7ος χρόνος, ημέρα 2060η
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

Συνεχίζεται η συμπεριφορά «ασανσέρ» για το EUR/USD, εν αναμονή του προέδρου της Fed

Συνεχίζεται η συμπεριφορά «ασανσέρ» για το EUR/USD, εν αναμονή του προέδρου της Fed

Κάτω από 1,2050 διαπραγματεύεται το EUR/USD, καθώς οι αποδόσεις των ΗΠΑ παραμένουν αυξημένες κοντά στο 1,50% στηρίζοντας το ενδιαφέρον για αγορές του αμερικανικού νομίσματος.

Η ομιλία του Προέδρου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας  Τζέρομ Πάουελ αργότερα εντός της ημέρας, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ενδέχεται να περιλαμβάνει νέα στοιχεία σχετικά με τις σκέψεις της τράπεζας για τον πληθωρισμό, την ώρα που οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ και οι ειδήσεις για το πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας του προέδρου Μπάιντεν συνεχίζουν να προβληματίζουν.

Οι «ταύροι» της ισοτιμίας περιμένουν ανυπόμονα τον πρόεδρο της Fed, ο οποίος αρκετές φορές στο παρελθόν ενθουσίασε τις αγορές δημιουργώντας επενδυτική ευφορία, με μια παράλληλη μείωση των αποδόσεων στους τίτλους χρέους και περιορισμό του ενδιαφέροντος για αγορές δολαρίων.

Ο κύριος μοχλός στήριξης του δολαρίου ΗΠΑ είναι η άνοδος των αποδόσεων του Δημοσίου, με εκείνες των δεκαετών ομολόγων να παραμένουν πολύ κοντά στο επίπεδο του 1,50%. Ο πιο ισχυρός κεντρικός τραπεζίτης του κόσμου μιλά στη συνέχεια της ημέρας στην τελευταία του εμφάνιση πριν από την απόφαση για τα επιτόκια στα μέσα Μαρτίου, και ενδεχομένως να υπαινιχτεί  ότι η Fed είναι έτοιμη να δράσει για να μειώσει τις αποδόσεις.

Μέχρι στιγμής  ο Πάουελ έχει δει την αύξηση των αποδόσεων ως αντανάκλαση των αισιόδοξων προοπτικών ανάπτυξης. Επίσης, απέρριψε τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, χαρακτηρίζοντάς της ως παροδικές και προβλέποντας υψηλότερες αυξήσεις τιμών μόνο εντός τριών ετών – πολύ μακριά από τις προσδοκίες της αγοράς.

Οι συνάδελφοί του έκαναν παρόμοια σχόλια, εκτός από μία. Η κυβερνήτης Λάελ Μπρέιναρντ ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα αισθάνεται κάπως άβολα με την αύξηση του μακροπρόθεσμου κόστους δανεισμού.

Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι ότι ο κεντρικός τραπεζίτης θα διατηρήσει το ύφος των δηλώσεων του σχετικά αμετάβλητο, καθώς μία σημαντική διαφοροποίηση θα πλήξει τις αγορές και θα αυξήσει την αναταραχή.

Οι αυξημένες αποδόσεις των ΗΠΑ παραμένουν την ώρα που ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δέχτηκε έναν συμβιβασμό - ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο για την έγκριση του πακέτου στήριξης στη Γερουσία, ενώ ψηφοφορία στο ανώτερο σώμα μπορεί να διεξαχθεί ακόμα και την Πέμπτη. 

Η τεχνική εικόνα του γραφήματος της ισοτιμίας δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφορές σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα. Το ζεύγος EUR/USD συνεχίζει να διατηρεί την καθοδική δυναμική στο γράφημα των τεσσάρων ωρών και διαπραγματεύεται κάτω από τους απλούς κινητούς μέσους όρους των 50, 100 και 200 ημερών, οι οποίοι συγκλίνουν γύρω στο 1,2110 - μια κρίσιμη γραμμή αντίστασης.

Πάνω από το 1,2110 τα επόμενα επίπεδα αντίστασης είναι το 1,2150, το 1,2180 και το 1,22.

Υποστήριξη περιμένει στο 1,2020 - ένα μαξιλάρι από τα μέσα Φεβρουαρίου - και στη συνέχεια στα 1,1990 και 1,1950.