ΓΔ: 911,42 1,05 (0,12 %)

Τζίρος: 80,04 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2013η
Πέμπτη, 6 Μαΐου 2021

ΓΔ: 911,42 1,05 (0,12 %)

Τζίρος: 80,04 εκατ. €   RT

Συνεχίζεται το ράλι στην Wall Street - Νέα ρεκόρ για Dow, Nasdaq και S&P 500

Συνεχίζεται το ράλι στην Wall Street - Νέα ρεκόρ για Dow, Nasdaq και S&P 500

Με νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Δευτέρας οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς η επενδυτική αισιοδοξία σχετικά με την ανάκαμψη της οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας συνεχίζει να αποτυπώνεται στο ταμπλό, ενώ αναμένονται οι τελικές αποφάσεις σχετικά με το νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, που έχει προαναγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 31.385 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 237 μονάδων ή 0,76%, ενώ σε νέα επίπεδα ρεκόρ ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Δευτέρας και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500.

Κέρδη για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, τέλος, σημείωσε και ο δείκτης Nasdaq, των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε στις 13.987 μονάδες, με άνοδο 0,95%.

Υπενθυμίζεται πως οι δείκτες της Wall Street έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα με ισχυρά κέρδη, απόρροια του τερματισμού της επενδυτικής φρενίτιδας που προκλήθηκε από την διαπραγμάτευση της μετοχής της GameStop, με τον Dow Jones να κερδίζει 3,6%, τον S&P 500 να καταγράφει άνοδο 5,4%, ενώ ο Nasdaq σε εβδομαδιαίο επίπεδο κατέγραψε άνοδο 4,2%.

Στο ταμπλό, σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, μετά την πρόταση των Δημοκρατικών για πακέτο στήριξης ύψους 14 δισ. δολαρίων, με την μετοχή της American Airlines να ενισχύεται κατά 3,9%, ενώ κέρδη 4,5% και 4% κατέγραψαν αντίστοιχα οι τίτλοι των United Airlines και Delta.

Η αισιοδοξία των επενδυτών για τις προοπτικές της οικονομίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο νέο δημοσιονομικό πακέτο που αναμένεται να δώσει μια πολύτιμη ώθηση στην οικονομία, η οποία συνεχίζει να γνωρίζει ισχυρές πιέσεις από την εξάπλωση του κορονοϊού, ενώ τα αρνητικά στοιχεία για την αγορά εργασίας τον Ιανουάριο εκτιμάται ότι θα επισπεύσουν την προώθησή του.

Από την πλευρά της άλλωστε, η νέα ΥΠΟΙΚ Τζάνετ Γέλεν υπογράμμισε ξανά χτες, Κυριακή, τη σημασία του πακέτου τόνωσης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων μιλώντας στο CNN, όπου τόνισε μεταξύ άλλων πως «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να υποφέρουμε από την αργή ανάκαμψη», και εκτίμησε ότι με το πακέτο «ενδέχεται να επιστρέψουμε σε επίπεδα πλήρους απασχόλησης εντός του επόμενου έτους».

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή η Γερουσία ενέκρινε ψήφισμα βάσει το οποίου μπορεί να ενεργοποιηθεί το πακέτο ακόμα και χωρίς ψήφους από Ρεπουμπλικάνους.

Στα εμπορεύματα, τέλος, το ψυχολογικό φράγμα των 60 δολαρίων ανά βαρέλι έσπασαν σήμερα μετά από ένα έτος σχεδόν οι τιμές του πετρελαίου, συνεχίζοντας την ανοδική τάση των τελευταίων εβδομάδων με στήριξη από τους περιορισμούς στην παραγωγή και μία μικρή πτώση του δολαρίου