις 13.186 μονάδες.

Στην βασική είδηση της ημέρας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Απρίλιο με τον ταχύτερο ρυθμό του εδώ και περισσότερο από 12 χρόνια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν ήδη μεγάλη αύξηση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι εξαιρουμένων των ιδιαίτερα ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, δηλαδή ο δομικός δείκτης τιμών, κατέγραψε αύξηση κατά 3% σε ετήσια βάση (έναντι εκτιμήσεων 2,3%), καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 ετών.

Παρά το γεγονός ότι η Fed έχει διαμηνύσει ότι θεωρεί υγιή την αύξηση του πληθωρισμού και ότι δεν αναμένεται να προσαρμόσει τη νομισματική πολιτική της το επόμενο διάστημα, η αύξηση του πληθωρισμού με ρυθμό που ξεπέρασε σημαντικά τις προβλέψεις εγείρει ξανά ανησυχίες στους επενδυτές.

Σε αυτό το κλίμα συνεχίζεται και σήμερα η «αναδιάταξη» χαρτοφυλακίων, με τους επενδυτές να κλείνουν θέσεις στους κολοσσούς της τεχνολογίας που επωφελήθηκαν κατά το πρώτο χρόνο της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, τα μεγάλα ονόματα του κλάδου, Alphabet, Microsoft, Netflix, Facebook και Apple, διαπραγματεύονται όλα με αρνητικά πρόσημα, ενώ παράλληλα οι παραγωγοί μικροτσίπ Nvidia και AMD βρίσκονται επίσης στο «κόκκινο».

Αντίθετα, στήριξη στην αγορά δίνουν οι τραπεζικές μετοχές και η ενέργεια, με την JPMorgan να βλέπει τον τίτλο της στο +1% ενώ η Chevron ενισχύεται άνω του 2% και η Occidental Petroleum πραγματοποιεί ράλι 6%.