Συνεχίζεται το ράλι στην Wall Street - Προς νέα ρεκόρ S&P 500 και Nasdaq

Συνεχίζεται το ράλι στην Wall Street - Προς νέα ρεκόρ S&P 500 και Nasdaq

Σημαντική άνοδο στην πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, καθώς η αγορά συνεχίζει να κινείται σε ρυθμούς Νοεμβρίου, χαράσσοντας πορεία προς νέα ιστορικά υψηλά, με καύσιμο την αισιοδοξία για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μετά την δημιουργία ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης σημειώνει κέρδη 415 μονάδων ή 1,4% και διαμορφώνεται στις 30.054 μονάδες, ενώ κέρδη 1,17% σημειώνει και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 που βρίσκεται στις 3.663 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα και για τον δείκτη Nasdaq, των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, που κερδίζει 0,73% και βρίσκεται στις 12.287 μονάδες, οδεύοντας προς ακόμα ένα ρεκόρ εντός του 2020.

Υπενθυμίζεται πως ο Dow Jones έκλεισε το Νοέμβριο με κέρδη σχεδόν 12%, η καλύτερη μηνιαία απόδοση από τον Ιανουάριο του 1987. Οι S&P 500 και Nasdaq Composite κατέγραψαν κέρδη περίπου το 11%.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία ερευνών IHS Markit έδειξαν ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου βελτιώθηκε περαιτέρω τον Νοέμβριο παρά την άσχημη επιδημιολογική εικόνα στη χώρα.

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 56,7 μονάδες τον Νοέμβριο από 53,4 μονάδες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της IHS Markit. Η βελτίωση στις λειτουργικές συνθήκες στον κλάδο είναι η μεγαλύτερη από το Σεπτέμβριο του 2014, με τον δείκτη PMI να ενισχύεται για έβδομο διαδοχικό μήνα.

Νωρίτερα σήμερα, ο αμερικανικός φαρμακευτικός γίγαντας Pfizer και η BioNtech, ανακοίνωσαν ότι έχουν υποβάλει αίτηση στις ευρωπαϊκές αρχές για έγκριση διάθεσης του εμβολίου Covid-19. Αυτό ακολουθεί παρόμοιες αιτήσεις που είχαν κάνει σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

Οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία βελτιώνονται με την αναμενόμενη κυκλοφορία των εμβολίων, ανέφερε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην τελευταία έκθεσή του, μειώνοντας την εκτίμηση για την ύφεση σε 4,2% από το 4,5% της τελευταίας έκθεσης του Σεπτέμβριου.

Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,2% την επόμενη χρονιά και ο ρυθμός αυτός θα επιβραδυνθεί στο 3,7% το 2022, ύστερα από συρρίκνωση κατά 4,2% φέτος, ανέφερε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στις τελευταίες οικονομικές του προβλέψεις.

Μετά το δεύτερο κύμα κρουσμάτων που έπληξε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ο Οργανισμός αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του από τον Σεπτέμβριο, όταν ανέμενε παγκόσμια συρρίκνωση 4,5% πριν από ανάκαμψη 5% το 2021. Ο ΟΟΣΑ δεν προχώρησε τότε σε πρόβλεψη για το 2022.

Απώλειες για το αργό μετά την αναβολή της συνεδρίασης του OPEC+

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται πτωτικά, με το Reuters να αναφέρει ότι η συνάντηση του OPEC+ για τη συζήτηση των επιπέδων παραγωγής πήρε αναβολή για την Πέμπτη αφού η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρότειναν αύξηση 500.000 βαρελιών την ημέρα. Αναμένεται να διατηρήσει το τρέχον ανώτατο όριο παράγωγης, αντί να αυξήσει κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο, όπως είχε συμφωνηθεί προηγουμένως, δεδομένης της τρέχουσας αδύναμης ζήτησης.

Το συμβόλαιο του αργού υποχωρεί κατά 0,2% στα 45,23$ δολάρια το βαρέλι, με το συμβόλαιο του Brent καταγράφει πτώση 0,1% στα 47,56 δολάρια. Και τα δύο συμβόλαια έχουν ανακάμψει από τα πρωινά χαμηλά .

Στα υπόλοιπα εμπορεύματα, ο χρυσός συνεχίζει να ανεβαίνει, κερδίζοντας 1,6% στα 1809,6$/ουγκιά. Το Νοέμβριο ο χρυσός κατέγραψε πτώση 6%, ο χειρότερος μήνας σε τέσσερα χρόνια. Στα νομίσματα, το Ευρώ συνεχίζει και ανεβαίνει σε σχέση με το δολάριο με την ισοτιμία EUR/USD να διαπραγματεύεται στα 1,1968.