ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1994η
Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Συνεχίζεται το ράλι στην τιμή του πετρελαίου

Συνεχίζεται το ράλι στην τιμή του πετρελαίου

Συνεχίζεται το ράλι των τιμών του πετρελαίου, που ενισχύονται σήμερα άνω του 2,5% μετά τα άλμα 4% που σημείωσαν χτες στον απόηχο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του για επέκταση των περικοπών παραγωγής και τον Απρίλιο.

Ειδικότερα, το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαΐου κινείται με άνοδο 2,55 δολάρια ή 2,6%,  με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 68,48 δολάρια το βαρέλι, ενώ χθες είχε ενισχυθεί άνω του 4%.

Στου ίδιους ρυθμούς κινείται και το αμερικανικό αργό τύπου WTI, με το δικό του συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου να σημειώνει άνοδο 1,42 δολαρίων ή 2,22%, στα 65,25 δολάρια ανά βαρέλι.

Ο OPEC και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν να επεκτείνουν τις περικοπές πετρελαίου κατά ένα μήνα έως τον Απρίλιο, παρέχοντας μικρές εξαιρέσεις στη Ρωσία και το Καζακστάν, εκτιμώντας ότι η ανάκαμψη της ζήτησης από την πανδημία είναι ακόμη εύθραυστη, παρά το πρόσφατο ράλι των τιμών.

Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία θα επεκτείνει τη δική της εθελοντική περαιτέρω περικοπή παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

«Απλώς δείχνει πόσο έκπληξη προκαλεί η πειθαρχία του ΟΠΕΚ+», ανέφερε ο Μάικλ Μακάρθι, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της CMC Markets.

«Αυτό που κάνει την άνοδο ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι ότι έρχεται ενάντια στην υποχώρηση της διάθεσης ανάληψης κινδύνου και την ενίσχυση του δολαρίου» πρόσθεσε.

Οι τιμές του πετρελαίου συνήθως πέφτουν όταν το δολάριο ενισχύεται, καθώς το καθιστούν πιο ακριβό για αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.

«Η πειθαρχία του ΟΠΕΚ στην προσφορά πετρελαίου δείχνει ότι γίνεται σεβαστή η επιλογή της Σαουδικής Αραβίας για επιφυλακτικότητα», ανέφερε σε σημείωμα ο αναλυτής εμπορευμάτων της Commonwealth Bank, Vivek Dhar.

Πηγή: Reuters