Συνεχίζεται το τεχνολογικό sell-off στην Wall Street

Συνεχίζεται το τεχνολογικό sell-off στην Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος συνεχίζουν και τρεις δείκτες της αμερικανικής αγοράς, με τη διαβεβαίωση Πάουελ στο Κογκρέσο ότι η Fed θα διατηρήσει τη διευκολυντική πολιτική της να έχει περιορίσει μεν τις απώλειες χωρίς όμως να αντιστρέψει εντελώς το κλίμα, καθώς επικρατούν για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση οι ρευστοποιήσεις στην τεχνολογία.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones κινείται στις 31.418 μονάδες με πτώση περίπου 0,3% ή 107 μονάδων, ο ευρύτερος S&P 500 βρίσκεται στο -0,6% και τις 3.852 μονάδες, ενώ αρνητικός πρωταγωνιστής της συνεδρίασης είναι ο τεχνολογικά φορτισμένος Nasdaq που υποχωρεί κατά 1,7% στις 13.298 μονάδες.

Η σημερινή κίνηση των αμερικανικών μετοχών ακολουθεί τη χτεσινή τάση, με εκείνες της πραγματικής οικονομίας και ειδικά του κλάδου των ταξιδιών (αεροπορικές, κρουαζιέρα, κλπ.) να δείχνουν σημάδια ανάκαμψης, την ώρα που στους κολοσσούς της τεχνολογίας - οι οποίοι υπεραπέδωσαν εν μέσω πανδημίας - επικρατούν οι πωλητές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι βιομηχανικοί γίγαντες Caterpillar και η Dow Inc ξεκίνησαν τις συναλλαγές με κέρδη άνω του 3,5%, ενώ ο τίτλος της Tesla βυθιζόταν με απώλειες άνω του 12%.

Η κατάσταση πάντως βελτιώθηκε στην πορεία, μετά την κατάθεση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ στη Γερουσία, ο οποίος υπογράμμισε τη δέσμευση της Fed να διατηρήσει την υφιστάμενη διευκολυντική νομισματική πολιτική διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η ανεργία αλλά και ο πληθωρισμός απέχουν αρκετά ακόμα από τους στόχους που έχει θέσει.

Όσον αφορά το άλλο μέτωπο ανησυχίας, τις αποδόσεις των αμερικανικών τίτλων, το δεκαετές ΗΠΑ διατηρείται σήμερα πέριξ του 1,38%, έχοντας υποχωρήσει ελαφρώς από το υψηλό 12μήνου στο 1,416%.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ορισμένοι αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων αντικατοπτρίζει μια αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην οικονομική ανάκαμψη και ότι οι μετοχές θα πρέπει να είναι σε θέση να απορροφήσουν τους κραδασμούς στη βάση των ισχυρών εταιρικών κερδών.

«Δεν βλέπουμε την πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων ως απειλή για την τάση bull στην αγορά», αναφέρει σε σημείωμά του ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής στην Truist, Κιθ Λέρνερ, επισημαίνοντας πως δεδομένου ότι βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια μιας οικονομικής ανάκαμψης, της υποστηρικτικής νομισματικής και δημοσιονομικής, της έντονης ανάκαμψης των κερδών και των ευνοϊκών αποτιμήσεων, διατηρούμε το overweight μας στις μετοχές».

Τέλος, στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, τα στοιχεία για την αγορά κατοικίας που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι παρέμεινε σε ανοδική τροχιά τον Δεκέμβριο, με τις τιμές κατοικιών να εμφανίζουν σημαντική άνοδο κατά 10,4% σε σχέση με τον Νοέμβριο, τη μεγαλύτερη τα τελευταία επτά χρόνια.